Коли і на скільки: у Львові може зрости вартість проїзду в автобусах

Новина - Транспорт та інфраструктура - Коли і на скільки: у Львові може зрости вартість проїзду в автобусах

Новина - Транспорт та інфраструктура - Коли і на скільки: у Львові може зрости вартість проїзду в автобусах

Транспорт та інфраструктура
09 листопада 2017 16:17

Уже незабаром вартість проїзду у львівських маршрутках може зрости.


Чому?


Згідно із інформацією, яка містяться у проекті рішенні щодо встановлення тарифів на проїзд у міських автобусах, на перегляд вартості проїзду впливає кілька чинників. Одним із них є зростання цін на паливо.

"Тариф у розмірі 4 гривні був розрахований при ціні палива 21,00 грн/л., і порівняно із травнем 2015 року, ціни на паливо зросли на 34,8%", - йдеться у документі.

Також відбулось суттєве заростання цін на інші складові тарифу, зокрема, на мастильні матеріали: моторні, трансмісійні, спеціальні оливи – на 20,6%, запасні частини – в середньому у 2 рази, шини на 5,3 %, акумуляторні батареї в 2,8 раз. 

Ще однією причиною для перегляду чинного тарифу стало зростання мінімальної зарплати на 232%. Нагадаємо, що  у 2015 році мінімальна зарплата складала 1378 гривень, а з січня 2017 року вона становить 3200 грн. 


На скільки зросте вартість проїзду?


Як розповів у коментарі 032.ua заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак, за попередніми розрахунками, вартість проїзду може зрости до 6-7 гривень.


Коли?


Зростання вартості проїзду в львівських маршрутках має погодити територіальний орган Антимонопольного комітету України, а ще його мають розглянути на громадському слуханні. Після цього рішення щодо затвердження нового тарифу на проїзд в автобусах має ухвалити виконавчий комітет Львівської міськради. Наразі конкретної дати, коли у львівських маршрутках доведеться платити більше за проїзд, немає. 

Втім, як розповів Сергій Бабак, вартість проїзду у львівських автобусах може зрости уже до кінця цього року. 


Чи зростання вартості проїзду зразу вирішить усі проблеми?


Як розповів  голова ГО "За якісний транспорт" Святослав Товстига станом на сьогодні ситуація на ринку пасажирських перевезень у Львові є складною. 

“Якщо аналізувати дані GPS-треків, то в нас за останні два роки відбулося відсіювання близько 260 маршруток, це при тому, що за цей час ми купили 65 автобусів виробництва “Електрон” і 20 - виробництва “Атаман”, - каже Святослав. 

Також, керівник ГО “За якісний транспорт” зазначає, що уже сьогодні на сайті “Авто-Ріа” можна побачити повідомлення про продаж автобусів, які курсують вулицями міста.

Коли і на скільки: у Львові може зрости вартість проїзду в автобусах фото

“Якщо проаналізувати інформацію на сайті “Авто-Ріа”, то там на продаж розміщено близько 150 автобусів, які зараз курсують. Виходить, що поступово маршрутки у Львові продаються і ми йдемо по спадній.

Як бачимо, місто довело до того, що у Львові така критична ситуація та  фактично немає транспорту і зараз пробує пожертвувати оцим підняттям тарифу, але ситуацію це не змінить. Чому? Бо зростання вартості проїзду прогнозується на грудень або січень, а гроші потрібні вже зараз, оскільки фактично увесь рухомий склад, крім нових “Електронів” і “Атаманів” є аварійно-небезпечним: у них або резина вже зношена, або гальма чи паливна система є в поганому стані. При першому морозі цей рухомий склад може бути небезпечним чи просто не завестись. Окрім цього,  не слід забувати, що зараз управління транспорту Львівської міськради має тимчасові договори лише із "АТП 14630" на маршрут №54 і з перевізником “Успіх БМ" на маршрути №№ 48, 49, 50, 51, 53. Решта перевізників працюють нелегально і надають нелегальні послуги із перевезень”, - додає Товстига.


Що робитимуть перевізники, якщо вартість проїзду не зросте?


На думку голови Асоціації перевізників Львівщини, який також входить у перелік співзасновників ТОВ "Міра і К" Івана Велійки, якщо тариф на перевезення не зросте, то це призведе до зупинки роботи маршруток у місті. 

“Якщо не піднімуть вартість проїзду, то автобусів просто не буде. Що тут говорити. Треба вибирати:чи ми хочемо їздити, чи ходити пішки. Іншого варіанту немає. Ми подали розрахунки, а рішення з приводу тарифу має прийняти міськрада. ”, -  повідомив у коментарі 032.ua Іван Велійка. 

Нагадаємо, що колись львів'яни платили за проїзд в маршрутках 2 гривні, втім, уже з 1 травня 2014 року тариф на перевезення у львівських автобусах зріс до 3 грн, а з 15 травня 2015-го року – до 4 гривень.

Дивись ще:

Дивись: Google запустив 3D-тур Львівським оперним театром 

П’ять років позбавлення волі: на Львівщині засудили ґвалтівника-рецидивіста 

Дізнайся: скільки коштуватиме освітлення площі Ринок

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

 

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах