Каплиця Боїмів

Рейтинг закладу

0.0
У підприємства ще немає оцінки, або вона ще не оновилася

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
0
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Каплиця збудована у 1609–1615 роках (за іншими даними у 1606–1615 роках) над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів на території тогочасного міського цвинтаря. Всього в каплиці поховано 14 осіб з династії Боїмів.

Імена творців каплиці точно не відомі. За найобґрунтованішою версією, її будівничим був архітектор з Вроцлава Андреас Бемер, який в ті часи побудував ратушу, оздобив сусідню каплицю Кампіянів. У другій половині XVIII-го століття поховання з каплиці Боїмів перенесені на львівські цвинтарі, а ключі від неї, згідно з заповітом Георгія Боїма, передано до катедри.

У 1945 році радянська влада закрила каплицю для відвідувачів. Однак з 1969 року сакральна споруда увійшла як окремий відділ до Львівської картинної галереї, її знову відкрито для відвідувачів. Відділ у складі галереї працює й до нині з 10:00 до 17:00 крім понеділка.

Квадратна у плані, будівля увінчана восьмериком бані з восьмигранним світловим ліхтарем. На куполі можна бачити скульптуру Христа Засмученого. Незвичність цього варіанту скульптури у тому, що тут Христос спирається щокою на ліву руку, а на більшості відомих зображень - на праву. 

Архітектурний стиль каплиці визначають як зрілий ренесанс з переходом до бароко. Також його характеризують як найхарактерніший взірець північного маньєризму в Україні. Стіни каплиці орієнтовані строго за сторонами світу.

На східній стіні каплиці можна побачити фрески – портрети Георгія Боїма і його дружини Ядвіги. Північна стіна прикрашена фресками – іконами Богоматері і Христа, а над ними зображений Юрій Змієборець.

Вражає своєю красою і оригінальністю фасад каплиці. Серед колон і орнаментів, можна побачити ніші із статуями апостолів Петра і Павла, барельєфні статуї пророків і тексти їх пророцтв, а також великий барельєф "Зняття з Христа".

Не менш красивим і цікавим є інтер’єр каплиці. Крім змістовних ікон, тут можна побачити знамениту скульптурну групу "Пієта" художника Пфістера,  із постатями Георгія Боїма, його дружини і ще 12 їх потомків.

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...