Покращення: які озера відновлюватимуть у 2021 році у Львові

Які озера відновлюватимуть у 2021 році у Львові. Фото: varianty.lviv.ua

Які озера відновлюватимуть у 2021 році у Львові. Фото: varianty.lviv.ua

Транспорт та інфраструктура
02 лютого 2021 15:35

У 2021 році місто працюватиме над реконструкцією та облаштуванням озер у Львові. Зокрема, йдеться про сім водних об’єктів – озер, джерел та ставків. Про це розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова.

Так, цього року розпочнуть реконструкцію Левандівського озера. Минулого року фахівці вже розробили ескізний проект, тож тепер потрібно розробити робочий проект та розпочати роботи.

«Загалом роботи по озерах краще проводити взимку. Тому ми упродовж року будемо займатись розробкою ПКД, а відтак — проведемо тендер для визначення підрядника робіт, аби вже взимку можна було розпочати роботи», — пояснила посадовиця.

Також у 2021 році планують ретельно проаналізувати джерела у лісопарку «Погулянка». Це буде наймасштабніший проект, який планують реалізувати протягом 5 років. Для початку, тут проведуть передпроектні дослідження, оскільки джерела, які мають витоки в парку, фактично йдуть каналізовано під землею навіть на території самого парку. Згодом сподіваються ті джерела питної чистої води підняти наверх. Це дозволить облаштувати більший каскад озер, ніж там є зараз.

«Цьогоріч додався цікавий об'єкт — озеро Стосика, яке фактично є більше озером, ніж парком. Проте, якщо ми хочемо зберегти цей об'єкт як природний, то він має стати парком або мініпарком. Ми плануємо визначити територію навколо нього парком і реалізувати проект громадського бюджету з покращення благоустрою водойми. Хочемо зробити це у максимально дружній до природи спосіб», — акцентувала Олександра Сладкова.

Не залишать без уваги й популярний парк «Горіховий гай» – тут у рамках проекту громадського бюджету планують покращити благоустрій водойми. Управління екології та природних ресурсів також дослідить можливість повернення другого, всохлого понад 20 років тому озера. За словами Олександи Сладкової, якщо знайти варіант його відновлення не вдасться, то вже цього року плануватимуть, як зробити великий майданчик для пікніків у чаші цього озера.

Покращуватимуть технічний стан водойм й в одному з найбільш відвідуваних парків Львова – «Піскові озера». Також тут планують відреставрувати мостик і зробити деякі інші роботи у парку. На проектно-кошторисну документацію планують витратити 500 тисяч гривень.

«Минулоріч знайшли варіант наповнення озер водою. Цього року ми плануємо відремонтувати систему зливу води. Фактично зараз злив іде через верх, і тоді зливається верхній шар води, що багатий киснем. А потрібно, аби зливалися нижні шари, для зменшення накопичення продуктів розкладу органіки на дні озер. Якщо ми встигнемо розробити ПКД, то зливну систему плануємо почати ремонтувати вже цього року взимку», - розповіла про водойми парку «Піскові озера» Олександра Сладкова.

Також місто планує перевести 5 га території з великим озером в Дублянах у статус рекреаційної зони. Парк з озером в Дублянах стане першим рекреаційним об'єктом, створеним в межах бюджету об'єднаної Львівської МТГ.

«Цього року ми хочемо провести архітектурний конкурс та розробити проектно-кошторисну документацію, щоб наступного року знати скільки це буде коштувати», — підсумувала Олександра Сладкова.

Які озера відновлюватимуть у 2021 році у Львові. Фото: Львівська міська радаЯкі озера відновлюватимуть у 2021 році у Львові. Фото: Львівська міська рада

Нагадаємо, на вулиці Панча у Львові розпочали реконструкцію озера. План реконструкції передбачає очищення озера, облаштування громадського простору, дитячого майданчика, мостика та відпочинкових зон.

Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах