Таємниця розгадана: що означає наліпка «рибка» на автомобілях

Що означає наліпка «рибка» на автомобілях. Фото: static3.car.ru

Що означає наліпка «рибка» на автомобілях. Фото: static3.car.ru

Транспорт та інфраструктура
01 листопада 2020 14:33

На дорогах часто можна побачити автомобілі з невеличкою наліпкою в формі рибки. Зазвичай, їх клеять на багажники авто. Якщо ви не знали, що ж означає «рибка», то VG Львів розповість вам цю таємницю.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Відтак, на деяких автівках і не тільки у Львові чи навіть в Україні можна зустріти «рибку» на багажнику. Безумовно, ніякого відношення до марки авто вона не має, адже її можна побачити на автомобілях різних брендів та класів. Якщо ви думали, що це помітка якось братства рибалок, то це навіть близько не так. Існує навіть сміливе припущення, що такий значок позначає машину-потопельника, продану спільнотою продавців старих авто «Bluefish». Та і це «мимо».

Рибка на авто. Фото: dexpensprd.blob. Рибка на авто. Фото: dexpensprd.blob.

Аби досконало зрозуміти сенс «рибки», доведеться заглянути в далеку історію. Існує таке грецьке слово, як «Іхтіс» (риба), яка окрім іншого є акронімом імені Ісуса Христа. Слово зазвичай розкладають на: «Ісус Христос Божий Син Спаситель». За часів Римської Імперії, символ «Іхтіс» був таємним позначенням християнських сект. Рибку використовували як інструменту свій-чужий, допомагаючи першим християнам під час гонінь дотримуватися конспірації.

Хоча сучасні християни далеко втекли від своїх давніх попередників, та «Іхтіс» все ще є позначенням Ісуса Христа. Так, деякі автомобілісти як оберіг чи признак віри ставлять в салон іконки святих або Божої Матері. А от віруючі водії зі Заходу прикріпляють на кузов таку рибку. Зазвичай, подібні аксесуари продають в протестантських громадах країн Європи і США. Такі ж наліпки можна відшукати й в Україні.

Рибка на авто. Фото: autonews.uaРибка на авто. Фото: autonews.ua

Цікаво, що на тому ж Заході цих рибок не оминули атеїсти і вирішили пожартувати –  зробили свій власний аксесуар у вигляді рибки з ніжками, що є натяком на процес еволюції. Іноді в таких рибок також пишуть ім’я «Дарвін», відзначаючи знаменитого вченого і його теорію еволюції.

Жарт від атеїстів. Фото: mmr.net.uaЖарт від атеїстів. Фото: mmr.net.ua

10 найдорожчих українських монет: перевір скарбничку і озолотися

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах