У Львові презентували туристичний маршрут на ретро-паровозі

Новина - Транспорт та інфраструктура - У Львові презентували туристичний маршрут на ретро-паровозі

Новина - Транспорт та інфраструктура - У Львові презентували туристичний маршрут на ретро-паровозі

Транспорт та інфраструктура
22 квiтня 2015 12:29

У Львові презентували залізничний маршрут для туристів. Потяг вирушає з головного вокзалу і через Підзамче рухається парком "Знесіння". Але вагони везе паровоз, який збудували ще 1953 року. Тоді він возив вантажні поїзди. Тепер же – лише туристів. Минулого року цей паровоз відреставрували.

У Львові презентували туристичний маршрут на ретро-паровозі фото

Фото: afishalviv

"Він був прописаний у локомотивному депо "Чернівці" Львівської залізниці. Їздив на дільниці з Чернівців до Рахова, на Тернополь проїздив багато", – розповів заступник начальника депо "Чернівці" Степан Крижанівський, повідомляє zaxid.net.

Натомість у Львові історичний паровоз заорендували іноземні фанати старовинних залізниць. З Австрії, Великобританії, Франції та Нідерландів вони приїхали на конференцію, аби побачити унікальну техніку та колію через "Знесіння". Її особливість у ландшафтному розташуванні, перепади висоти там є до 80 метрів.

"Колія побудована серпантиною. Тобто вона є виявом інженерної думки – як побудувати підйоми, щоби поїзд міг давати ухили. Для людей, які цікавляться історією залізниць, це дуже цікаво. Це не враховуючи мостів, кам`яних віадуків, залишків колії австрійської. Усе це є цінність і технічна спадщина", – наголосив заступник директора регіонального ландшафтного парку "Знесіння" Олесь Завадович.

У світі майже не залишилось таких потужних паровозів, які їздять не вузькоколійкою – як здебільшого в Європі, а широкою колією – як у Львові. Тому львівська атракція іноземців захоплює, наголосив організатор поїздки іноземних учасників Вольфрам Венделін.

У Львові презентували туристичний маршрут на ретро-паровозі фото 1

Фото: afishalviv

"Ми сподіваємось, що через рік, два або три будуть якісь регулярні екскурсії – може, паровозом, а може, і дрезинами, залежно від кількості пасажирів", – додав він.

Поки що маршрут через "Знесіння" та колишню станцію Личаків – пробний. Аби він став постійним, окрім доглянутої техніки, потрібне туристичне облаштування колії. Адже будували її ще перед війною.

"На зупинках немає безпечних виходів, платформ, це треба побудувати. Для цього потрібні не дуже великі гроші. Можна було б навіть облаштувати особливі зупинки. Зробити, до прикладу, зупинку в австрійському стилі, польського періоду, радянського, нашого сучасного. Такі зупинки дуже гармонійно могли б вписатись, і вони також можуть бути багатофункціональними з огляду на туристичну інфраструктуру", – пояснив один з організаторів туристичного маршруту Ярослав Городчук.

Зараз для одного туриста собівартість поїздки на "Знесіння" історичним потягом – до 100 грн. Тому й екскурсії наразі – лише під замовлення.

Окрім парку "Знесіння", цей потяг з головного вокзалу може також возити охочих на екскурсію до Жовкви і в зворотному напрямку.

Ще новини Львова:

Посеред вулиці в центрі Львова знайшли гранату 

У Львові, Винниках та Рудному сьогодні не буде світла: адреси 

На Львівщині нарешті почали ремонтувати трасу Львів – Тернопіль

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах