Реконструкція площі Івана Франка: львів'ян просять висловити свої побажання

Реконструкція площі Івана Франка: львів'ян просять висловити свої побажання. Фото: Фотографії Старого Львова.

Реконструкція площі Івана Франка: львів'ян просять висловити свої побажання. Фото: Фотографії Старого Львова.

Транспорт та інфраструктура
10 листопада 2020 09:46

Мерія напрацювала варіант реконструкції площі Івана Франка у Львові. Містян закликали висловлювати свої пропозиції щодо покращення ідеї реконструкції. Читайте найцікавіші львівські новини.

Як розповів заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, для збереження історичної особливості площі й збільшення пропускної здатності автомобілів пропонується облаштувати транспортні смуги довкола скверу у вигляді «трикутника», і забрати всі повороти на ліво, які є зараз.

«На той момент, коли облаштовували площа Франка, була зовсім інша кількість транспорту у місті, тому на сьогодні це планування не справляється зі своєю функцією транспортного вузла. А через це зараз маємо багато заторів і різних проблем при перетині цього місця. Проаналізувавши ситуацію, бачимо, що ширина між бордюрами вулиць на площі у приблизно 9 метрів дозволяє зробити три смуги для руху транспорту, для більш зручного роз'їзду", — розповів Білий.

Розглянули 12 варіантів 

За словами Андрія Білого, було промодельовано 12 варіантів руху транспортних потоків на площі, і результати моделювання показили, що «трикутник» тут є ефективнішим ніж кільце, або т-подібне перехрестя. З т-подібним перехрестям може бути трохи краща пропускна здатність, однак довелося б зруйнувати історичний вигляд площі. А площа цікава тим, що має багато цінних архітектурних елементів. 

Мерія напрацювала варіант реконструкції площі Івана Франка у Львові.Мерія напрацювала варіант реконструкції площі Івана Франка у Львові.

Щоб розвантажити площу, потрібно розглядати цей вузол у комплексі з перехрестям з вул. Волоська, вул. Зарицьких, вул. Вітовського, та з вул. Стрийська, вул. Шота Руставелі, вул. Свєнціцького. Адже від того, наскільки синхронно будуть працювати перетини з цими вулицями, може працювати ефективніше вцілому транспортний вузол на площі Франка.

"Тому, частину лівих поворотів ми вирішили забрали, бо це гальмувало весь потік. Наприклад, в напрямку від Сихова до вул. Вітовського не буде лівого повороту, а можна буде з вул. Волоської повернути на вул. Зарицьких і виїхати на вул. Вітовського. Аналогічно лівий поворот від вул. Сахарова по вул. Вітовського на вул. Франка і в центр теж забрали, і буде прямий рух. Натомість для лівого повороту з центру на Сихів пропонуємо окрему смугу", — пояснив Андрій Білий.

Громадський транспорт у пріоритеті 

Завдяки таким змінам, за словами посадовця,  очікується, що на 20−30% збільшиться пропускна здатність, а перевага буде надана громадському транспорту — щоб він курсував за графіком і не залежав від заторів. Також вдасться зберегти пішохідний простір.

Запропоновані рішення є для обговорення. Проект ремонту площі ще не замовляли. Свої пропозиції львів'яни можуть подавати у зручний спосіб, зокрема, звернувшись на Гарячу лінію міста (короткий номер 15-80, або (032) 297-59-11, або Facebook) або залишивши коментар під відео на YouTube-каналі Андрія Білого.

Читайте всі новини у нашому каналі Tеlеgrаm, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах