Яке кіно знімали у Львові: перелік стрічок

Фото взято з сайту discussiya.com

Фото взято з сайту discussiya.com

Дозвілля та їжа
28 липня 2016 11:43

Архітектура та атмосфера Львова змушує працівників кіноіндустрії обирати саме це місто, як головну локацію у власних фільмах. Тому навіть зараз ми можемо порівняти, як виглядало місто Лева ще перед Другою світовою війною та яким воно стало зараз. Пропонуємо вашій увазі перелік стрічок, котрі знімали у Львові

Яке кіно знімали у Львові: перелік стрічок фото


1. "Буде краще"




1936-го року Варшавське кінематографічне бюро "Фенікс" зняло у Львові музичний фільм "Буде краще". Саме у цій стрічці на великому екрані вперше з’явилися культові персонажі міжвоєнного Львова – веселі батяри Щепко (Казимир Ян Вайда) і Тонько (Генрик Фоґельфанґер).


2.  "Іванна"


1959 року режисер кіностудії ім. Довженка Віктор Івченко зняв у Львові фільм "Іванна", спрямований проти греко-католицької церкви та Митрополита Андрея.

Довкола фільму багато міфів. Через кілька місяців після прем’єри під час чергових зйомок вже будучи вагітною у полум’ї згоріла виконавиця головної ролі Інна Бурдученко. У фільмі "Іванна" її героїня відрікається від Бога і зриває з себе хрестик. 

Під тролейбусом загинув син художника-постановника Юзефова. При загадкових обставинах померла дружина оператора комбінованих зйомок Ілюшина. Раптово від невідомої хвороби відійшла донька автора сценарію Бєляєва. У режисера трапився інфаркт. Загалом за короткий проміжок часу відійшло семеро осіб, прямо чи опосередковано причетних до цього фільму. 


3. "Майор Вихор"


Трисерійна стрічка, знята 1967 року Євгеном Ташковим, присвячена подвигу українського-радянського розвідника Євгена Березняка. Завдяки йому було врятовано Краків від запланованого гітлерівцями знищення. 

Сценарій до фільму написав знаменитий Юліан Семенов. У головній ролі знявся Вадим Бероєв, батько популярного нині російського актора Єгора Бероєва.


4. "Щит і меч"


Ще один культовий фільм про радянського розвідника було знято кіностудією "Мосфільм" у 1968 році.  Окрім захоплюючого сюжету, популярності фільму посприяла й гра цілої плеяди тодішніх зірок екрану: Станіслава Любшина, Олега Янковського, Володимира Басова, Алли Демідової, Юозаса Будрайтіса та інших. 


5. "Салют, Маріє!"


Драма, знята 1970-го року Йосифом Хейфіцем на "Ленфільмі", заслуговує на увагу насамперед через блискучу гру молодої Ади Роговцевої. За роль Марії вона отримала приз кращої кіноакторки на Московському міжнародному фестивалі та стала акторкою року в СРСР за версією журналу "Советский экран". У стрічці у Львові знімали Іспанію.


6. "Старики-розбійники"


Яке кіно знімали у Львові: перелік стрічок фото 1

Одну з найулюбленіших комедій радянських людей режисер Ельдар Рязанов і кіностудія "Мосфільм" зняли у 1971 році.  Фільм, у якому знімалися Юрій Нікулін та Євген Євстигнєєв. 


7. Д'Артаньян і три мушкетери


Легендарний мюзикл Георгія Юнгвальда-Хількевича за легендарним романом Александра Дюма було знято 1978 року. Львів’яни досі переконані, що Львів у ролі Парижа виявився навіть кращим за оригінал, а Михайло Боярський навіть кращий д’Артаньян, ніж сам гасконець.


8. "Чарівний голос Джельсоміно"


Яке кіно знімали у Львові: перелік стрічок фото 2

 

Одну з улюблених кіноказок дітей початку 80-их років минулого століття знімали у Львові й Одесі. Режисером фільму виступила Тамара Лісіціан. Вона ж писала і сценарій за відомою повістю Джанні Родарі "Джельсоміно в Країні брехунів". 


9. "Рецепт її молодості"


Екранізація Євгеном Гінзбургом фантастичної повісті Карела Чапека "Зісіб Макропулоса" вийшла на екрани 10 жовтня 1983 року. Хоча критики невисоко оцінили фільм, у ньому знялися Людмила Гурченко та Олександр Абдулов, Олег Борисов та Армен Джигарханян, Анатолій Ромашин ті Сергій Шакуров.


10. "Як гартувалася сталь"


Чому 20-серійну картину за мотивами відомого роману Миколи Островського, китайці надумали знімати саме у Львові задумали знімати китайці.  Знятий частково у Львові в 1999 році серіал вже у 2000 був визнаний найкращим китайським фільмом. 

Як повідомляє блогер mankurty.com, з початку 90-х у Львові знімали фільм "Для домашнього вогнища" за мотивами однойменної повісті Івана Франка, деякі сцени польсько-німецько-українського пригодницького фільму радянського розвідника Віктора Суворова "Акваріум", екранізацію "Перехресних стежок" того ж Франка, італійський фільмі "La Тгеqua" ("Перемир’я") та багато інших.

У 2000 році у Львові режисер Олесь Янчук зняв гостросюжетний фільм "Нескорений", присвячений генерал- хорунжому Роману Шухевичу.

У 2002 на вулицях Львова та площі Ринок знімалися сцени мелодраматичного серіалу "Доярка з Хацапетівки-2".

У 2008  Олесь Янчук за сценарієм Михайла Шаєвича знімав у Львові кінофільм "Владика Андрей". Це перша спроба показати українському глядачеві життєвий шлях та діяльність Митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.

31 березня на екрани українських кінотеатрів вийшов фільм "#Selfieparty". Значна частина зйомок відбувалась у різних локаціях у Львові.

Через рік  у місті відбувалися зйомки художнього фільму "Багряний колір снігопаду" легендарного російського режисера Владіміра Мотиля. Весь час, поки знімали фільм, Львів грав роль абстрактного європейського міста. 

Яке кіно знімали у Львові: перелік стрічок фото 3

Значна частина зйомок відбувалась у різних локаціях у Львові. Університетом, де навчаються герої, стала будівля Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Правнича гімназія перетворилась на відділення поліції, а заміська вілла львівського стоматолога Ярослава Заблоцького на час зйомок стала будинком головного героя Роберта. Правда лише зовні, разом з басейном. Сам Ярослав Заблоцький знявся в епізодиченій ролі батька головного персонажу.

Джерело: tvoemisto.tv.

 Читайте ще новини Львова:

"Львівводоканал" створив call-центр для прийому показів лічильників

Які вулиці у Львові закрили для руху транспорту

Стало відомо, коли у Львові почнуть пресувати сміття

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах