У Львові знесуть незаконну шестиповерхівку

У Львові знесуть незаконну шестиповерхівку

У Львові знесуть незаконну шестиповерхівку Фото: tvoemisto.tv

Транспорт та інфраструктура
21 сiчня 2022 17:52

Верховний суд постановив знести незаконну шестиповерхівку на Варшавській, 22 у Львові. Її забудовник звів на місці старого одноповерхового будинку. Всі квартири у новобудові вже розпродані, а нові власники вже встигли навіть оформити право власності.

У 2014 році громадська організація «Наше ідеальне місто» отримало від Львівської міськради в оренду земельну ділянку площею 0,0306 гектара, на якій був розташований старий одноповерховий будинок.

Будинок на Варшавській, 22 у Львові, який був до скандальної шестиповерхівкиБудинок на Варшавській, 22 у Львові, який був до скандальної шестиповерхівки Фото: Zaxid.net.

Забудовник не мав права будувати на цій ділянці, однак самовільно почав тут будівництво шестиповерхівки, не отримавши при цьому від міськради містобудівні умови та обмеження. За це міська ДАБК оштрафувала «Наше ідеальне місто» на 652 тисячі гривень і зобов’язала знести самовільний поверх, пише Zaxid.net.

Втім, за пів року забудовник не лише не зніс самовільний поверх, а й збудував нові. Тоді ДАБК вдруге оштрафувала його, цього разу на 92 тисячі гривень, зобов’язавши незаконні поверхи знести. Окрім цього, інспекція подала на забудовника до суду й 29 березня 2019 року Львівський окружний адміністративний суд позов інспекції задовольнив та зобов’язав знести самобуд. Це рішення громадська організація «Наше ідеальне місто» частково оскаржило в апеляційному суді, адже квартири в незаконному будинку встигли продати, а покупці оформили право власності.

У 2020 році ДАБІ подала та виграла касацію, за якою справу направили на повторний розгляд. 18 листопада 2020 року Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова підтвердив рішення окружного адмінсуду від березня 2019 року про знесення будинку. Суд погодився з тим, що забудовник не отримав дозволи на будівництво, а земельна ділянка не призначена для будівництва житла.

За даними сайтів із продажу нерухомості, будівництво житлового комплексу «Варшава Хоум» на Варшавській, 22 повністю завершене, однак офіційно заморожене. У будинку буде 16 квартир, кожну з яких забудовник продавав майже по 20 тисяч гривень за метр квадратний. 

Додамо, що знесення незаконної багатоповерхівки - явище не нове для Львова. Два роки тому знесли великий самобуд на Личаківській, 259. Міськрада виділила на це майже 3 мільйона гривень. Це безпрецедентний випадок не лише для Львова, але й для України.  

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах