Показ Львівської контори кінопрокату - "Благання"

Афіша - Клубне кіно - Показ Львівської контори кінопрокату - "Благання"

Афіша - Клубне кіно - Показ Львівської контори кінопрокату - "Благання"

Країна: Грузія
Рік: 1967 
Тривалість: 77 хв. 
Режисер Тенгіз Абуладзе. 
У ролях: Спартак Багашвілі, Русудан Кікнадзе, Тенгіз Арчвадзе, Отар Мегвінетухуцесі. 

З початку 1970-х фільм фактично зник з екранів. З’явився у кінопрокаті лише у 1988 році, коли Держкіно СРСР були надруковані нові фільмокопії. 

1967 року Тенгіз Абуладзе завершив роботу над фільмом “Благання”, задум якої вражав передовсім своєю зухвалістю. Важа Пшавела та його поезія на екрані? Як же це можливо? Як знайти кінематографічний еквівалент поетичному світу геніального поета? Як втілити на екрані духовний образ Важи Пшавели, його поетичний подвиг, героїв його поезії? Це виявилось нелегкою справою – від задуму до озвучування і навіть до дубляжу, багато технічних нюансів. А потім, коли все було завершено, виникла нова перепона – формальне вирішення фільму, таке вдале й органічне, виявилось надто несподіваним для глядацького сприйняття. Потрібен був час, щоб глядач адаптувався до кінематографічного прочитання Важа Пшавели.

Вся образна побудова фільму “Благання”, його стилістика і проблематика, повністю виникли з літературного світу Важа Пшавели. Вибравши поеми “Алуда Кетелаурі” (1888) та “Гість і хазяїн” (1893), лірико-філософські прозаїчні мініатюри і п’ять віршів - “Новорічний сон”, “Видіння”, “Мрія”, “Різдвяний сон”, і ще одне “Видіння”, написані у 1893 - 1913 роках, сценаристи намагались кожну з речей перенести на екран в її художній завершеності і разом з тим створюють зовсім не хрестоматійну збірку екранізацій, а фільм з єдиною і точною драматургією. 

Незважаючи на те, що кожен рядок тексту, який звучить з екрана належить перу Важа Пшавели і кожний кадр просякнутий почуттям, “Благання” виходить за рамки звичної екранізації. Це самостійне сучасне осмислення класика. У березні 1983 року, у розпалі роботи над сценарієм фільму “Покута”, що завершував трилогію,/ два фільми вже зняті - “Благання” і “Древо бажання”/, Тенгіз Абуладзе з пристрастю повторює : “Найулюбленіший з моїх фільмів - “Благання”! 

Роман Давид, 
Львівський обласний кінопрокат 

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах