Зазирни у майбутнє: на Новий ЦУМ і вулицю Княгині Ольги чекають великі зміни

На Новий ЦУМ і вулицю Княгині Ольги у Львові чекають великі зміни. Фото: Фотографії Старого Львова.

На Новий ЦУМ і вулицю Княгині Ольги у Львові чекають великі зміни. Фото: Фотографії Старого Львова.

Транспорт та інфраструктура
16 листопада 2020 10:58

На "Новий ЦУМ" у Львові, простір перед ним та вулицю Княгині Ольги чекають великі зміни. Про це розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. За його словами, на перетині вулиць Володимира Великого та Наукової проведуть масштабну реконструкцію. Місце стане комфортним, стильним і зеленим. 

Як розповів Коломєйцев, основна ціль реконструкції — зробити простір зручним для людей. Це має бути зразкова зелена алея з комфортними сквериками вздовж вулиці Княгині Ольги, зупинки громадського транспорту з можливістю коротких пересадок, з підвищеними платформами, зручне велосипедне і пішохідне сполучення загалом.

"Це є центр південної частини міста. Ще за радянських часів тут було збудовано великі визначні будівлі. Якісь із них (готель «Супутник», ЦУМ, комплекс водних видів спорту) були завершені, якісь, на жаль, ні. Сьогодні весь цей простір потребує докорінного переосмислення, адже потенціал тут величезний. Мені прикро дивитись на наслідки трансформацій часів 90-х та початку 2000-х. Усе фактично перетворилось на один великий ринок. Ми піднімаємося сходами до універмагу і буквально впираємось у великий МАФ, поставлений просто на хіднику. Ця ситуація є неприпустимою", — розповів Антон Коломєйцев.

Універмаг "Львів", 1980 роки. Фото: Фотографії Старого Львова.Універмаг "Львів", 1980 роки. Фото: Фотографії Старого Львова.

Додамо, що "Новий ЦУМ", він же універмаг "Львів" входив до громадського центру, який композиційно об’єднував південний житловий район Львова. Окрім універмагу до комплексу входили: автоматична телефонна станція на 20 тис. номерів, Палац водних видів спорту (нині комплекс аквапарку), готель «Супутник» на 360 місць, також розпочато, а згодом зупинено будівництво будинку культури з кінотеатром. Універмаг «Львів» збудовано наприкінці 1980 років за індивідуальним проектом тодішнього проектного інституту «Лендіпроторг». Спочатку споруда проектувалася в центральній частині міста на розі вулиць Н. Ботвіна (сучасна П. Куліша) та Космонавтів (сучасна Під Дубом). Але необхідність значного знесення існуючих житлових будинків не дозволила реалізувати його зведення на цій ділянці. Будівля універмагу мала стати «візитівкою» громадського центру, адже на той час вона була найбільшою за площею в УРСР.

Нагадаємо, у Сихівському районі Львова планують реконструювати популярний ресторан-готель "Соната", що на вулиці Морозній, 14. З майбутніх "родзинок" – тут має з’явитись ресторан з оглядовим майданчиком.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах