Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові

Новина - Люди міста - Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові

Новина - Люди міста - Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові

Люди міста
06 листопада 2015 11:05

Аліса і її чотирирічна дочка Према обирають страву у вегетаріанському кафе. Дівчинка вивчає усі сторінки меню і зупиняється на тарті.

— Може, хочеш веггі-бургер?
— Мамо, це ж вегетаріанське, а не веганське, — сердиться  Према, пояснюючи різницю позначок біля страви.

Аліса сміється. Її дитина добре знає різницю між вегетаріанським та веганським, натомість далеко не кожен дорослий українець зможе пояснити, що це означає. Веганів в Україні поки що одиниці, натомість у США це вже відомий екологічний рух за права тварин і відмову від продуктів тваринного походження: м’яса, риби, яєць, молочних виробів, желатину, хутра, шкіри.

"У Києві, наприклад, рух веганів значно потужніший, аніж у Львові, але й тут щороку більшає таких людей, — розповідає Аліса. — Я вже 13 років вегетаріанка і два з них — веганка. Після народження дочки виявилося, що вона має алергію на молочний білок. Я почала заглиблюватися у цю тему і в мене спрацювало співпереживання".

Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові фото

Аліса та її дочка Према

Про свою відмову від м’яса, риби та молока веганка ніколи не шкодувала. Навпаки, тепер свій стан порівнює із "купанням у воді на Сейшелах, після якого пропонують знову купатися у брудній воді Дніпра". Для Аліси веганство — це етичний спосіб життя, де мінімізовано вплив на інших людей та тварин, а рух і зміни відбуваються без агресії, а винятково з любов’ю.

Свій побут жінка змінювала рік за роком, і зараз вона вже не має курток-пуховиків, лише на синтепоні, пере порошком без фосфатів, відмовилася майже від усіх шерстяних речей, влаштовує час від часу тижні детоксу, коли їсть лише яблука.

Свій побут жінка змінювала рік за роком, зараз вона вже не має курток-пуховиків, лише на синтепоні, пере порошком без фосфатів, відмовилася майже від усіх шерстяних речей

Свою дочку вона не обмежує у виборі їжі, а розповідає про походження продуктів і їхній вплив на людину.  Попри те, що Премі так мало років, вона дуже свідомо ставиться до вибору їжі і нещодавно на дитячому дні народженні відмовилася від торта з вершковим кремом, бо не хотіла вживати молоко.

Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові фото 1

Аліса та її дочка Према

"Нам насправді дуже бракує знань про те, наскільки побут переповнений речами тваринного походження. До прикладу, полотна художників виготовляють із додаванням желатину, те саме додають і в жіночі помади. Майже всі парфуми тестують на тваринах, про цирк та дельфінарії я ліпше промовчу", — каже Аліса.


Останні шкіряні черевики


За словами Івана Лисиці, львів’янина, який працює в галузі IT, за кілька років свого веганства він встиг надихнути кількох друзів долучитися до веган-руху.

"Спочатку я став вегетаріанцем, це було моє бажання розвиватися і краще пізнати себе. Зрозуміло, що вдома це сприйняли дуже категорично — як це не їсти м’яса? Але я справді хотів стати здоровішим і відмовився спочатку від м’яса, а потім  і від молочних продуктів та яєць. Відразу скажу, що результат не забарився. Я можу взимку скупатися у холодній ополонці, але не захворію. Якщо вже й хворію, то кілька днів, а не тижнями, як це було раніше, — розповідає Іван. — На запах смаженого м’яса досі реагую приємно, він мені подобається, але їсти не буду. Так само, якщо мене хтось пригощає тістечком, то я не випитую, чи туди, бува, не кинули яйце. Я розумію, що людина виявила любов і увагу, тому коли частують, то їм".

Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові фото 2

Іван Лисиця, веган

Раціон хлопця  дуже простий: каша та салат. Це значно зекономило його час ходіння по продукти. Раз на місяць він їздить на "Шувар", де ящиками купує овочі та фрукти. Зелень вирощує у себе на грядці. У майбутньому хоче стати сироїдом, але для цього треба більше часу й зусиль.

