100 гривень до Перемишля, 100 євро до Амстердама: як зі Львова дешево добратися до країн ЄС

Новина - Події - 100 гривень до Перемишля, 100 євро до Амстердама: як зі Львова дешево добратися до країн ЄС

Новина - Події - 100 гривень до Перемишля, 100 євро до Амстердама: як зі Львова дешево добратися до країн ЄС

Події
12 червня 2017 10:08

Жерналісти проаналізували сайти перевізників та поспілкувалися із мандрівниками, аби з'ясувати, як дешево та зручно подорожувати до країн Євросоюзу після запровадження безвіз.

Аби доїхати до найближчого від Львова польського міста Перемишля знадобиться одна машина, близько 300 грн на бензин, щонайменше 700 грн на страхування автівки і кілька годин – для перетину кордону. На більшості пунктів пропуску Львівської області черг немає тільки на великі свята. Та все ж сотні людей обирають для подорожей саме авто.

"Нам так зручніше. З дітьми краще їхати машиною", – розповів Олександр, який подорожує до Перемишля.

Для економії часу чи грошей можна і на своїх двох. 37 грн зі Львова в Шегині маршруткою чи 12 грн за квиток на електричку. А далі – на піший перехід.

"Так дешевше, – розповів Станіслав, який їздив до Перемишля з дитячим колективом на концерт. – Хай до Перемишля – 3 злотих. І я в Перемишлі. А якби брали автобус, то заплатили би по 150 грн із людини".

Якщо ж ви не готові боротися за виживання із учасниками малого прикордонного руху, то за квиток на потяг Київ-Перемишль доведеться віддати 180 грн. Швидкісний потяг "Інтерсіті" курсує через кордон із грудня минулого року і має вже власну армію прихильників.

"Безпечно. Митниця проходить у поїзді: все швидко, комфортно, культурно", – пояснила пані Марія, яка їздить до Польщі у справах.

Із 11 червня поїде потяг із Ковеля до Хелма, а в серпні обіцяють недороге сполучення зі Львова до Кракова. Наразі ж залізницею можна вирушити до усіх найближчих країн Євросоюзу.

"Є в Прагу, є в Братиславу, є Варшава-Вроцлав, Краків", – пропонує напрямки касирка Марія Бикоріз. Вартість квитків залежить від курсу, а тому змінюється щодня. За подорож без пересадок, митним і паспортним контролем прямо в купе доведеться заплатити близько 80 євро до Праги і 55 – до Варшави.

Автобусом – удвічі дешевше. Перевізники пропонують доїхати до польської столиці за 10-25 євро. Берлін коштуватиме 50-80 євро. Нічні рейси – дорожчі.

До Шенгенської зони зі Львова можна потрапити і літаком. Для тих, хто подорожує з ручним багажем, лоукост-компанії пропонують квитки до Берліна чи Вроцлава від 27 євро. Дешеві квитки можна придбати в Нідерланди, Великобританію та Угорщину. Але це вже з осені. Хоча, досвідчені мисливці на авіазнижки радять планувати подорожі завчасно.

"Потрібно знати всіх перевізників, попідписуватися на їхні розсилки і тоді на пошту вам будуть приходити повідомлення про одноденні акції. Потрібно ловити ті низькі ціни. Щонайменше бронювати за 2-3 місяці", – розповіла Вікторія Юрчишин.

У вільний час дівчина полюбляє складати маршрути для себе та своїх друзів. Каже: якщо витратити 2-3 дні на планування, можна провести десять днів у Європі за 300-400 євро.

А ще радить чистити браузер перед тим, як купувати квитки.

"Якщо ви перевіряєте, наприклад, на сайті якоїсь авіакомпанії часто один і той самий напрямок, то вам почне вибивати більшу ціну. Якщо ви почистите браузер або поміняєте його, історію його, то тоді вам виб'є знову початкову ціну", – пояснює Вікторія.

Зараз дешевше літати з Польщі. Друг Вікторії – Іван Остапко минулого року так побував у семи країнах.

"До Берліну за смішні гроші – 19 злотих (менше 150 грн – авт.)полетів із Жешува. Натомість зі Львова виходить від 500 грн", – каже Іван.

Така ж ситуація з автобусами. Багато європейських компаній пропонують дешеві квитки. Іванові доволі дешево обійшлася подорож до Голландії. Поїздка коштувала близько 80 євро.

"Тоді ще їздив такий перевізник "Мегабас". Із Німеччини до Амстердаму я заїхав за 6 євро. Через Бельгію. І Назад у Бельгію – за 4 євро", – розповів Іван.

Головне, не прив’язуватися до конкретної дати. А ще бувалі мандрівники радять брати з собою друзів. Тоді можна заощадити, взявши авто на прокат.

У Німеччині діють суттєві знижки на регіональні залізничні перевезення, якщо подорожувати групою. До прикладу, Bayern ticket, який дійсний лише в Баварії, на 5 осіб коштує 23 євро і за кожного додаткового пасажира доведеться доплатити ще по 5 євро.

У Польщі на квитках на потяг можна заощадити 10%, якщо купувати їх за 5-7 днів, 20% – якщо за місяць, 30% – з початку відкриття продажу. Але найкраще здійснювати покупку серед тижня. У четвер діють спеціальні пропозиції.

Також існують акції на вікенд. За 81 злотий можна придбати квиток, який діє з 21:00 п'ятниці і до 06:00 понеділка. З ним можна за вихідні потрапити одразу у кілька міст Польщі. Наперед варто скласти маршрут і  узгодити його в касі вокзалу.

У Бельгії також є акція на вихідні, яка діє в межах країни. Поїздка туди-назад – за ціною квитка в один бік. Квиток дійсний з вечора п'ятниці до ранку понеділка, а під час довгих вихідних – до їх завершення. Цю інформацію можна уточнити в касира чи на сайті залізниці.

Нагадаємо, вже із 11 червня громадяни України зможуть їздити до країн ЄС за біометричними паспортами. Окрім паспорта, прикордонники радять брати з собою у подорож страхування, запрошення, квитки туди-назад та достатню для поїздки кількість грошей.

До слова, прикордонники обіцяють, що перевірка людини з біометричним паспортом триватиме не більше 15 секунд.

Джерело: Захід

Дивись ще: 

Туристу на замітку: головні правила безвізу

Не більше 15 секунд: прикордонник розповів, як виглядатиме перевірка на кордоні під час безвізу

В чем причина: страны ЕС не одновременно введут безвиз для Украины

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах