Скільки насправді коштують "безкоштовні" пологи у Львові (фото)

Фото взято з сайту kp.ua

Фото взято з сайту kp.ua

Транспорт та інфраструктура
15 лютого 2016 14:56

За жахливі умови перебування, щоденну кашу з маслом та ніби безкоштовні медичні послуги у пологовому будинку Львівської обласної клінічної лікарні вагітні та породіллі мають заплатити лікарям кілька тисяч гривень. Якщо не дати грошей, то майбутня мама опиниться у палаті із брудними чи навіть інфікованими жінками. Про це розповідають журналісти викривального проекту "Лікарські таємниці".  

У пологовому будинку Львівської обласної клінічної лікарні 80 ліжок, вагітних та матерів із немовлятами тут обслуговують  108 осіб. Місцеві інтернет-форуми  тяжіють повідомленнями жінок про страшні умови про неофіційні побори у медзакладі.  Також активно дописують й чоловіки.

"Я лишав гроші дружині, це вона розраховувалася з докторами. Швидше за все із завідувачкою відділення, гроші давали просто на руки. Документ, який підтверджує, що я оплатив палату, не було. Легального прейскуранту на послуги у них також не було", — розповідає львів’янин Євген, дружина якого народжувала у пологовому відділенні.

Дружина Євгена за тиждень проживання в обласному пологовому заплатила 400 гривень. Це за палату зі своїм душем та туалетом. Однак, як виявилось пізніше оплаченої гарячої води у кімнаті не було.

Ще одну історію розповіла львів’янка Іванна, яка рік тому теж народжувала у львівському пологовому, який в народі називають "медінститут". За свої приватні квадратні метри у державному пологовому також заплатила чотири сотні гривень. І це за душ без гарячої води та спільний туалет на поверсі.

"Там зроблені кабінки так, що коли ти заходиш в середину, ти двері закрити не можеш. Коли я захожу всередину я хочу закритися, я не хочу відчувати себе якоюсь твариною. І там четверо тих кабінок і вони не закриваються",— з жахом згадує молода мама.

Проте є й в медінституті й безкоштовні палати. Однак там спільні метри ділять до десяти породілей, і серед них можуть бути й брудні чи навіть інфіковані.

"Конкретної суми за послуги мені ніхто  не називав, грошей не вимагали. Але за нашої "безкоштовної" медицини, ми маємо "віддячити" докторам. Лікареві я дала дві тисячі гривень, акушерам – 600 гривень, а дитячому педіатру дала 400 гривень",— розповідає про прейскурант "безкоштовних" пологів ще одна львів’янка Наталя.

Клієнтки пологового будинку нарікають також на аптеку, що у самісінькому підвалі.  У ньому стоїть різкий та важкий сморід, запах цвілі та тварин, висока вологість тощо. Аби купити необхідні ліки вагітні та їхні родичі щодня проходять довгий і темний шлях підвальними коридорами. На всі боки облуплені стіни, що сиплються на очах. Щоправда, центральний вхід в пологовий із доволі свіжим ремонтом: стіни охайні, нові пластикові вікна та двері.

Скаржились вагітні жінки і на їжу, якою годують в медінституті. Безпосередньо у обласному пологовому будинку  їжу не готують,приносять її у залізних відрах та каструлях. А потім у кімнаті, де зі стелі сиплеться штукатурка, її ділять на порції.

"Мене обурило харчування. Дуже цікаво, які кошти виділяються на харчування матерів, бо дають зранку, в обід та на вечерю пісну кашу, шматочок хліба з маслом та чай невідомого походження і все. Кожен день те саме, сумніваюсь, що це затверджений державою раціон",— бідкається ще одна пацієнтка пологового Оксана.

Львів у новинах:

Сихівське перехрестя закриють для автомобілів 

На Львівщині підлітки пограбували банк, розібравши стіну в міськраді 

У "Львівтеплоенерго" пояснили, чому за січень доведеться платити більше 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах