Перенесення кiнцевих зупинок примiських маршруток: як реагують львів'яни та селяни

фото: Мирослав Пархомик

фото: Мирослав Пархомик

Транспорт та інфраструктура
25 жовтня 2016 11:20

Перенесення кiнцевих зупинок примiських маршруток на автостанцiї, що на околицях, викликало чималий резонанс як у Львовi, так i в довколишнiх селах.

Примiськi жителi незадоволенi, бо мусять бiльше часу та грошей витрачати, добираючись на роботу чи навчання в обласному центрi. А львiв'яни незадоволенi, бо побiльшало пасажирiв у мiських маршрутках. Дiйшло навiть до того, що жителi декiлькох сiл вдалися до перекривання кiльцевої дороги, вимагаючи повернути їхньому автобусу стару кiнцеву зупинку, пише газета Експрес.

Як же вирiшити проблему i зняти напругу?

Про це запитали Вiктора Щира, начальника управлiння транспорту i зв'язку Львiвської мiськради, Романа Кокотайла, начальника управлiння дорожнього господарства та iнфраструктури облдержадмiнiстрацiї, та Святослава Товстигу, керiвника Громадського руху "За якiсний транспорт".

 Як тепер вирiшувати проблему, щоби i мiстянам було добре, i мешканцям районiв?

В. Щир:

-- Я б проблему вирiшив шляхом iнтеграцiї примiських маршрутiв з мiськими. Тобто щоби примiськi маршрути обслуговували й мiсто. Розширив би радiус їх дiї, щоб той самий автобус привозив людей з району, а потiм ще й рухався Львовом за узгодженим маршрутом. Бо напруга ще бiльше зросте, коли буде введений електронний квиток, а примiськi маршрутки в цю систему не iнтегрують. Львiв'яни купуватимуть абонемент, так вигiднiше. Будуть пересадковi талони, i протягом 40 -- 45 хвилин за ним можна буде пересiсти на iншу маршрутку й доїхати куди треба. Пасажири ж примiських маршруток будуть змушенi платити двiчi.

Р. Кокотайло:

-- Є два варіанти вирішення: або відновити погодження на кінцеві зупинки приміських маршруток не на автостанціях, або міській та обласній владі разом шукати шляхи виходу зі становища.

С. Товстига:

-- Так, проблема ще в тому, що нема діалогу на рівні області і міста. Місто давно домагалося, щоби кінцеві зупинки перенесли на автостанції. Область нарешті зробила так, як хотіло місто. Місто ж тепер киває на обласну владу у відповідь на всі претензії, мовляв, це не ми, ми тут ні до чого. У результаті на міські маршрути виходить на 100 -- 150 автобусів менше, ніж має бути. Тому місту та області треба терміново домовлятися.

-- А як проблему з приміським пасажирським транспортом вирішують у Європі?

В. Щир:

-- У Польщі автостанції розташовані на околицях. У Німеччині приміський пасажирський транспорт довозить людей до крайніх зупинок громадського транспорту в місті.

Р. Кокотайло:

-- У Європі перевізники обслуговують ті маршрути, на яких їм вигідно працювати. Невигідні ж, але все таки потрібні маршрути, там дотаційні. Загалом, пасажирські перевезення там дотаційні.

С. Товстига:

-- Часто у Європі місто ділиться на зони. Наприклад, у Мадриді по радіусу місто поділене на зони і чим далі від центру їхати, тим дорожче. Там такі питання вирішують за допомогою електронного квитка.

Дивись ще:

У Львові змінять кінцеві зупинки двох автобусів 

З ринку "Санта-Барбара" на Сихові приберуть кінцеві зупинки маршруток 

Більш ніж 50 приміських маршрутів отримають нову кінцеву зупинку: перелік

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах