Летять на допомогу: чому поліція штрафує «швидкі» за перевищення швидкості

Летять на допомогу: чому поліція штрафує «швидкі» за перевищення швидкості.

Летять на допомогу: чому поліція штрафує «швидкі» за перевищення швидкості. Фото: pravda.com.ua

Транспорт та інфраструктура
18 листопада 2021 11:00

З встановленням камер автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху у Львові, та й загалом в Україні, почастішали випадки, коли поліція штрафує автомобілі швидкої допомоги за перевищення швидкості. Чи законні ці штрафи, та як лікарям «швидких», поспішаючи на виклих до хворої людини, не стати порушниками, розповідає VG Львів

Автомобіль швидкої допомоги «літають» дорогами часто

У Патрульній поліції України підтвердили, що випадки штрафування «швидких» за перевищення швидкості не є рідкісними. Після встановлення в Україні камер автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху їх кількість стрімко зросла. 

Правила дорожнього руху однакові для всіх

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, система працює автоматично. Тобто у випадку скоєння правопорушення воно автоматично фіксується щодо всіх транспортних засобів, які було ідентифіковано. І в патрульних немає «винятків із правил», окрім автомобілів зі спеціалізованою реєстрацією.

Забувають про проблискові маячки 

Автомобілі швидкої медичної допомоги мають право, відповідно до пункту 3.1 Правил дорожнього руху, виконуючи невідкладне службове завдання, відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 Правил дорожнього руху, за умови увімкнення проблискового маячка.

«Якщо такий автомобіль «швидкої» фіксується камерою автоматичної фіксації, проте рухається з увімкненими проблисковими маячками, то матеріали не складаються, виходячи із попереднього пункту. Але трапляється, що водій забув, це непомітно на фото або інспектор не визначив це візуально. Тоді керівник юридичної особи, на яку зареєстрований транспортний засіб швидкої медичної допомоги, може звернутись із заявою щодо оскарження такої постанови і така постанова буде скасована», — розповів Олексій Білошицький.

Постанови скасовуються 

Також патрульний зазначив, що такі заяви надходять до них часто. За результатами розгляду постанови скасовуються. Нині є 49 скасованих постанов. У 29 випадках це зроблено за зверненням медустанов, у інших  — виявлено і скасовано патрульними. Відповідна процедура передбачена статтями 287-296 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Також ми вже ініціювали зміни до наказу МВС 02.03.2021 № 166 щодо запровадження державних номерних знаків спеціально для карет швидкої допомоги. Це дозволить зовсім звести нанівець такі випадки», — зазначив Олексій Білошицький.

Адреси камер фіксації перевищення швидкості у Львові

У Львові загалом працюють сім камер автофіксації порушень. Адреси: 

  • Стрийська, 35;
  • Сихівська, 16;
  • Хуторівка, 8;
  • Володимира Великого, 18;
  • Стрийська, 292;
  • Василя Стуса, 39;
  • Тараса Шевченка, 313.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах