Храм святих Апостолів Петра і Павла

Рейтинг закладу

0.0
У підприємства ще немає оцінки, або вона ще не оновилася

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
0
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Пам'ятка архітектури XVII століття. Перша згадка про храм датована 13 жовтня 1648 року, але деякі історики стверджують, що на місці сучасного храму ще до 1660 року існувала "невеличка придорожна каплиця з бароковим фасадом, який завершувався невеликою бароковою вежею". Згадка про бароковий фасад наштовхує на висновок, що споруда була мурованою, з оборонними функціями, щоб запобігти знищенню при набігах татар.

У 1750 р. будівлю було передано ченцям ордену паулінів. Цього ж року, зі згоди львівського католицького архиєпископа Миколая Вижецького, капличку було розширено і перебудовано, а біля храму зведено монастир. У 1786 р., під час касаційних реформ австрійського цісаря Йосифа ІІ монастир було ліквідовано, а церкву передано греко-католицькій церкві.

1891 року Вікторія Шімзер подарувала храмові статую святого Петра, виконану Абелем Марією Пер'є у 1865–1870 роках в майстерні Л. Шімзера. Її встановлено праворуч від храму.

19 серпня 1989 року настоятель церкви протоієрей Володимир Ярема (1915–2000) оголосив про перехід до Української автокефальної православної церкви. У 1993 році він став патріархом УАПЦ, прийнявши ім'я Димитрія. У 2000 році похований у дворі храму.

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...