Щодо побуту, то єдина шкіряна річ, яка в нього  залишилася, — це взуття. Поки що в Україні складно знайти замінник шкіряним черевикам, але нещодавно він повернувся з молодіжного кемпу, де  дали посилання на кілька сайтів, на яких можна купити таке взуття. Його можна замовити через інтернет, у Львові такі товари поки що не продають.


Місця "зелених" людей


Одним із найпопулярніших місць для зустрічі вегетаріанців, веганів та сироїдів у Львові стало кафе Green у центрі міста. Тут можна випити каву, смузі, вибрати гарнір, котлети й десерт. Жодна страва не містить продуктів тваринного походження.

"Кількість вегетаріанців та ваганів постійно зростає, ми це можемо оцінювати з огляду на відвідуваність закладу. Найчастіше це люди 20-40 років, вони займаються йогою, влаштовують мирні акції, майстер-класи, семінари, хочуть розвиватися та пізнавати себе", — розповідає адміністраторка закладу Уляна.

Саме тут 1 листопада вирішили організувати флеш-моб до Дня вегана. Кілька десятків людей вийшли з плакатами "Веган заради життя", "Вони також хочуть жити", "Любов — мова, яку розуміє кожен" під міську ратушу.

Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові фото 3

Акція 1 листопада під стінами Ратуші

Протягом дня тут говорили про різні аспекти веганства та проводили майстер-клас із кулінарії. 26 листопада тут проведуть детальну лекцію про аспекти веганства.


Негуманні до тварин


Причини стати веганом можуть бути різні, але головна — небажання бути причетним до вбивства тварин і жорстокого поводження з ними.  Наталя Коломієць, експертка з охорони довкілля  НЕЦУ, розповідає, що останні роки в Україні збільшується кількість промислових птахофабрик, ферм та хутряних фабрик.

"Порушень у цій галузі є дуже багато. Всі ці установи є об’єктами підвищеної екологічної безпеки. Саме їхня  робота  часто стає причиною забруднення довкілля. Отож ми в НЕЦУ один із напрямків своєї діяльності присвятили  роботі з місцевими громадами, які зазнають або потенційно можуть зазнати екологічного чи соціального впливу промислових об’єктів. Ми надаємо консультації місцевому населенню щодо екологічних прав та доступу до екологічної інформації", — розповідає Наталя.

Без м’яса, шкіряного взуття та шерстяних речей: як живеться веганам у Львові фото 4

Наталя Коломієць, експертка з охорони довкілля  НЕЦУ

Один із таких об’єктів розташований у Дніпропетровській області, де будують звіроферми на 440 тисяч голів норок. До кінця цього року об’єкт мають здати. Такий об’єкт належить до екологічно небезпечних, через його вплив на навколишнє середовище. Найперше йдеться про відходи та викиди в атмосферу аміаку, метану, хутрового пилу, ароматичних вуглеводнів.  Люди, які житимуть поряд, безумовно, страждатимуть від цих викидів, навіть можна очікувати алергічних реакцій.

"В Україні є закон  "Про захист тварин від жорстокого поводження" — це крок уперед нашого законодавства. Але, на жаль, він має дуже  загальні положення щодо гуманного ставлення, й оцінкою його виконання ніхто не займається. Крім того, будь-яка ферма — це режимний об’єкт, тому кожен візит має бути попереджений та узгоджений, отже, складно судити про дотримання букви закону", — резюмує Наталя.

До теми. Міжнародний день вегана відзначають з 1994 року щорічно 1 листопада, в річницю першого веганського товариства, яке було створено 1944 року у Великобританії.

Довідка. Слово "веган" утворив Дональд Вотсон з перших трьох та останніх двох букв англійського слова vegetarian (українське — вегетаріанець, вегетаріанський).

Джерело: gazeta.lviv.ua.

Львів у новинах:

На Львівській залізниці змінили графік руху 18 електричок 

Муніципальний прокат у Львові виявився не готовим до гривні 

Львівські водії не можуть скористатися новими зарядними станцій для електромобілів (фото, відео) 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах