200 музикантів з 15 країн: яким буде Alfa Jazz Fest 2017

 фото з сайту Kiev Fashion People

фото з сайту Kiev Fashion People

Події
28 березня 2017 12:52

З 23 по 27 червня 2017 року у Львові відбудеться сьомий міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, один з кращих європейських фестивалів за версією впливового британського видання "The Guardian". 

Протягом 5 днів на сценах Alfa Jazz Fest виступить близько 30 колективів. Склад учасників Alfa Jazz Fest сміливо можна назвати безпрецедентним.  

Серед хедлайнерів легендарний американський оркестр під керуванням композитора і видатного аранжувальника Гордона Гудвіна, Gordon Goodwin's Big Phat Band - багаторазовий номінант та володар премії Греммі, а також номінант премії за 2016 рік; Buika - іспанська співачка та композитор, неодноразовий номінант Греммі, володарка двох Latin Grammys Awards, у 2017 році номінована на Latin Grammys Awards 2016, повідомили VG Львів організатори.

Також на сцені ім. Едді Рознера виступить Yellowjackets - відома американська група. Володарі п'яти номінацій і двох премій Греммі, одна з кращих в світовому джазі груп електричного джазу; Чайна Мозес – донька знаменитої джазової співачки Ді Ді Бріджуотер, яка кілька років тому також виступала на Alfa Jazz Fest.  Чайна Мозес активно гастролює і часто виступає з концертами для американського відділення ЮНЕСКО, була однією з ведучих, а також учасницею, першого Міжнародного дня джазу в Парижі під егідою ЮНЕСКО в 2012 р. У Львів співачка привезе нову програму, приурочену до випуску 31 березня 2017 року довгоочікуваного нового альбому "Nightintales".

Одними з найочікуваніших стануть концерти: співака Грегорі Портера та легендарного кубинського піаніста-віртуоза, володаря шести Греммі і трьох Латинських Греммі Чучо Вальдеса. Грегорі Портер - один з найбільш успішних і популярних виконавців джазу та музики соул, американський співак та композитор, який володіє неповторним оксамитовим баритоном та чарівною манерою виконання. На рахунку Грегорі дві премії Греммі - в 2014 році за диск "Liquid Spirit", а в 2017-му - за альбом "Take Me To The Alley" в категорії "Кращий джазовий вокальний альбом". Чучо Вальдес багато років був і залишається однією з найважливіших фігур латинського і фортепіанного джазу. Він один із засновників легендарних Orquesta Cubana de Musica Moderna і Irakere. У 2017 році Чучо став володарем Греммі за кращий латинський джазовий альбом "Tribute To Irakere: Live In Marciac".

Трубач Паоло Фрезу з Сардинії, Італія, французький акордеоніст Рішар Гальяно і шведський піаніст Ян Лундгрен представлять проект "Mare Nostrum". На думку поважного американського видання Downbeat це "лірична джазова група з тонким почуттям рівноваги". Виконавці створили в своїй музиці симбіоз культур, спадщин і світоглядів, знайшли гармонію в поєднанні тембрів своїх інструментів і стали однією з найбільш затребуваних груп Європи.

Готуються й спільні проекти легенд джазу та українських музикантів - ізраїльський джазовий контрабасист, композитор, співак та аранжувальник Авішай Коен виконає свої п'єси разом з Академічним симфонічним оркестром "INSO-Львів". Авішай Коен відомий своїм неординарним виконавчим та композиторським талантом. Журнал "Bass Player" включив його в список 100 найвпливовіших виконавців на контрабасі XX століття.

Художнім керівником львівського симфонічного оркестру є народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, Герой України - Мирослав Скорик.

Спеціальним гостем фестивалю стане один з найвідоміших музикантів, видатний піаніст та композитор Хербі Хенкок. Багаторазовий володар різних премій, в тому числі й Греммі, привезе до Львова нову програму. В складі квінтету на Львівській сцені вперше з’явиться Террас Мартін, мультиінструменталіст та музичний продюсер, двократний володар Греммі. Хербі Хенкок є Послом доброї волі ЮНЕСКО, виступив ініціатором проголошення Міжнародного дня джазу, який щорічно відзначається 30 квітня, починаючи з 2012 року. Крім того, Хербі Хенкок - засновник Міжнародного комітету артистів за мир (ICAP).

Справжньою сенсацію Alfa Jazz Fest 2017 стане виступ легендарної групи Chick Corea Elektric Band. Склад цього зоряного квінтету: 22-х кратний володар премії Греммі Чік Коріа на фортепіано та клавішних, Дейв Векл на барабанах, Джон Патітуччі на бас-гітарі, Ерік Маріентал на саксофоні і Френк Гамбале на гітарі. Джаз-ф'южн квінтет вдало об'єднує джаз, рок, латинську музику і фанк. Звучання групи актуально донині, а ідеї, закладені в їхній творчості, використовуються багатьма музикантами. 

Цікавим і різноманітним буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах в центрі міста - на Площі Ринок та біля Палацу Потоцьких. На Площі Ринок 23 червня фестиваль відкриє одна з найяскравіших груп в жанрі а капела, унікальний гурт для Європи та СНД, український вокальний бенд Man Sound. 

Традиційно виступи колективів підтримають Французький інститут та Посольство Франції, Гете Інститут та Посольство Німеччини,  Австрійський форум та Посольство Австрії, Посольство Швейцарії, Посольство Республіки Туреччина, Посольство Ізраїлю,  Чеський інститут та Генеральне Консульство Чеської Республіки у Львові. Гостей фестивалю чекатимуть майстер-класи, фотовиставка, джазові кінопокази та численні джеми. Всього за 5 дні фестиваль відвідають більше 200 музикантів з 15 країн світу. Також фестиваль з кожним роком розширює тривалість. Цього разу на Сцені ім. Е. Рознера та на Сцені Ринок концерти відбуватимуться 5 днів, а на Сцені Потоцьких - 4 дні.

Окрім концертної програми в межах фестивалю щороку реалізовуються освітні програми, а також соціальні ініціативи. Зокрема, у 2017 році під патронатом ФК "Динамо Київ", який цього року святкує своє 90-річчя, заплановано проведення футбольного матчу пам’яті легендарного львівського футболіста Андрія Баля. Програма передбачає зустріч зірок футболу з дітьми соціально незахищених верств населення, дітей-переселенців, а також молоді, яка захоплюється спортом; товариський матч команди переможця юнацького турніру з футболу пам'яті Андрія Баля, який щорічно проходить на Львівщині, з друзями А. Баля; а також товариський матч зірок фестивалю та зірок футболу. 

Довідка:

Alfa Jazz Fest – міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно проходить в Україні  в останні вихідні червня. Перший фестиваль відбувся в 2011 році. Організатор фестивалю - ТОВ "Леополіс Джаз", Виконавчий директор фестивалю – Наталія Горбачевська, творчий куратор – джазовий експерт Олексій Коган. В Консультаційну раду фестивалю входять відомі люди, серед яких музикант Святослав Вакарчук. 

Щорічно фестиваль відвідує близько 70 тисяч гостей з України та іноземних країн. 2016 року “Alfa Jazz Fest” був визнаний поважним британським виданням The Guardian  одним з найкращих джазових фестивалів Європи.

Дивись ще:

Взувай босоніжки: у найближчі дні львів'янам обіцяють до 20 градусів тепла

Допоможіть знайти: у Львові розшукують чорного лабрадора, який рятував поранених на війні

До дня народження Курбаса: у Львові відбудеться театральний фестиваль

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах