З унікальною криницею: коли відкриють оновлену площу Коліївщини

Коли відкриють оновлену площу Коліївщини. Фото: unsplash.com (архівне)

Коли відкриють оновлену площу Коліївщини. Фото: unsplash.com (архівне)

Транспорт та інфраструктура
10 вересня 2021 11:26

Вже цієї неділі, 12 вересня, о 14:00 у Львові відбудеться відкриття оновленої площі Коліївщини. Площа, оновлена як сучасний громадський простір, та ознакування історичних будівель і місць є частиною осмислення та поваги до історії та спадщини середньовічного єврейського кварталу. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Як повідомили в пресслужбі Львівської міської ради, оновлення площі – проєкт «ReHERIT: Спільна відповідальність за спільну спадщину», який розпочався у 2018 та реалізований управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради, Центром міської історії, Лабораторією міського простору та Відділом культури Уманської міської ради за фінансового сприяння Європейського Союзу.

«Проєкт зосереджувався на осмисленні особливостей історії прикордоння, багатства та великого потенціалу європейської спадщини, як надбання для місцевого розвитку та розбудови різноманітного та інклюзивного культурного середовища», - йдеться в повідомленні.

Під час археологічних досліджень тут знайшли залишки міського оборонного муру та фундаменти будівель, які ознаковані в мощенні. Також локалізовано криницю, що була осередком площі. Водночас це місце пам'яті, оскільки криниця була одним з головних місць зустрічей мешканців, які були сусідами. На цямринні криниці можна буде побачити вибрані імена львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця XIX і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років.

«З кількома виключеннями, майже ніхто з довоєнних мешканців не пережив війну, але площа залишалася важливою частиною життя околиці. Криниця-як-місце-пам'яті «розповідає» про різні персональні історії сусідства та співжиття у минулому. Розповіді про мешканців цієї частини міста у минулому підкреслюють сучасне розуміння, що місто творять усі його мешканці», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, львівські диґери знайшли місце у Полтві, де півтора року переховувалися євреї у період нацистської окупації. Учасники проекту Explorer Lviv спустилися під землю, аби показати унікальні місця, де багато десятиліть поспіль не ступала нога людини. Фото єврейського схрону та дивовижних знахідок опублікували у соцмережах.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах