Погром у ромському таборі під Львовом: що розповідають про нападників вчителі і однокласники

Фото Korzo NEWS

Подробиці жорстокого нападу на табір ромів під Львовом у світі вже обговорють більше тижня. "" поспілкувалася з вчителями і однокласниками юних нападників, а також з їхніми жертвами.

Під час нападу, який відбувся в ніч на неділю, 24 червня, на вул. Трускавецькій, вбили 24-річного рома, а ще трьох поранили. Поліція відкрила провадження за фактом вбивства, хуліганства, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність та порушення рівноправності громадян через расову належність. Поліція затримала групу львівських школярів. Суд обрав запобіжний захід двом львівським школярам, що напали на табір ромів. Аваков заявив про причетність Росії до нападу на ромський табір під Львовом.


"Йому розпороли живіт"

Напад на табір, а це кілька саморобних халабуд в лісі на околиці Львова, виглядав, зі слів очевидців, як кадри з фільму жахів.

У наметах ще у червні оселилися близько півтора десятків ромів, жителів Закарпаття, які приїхали до Львова збирати макулатуру, пляшки і копати городи. З ними було четверо дітей. Коли серед ночі на них напали, деякі, навіть, нічого не зрозуміли.

"Ми спали, прокинулися від страшних криків. Все так швидко було. Напали людей десять в масках, у них в руках були сокири, біти, кувалди, вони трощили все, били і чоловіків, і вагітних жінок, і дітей... Кричали "вб'ємо на х ... й, цигани". Один штрикнув мене ножем - в спину кілька разів і по руці полоснув ", - розповів 19-річний Рача Пап, який нині лікується у львівській лікарні.

Хлопець зізнається, що став на коліна і просив про помилування. 

"Але вони продовжували бити ножем, я закривався руками від ударів", - розповів Рача.

На очах хлопця жорстоко зарізали його старшого брата - 24-річного Давида, у якого нарахували 15 ножових поранень. "Йому розпороли живіт - встромили ножа і протягнули вгору, так що нутрощі вивались", -  розповів юний ром.

Жителі сусіднього з табором району підтверджують: роми нікому не завдавали клопоту. "Жили там собі спокійно, нікому не заважали. А їх зарізали, як свиней. Куди ми котимося. Так і" москалів "почнуть громити, або темношкірих", - обурюється один із сусідів табору, Богдан Наконечний.


Роздав молотки і сказав, що на "зачистку" - чотири хвилини

Десять старшокласників, які виявилися прихильниками Гітлера і праворадикальних ідей, і четверо їхніх лідерів - під слідством. Двох суд заарештував на два місяці без права внесення застави за статтею хуліганство, їм світить від трьох до семи років. Ватажкові неонацистів, 16-річному Андрію Тичці оголосили підозру за статтею умисне вбивство, йому загрожує довічне або 15 років в'язниці.

Як з'ясувало слідство, перед нападом він роздав школярам знаряддя - молотки, труби, ножі, біти - і сказав, що у них є чотири хвилини на "зачистку".

Тичка - випускник львівського коледжу легкої промисловості, навчався ремонтувати швейні машинки, підробляв барменом і в торгівлі. На сайті з пошуку роботи є його резюме, де він шукав роботу продавця з окладом в 6 тисяч гривень. Свою сторінку в соцмережі він встиг видалити, те ж зробили й інші хлопці.

Свою сторінку у соцмережах Андрій Тичка видалив

Директор коледжу Неля Креденець каже, що хлопець навчався "по середньому", але ні в чому протизаконному помічений не був. "Не хуліганив, був тихий хлопець. Він ріс у бідній родині - без батька, мама була прибиральницею. Андрій їздив на Майдан, збирав допомогу для армії. Ніхто не вірить, що міг організувати такий кошмар", - розповіла вчителька, які не відомо, що поза уроками Тичка захоплювався фашистськими ідеями. 

На цьому грунті він і зійшовся зі школярами, які під його керівництвом напали на табір ромів. Їх звели спільні праворадикальні групи соцмережі і заняття боксом - цим видом спорту захоплювалося більшість з нападників.

На боксі Тичка познайомився і з іншим учасником нападу на ромів – ліцеїстом військового ліцею імені Героїв Крут. Це елітний ліцей, вступити в який непросто, туди відбирають кращих учнів - за фізичними даними і знань. Кажуть, туди можна потрапити "по блату". У ліцеї навчаються також діти учасників АТО.


Ходять у боксерську школу і в футбольну секцію

Добре відгукуються і про решту школярів, які напали на табір. П'ятеро з них - учні СШ №83, ще четверо навчаються в ЗОШ №36, один з гімназії імені Симоненка.

"Хлопці навчалися хто середньо, хто добре, всі з нормальних повних сімей. Діти завжди долучалися до шкільних заходів, ввічливі і доброзичливі. Не завжди відповідально ставляться до доручень, проте на прохання завжди відгукуються, критику сприймають адекватно. Учні займаються спортом, деякі з них ходять в боксерську школу Андрія Котельника, відвідують футбольну секцію. Батьки беруть участь в шкільних батьківських зборах ", - розповіли" Країні "в СШ№83.

До речі, львівська влада після погрому оголосили термінові збори у всіх школах міста - закликають батьків і та вчителів стежити, чим займаються діти після уроків і що роблять в соцмережах.

Однокласники нападників на ромський табір під Львовом зізналися, що останнім часом ті поводилися трои дивно.

"Вони замкнулися, збиралися разом. Постійно в телефоні зависали, в своїх групах якихось. Розповідали, який Гітлер був хороша людина, і ще неясно, що було б краще для України - якби її захопила Німеччина або вона дісталася СРСР", - розповіли учні СШ№36.

Групи, про яких кажуть школярі, - неонацистські організації, в які входили школярі-нападники. Називають вони себе по-різному - "Твереза и зла молодь", Lemberg Jugend (Львів по-німецьки називають Лембергом), за аналогією з Гітлерюгенд, молодіжною організацією часів нацистської Німеччини.

Львівські школярі-неонацисти фотографуються із закритими обличчями і зі своїм прапором. Фото Telegram-канал Misanthropic Division

Є інформація, що частина неповнолітніх нападників на табір ромів вже "засвітилася" в нападах у Львові - їх помітили в атаці на феміністок 8 березня. Також у них були сутички з львівськими антифашистами.

Тим часом в Ужгороді мітингують на підтримку ромів. Закарпатці вийшли під обладміністрації з гаслами "Ні расизму" українською, російською, угорською та циганською мовами. А сім'я вбитого Давида збирає гроші, щоб забрати додому його тіло. Як повідомив голова громадської організації "Рома України. Тарніпе" Микола Юрченко, вони бояться їхати до Львова - побоюються помсти.

"Це була цілеспрямована акція, яка складається не тільки з тих подій, які були в ту суботню жахливу ніч. Суботня ніч - це вже була кульмінація певного процесу, який вже проходь місяцями. Напади в Одесі, Києві, у Львові, Тернополі... Просто там не було ще людських жертв, а тепер вже жертва ", - розповів начальник управління національностей та релігії Закарпатської ОДА Йосиф Резеш.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Вбив диван: на Львівщині загинув трирічний хлопчик

Копав криївку: на Львівщині у саморобній хатинці загинула дитина

Небезпечні ігри: на Львівщині дитина загинула у вигрібній ямі

Читайте всі новини на нашій сторінці в та в 

Последние новости