UrbanІdeas: як активісти власноруч змінюють простір Львова

Новина - Транспорт та інфраструктура - UrbanІdeas: як активісти власноруч змінюють простір Львова

Новина - Транспорт та інфраструктура - UrbanІdeas: як активісти власноруч змінюють простір Львова

Транспорт та інфраструктура
25 травня 2015 17:52

Перепланувати занедбану площу у сучасний громадський простір, оживити сквер або ж перетворити звичайне подвір’я у затишний домашній куток – все це власними силами втілюють у життя творці громадського об’єднання UrbanІdeas.

UrbanІdeas ? це група мотивованих архітекторів, які об’єдналися задля розвитку якісного архітектурного та урбаністичного середовища й поширення знань про них. Вони створюють проекти оновлених території Львова та стежать, аби їх праця дійшла до завершення. Таким чином на площі Митній з’явилися сучасні лежаки, а бібліотека на вул. Устияновича, 4 поступово стає креативним урбан-простором. Які ще зміни чекають на громадський простір Львова кореспонденту Galnet розповіла співзасновник громадського об’єднання Ольга Криворучко.

? Олю, з чого розпочалася UrbanІdeas?

? Перше дійсно суттєве, що ми зробили, ? фуршет на площі Митній. Нам це сподобалося. Відповідно так і зав’язалася ініціатива. Ми хотіли започаткувати щось по розвитку громадських просторів міста. Багато львів’ян їздили у Європу і бачили, що на Заході робиться щось гарне в облаштуванні простору, а у нас такого не відбувається. У кращому випадку ремонтують дорогу, тротуар. Відтак ми створили UrbanІdeas, аби ця сфера в Україні ожила.

? Хто входить у вашу команду?

? У нашу організацію наразі входять виключно архітектори, хоча ми хотіли б мати не лише їх. Так виходить, оскільки усі архітектори варяться у закритому просторі. У нас є троє засновників, але ми постійно працюємо з новими людьми. UrbanІdeas ? це наше дозвілля. Тут ми нічого не заробляємо. Навіть якщо ми отримуємо якийсь грант, ми витрачаємо його на виконання проекту і там ніколи не закладена зарплата.

Також ми постійно набираємо волонтерів на воркшопи та долучаємо їх до роботи. У нашій роботі, окрім цікавих проектів, є багато рутини. Скажімо, розіслати усім листи-прохання і т.д.

Для того, щоб долучитися до нашої роботи, достатньо написати особисте повідомленні у нашу Facebook-сіпльноту. Зараз, зокрема, нам потрібні люди, які хотіли б виготовляти м’які меблі.

? Нещодавно ви долучилися до творення нової урбан-бібліотеки на вул. Устияновича, 4. Як розвивається проект?

? Управління культури Львівської міської ради озвучило ідею переобладнати різні бібліотекаи Львова. Таким чином вони зробили Медіатеку, на часі – урбан-бібліотека, що стане середовищем для урбаністів. У планах також зробити сенсотеку. Почувши таку ініціативу, ми зробили проект переоблаштування простору бібліотеки. Розробили дизайн інтер’єру, спроектували меблі. Бібліотека розміщена у цікавій старій квартирі і ми намагалися зберегти ту атмосферу.

Оновлена кімната для презентацій, візуалізація UrbanIdeas

Оновлена кімната для презентацій, візуалізація UrbanIdeas

1347032_1375168

Вигляд кухні після ремонту, візуалізація UrbanIdeas

Наразі в урбан-бібліотеці працює дівчина, яка спеціально проштовхує ідею, тобто виступає менеджером, який повинен налагодити фінансову сторону. Частину коштів на реалізацію вона вже знайшла, частина ще залишилася. На Майстерні міста ми також робитимемо меблі для урбан-бібліотеки, які запроектували учасники воркшопу.

? Над яким проектом зараз працюєте набільше?

? Облаштування площі Митної ? це наш найдовший проект. Зараз ми робимо по ньому архітектурний проект, який реально буде реалізовуватися. Над площею ми працюємо вже рік і хочемо нарешті довести його до завершення.

План площі Митної

План площі Митної

Площа Митна

Площа Митна

? Які, на вашу думку, наразі найбільші проблемні точки Львова?

? Одним махом і не скажеш. Багато що у місті відбувається, але не має злагодженості. На одну територію може робитися два проекти одночасно. Вже щось відбувається, і це добре. Проте все робиться хаотично і спонтанно.

? У рамках UrbanІdeas ви також створили Карту проблем Львова. Як вона працює?

? Коли ми починали робити громадські простори, ми не знали, що першочергово візьмемося за площу Митну. Ми склали перелік з 30-ти громадських просторів, які, на нашу думку, потребували втручання. Виставили це на обговорення. Одночасно ми створили інтерактивну карту проблемних місць, аби люди могли написати про кожне місце певні проблеми. В основному люди писали не про ті 30 місць, які ми вибрали, а про інші. Виявилося, що проблемних точок не 30, а, скажімо, 300. Дуже багато. По цих дописах можна зорієнтуватися, які болючі точки Львова та врахувати побажання людей. Карта таких місць працює таким чином, що кожен охочий може вписати проблемну точку.

Карта проблемних місць Львова

Карта проблемних місць Львова

Поряд з картою проблемних місць, ми створили карту улюблених місць. Вона діє для того, щоб люди концентрувалися не лише на проблемах, але й на хороших просторах.

? Працюєте над громадськими просторами в інших містах?

? Зазвичай, ми не займаємося проектами в інших містах. Хоча участь у різноманітних конкурсах в містах України беремо.

? Поділіться планами: над чим будете працювати у майбутньому?

? Найшвидше, що ми будемо робити, – це воркшоп по площі св. Теодора, який відбудеться на Майстерні міста разом з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ та Управлінням охорони історичного середовища. Там ми організуємо полуденок з мешканцями, неформальні чаювання, аби довідатися, що вони знають про цю площу і якою її хочуть бачити у майбутньому. Також плануємо професійну дискусію на цю тему. Протягом літа будемо робити дослідження по площі Липневій, спробуємо науковий підхід. Ми також хочемо видати книгу про наш досвід, але це вже буде після того, як ми закінчимо активні акції.

Львів у новинах

EasyWay: GPS-дані по Львову більше не доступні

У Львові донеччанин вночі намагався пограбувати АЗС

Аншлаг навіть після смерті: як пройшов концерт пам'яті Кузьми Скрябіна [фото, відео]

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах