Карпатське море: дивовижна локація в горах, про яку мало хто знає

Карпатське море: дивовижна локація в горах, про яку мало хто знає — відео.

Карпатське море: дивовижна локація в горах, про яку мало хто знає — відео. Фото: cкріншот із відео youtube.com/Roman Golyak. 2017 рік

Дозвілля та їжа
21 травня 2023 07:21

Ще зі шкільних уроків географії ми знаємо, що в Україні є два моря – Чорне й Азовське, тому локація у горах Львівської області під назвою "Карпатське море" багатьох неабияк здивує. Так, тут вам не здадуть в оренду ні шезлонг, ні бунгало, і гарячої кукурудзи чи теплого пива ніхто не запропонує. Але це небанальне місце вражає масштабом, спокоєм і карпатськими краєвидами кожного, хто сюди потрапить, тож воно неодмінно варте того, аби його відвідати. А ще влітку тут цвітуть квіти русалок – рожеві водяні лілії. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Трохи історії 

Карпатське море – це штучна велика водойма на лівому березі річки Стрий між селами Довге та Сопіт Сколівського району на Львівщині.  Її викопали у 1979 році.

Карпатське море: дивовижна локація в горах, про яку мало хто знає — відео.Карпатське море: дивовижна локація в горах, про яку мало хто знає — відео. Фото: gazeta.ua.

Озеро мало забезпечувати водою Львів і гідроелектростанцію та стати найвисокогірнішим водосховищем світу, але щось пішло не так...

Наприкінці ­1980-х стався великий зсув – і будівництво зупинили. Потім був невдалий вибух під час розвідувальних робіт, тож вартість будівництва, а яке Радянський Союз на той момент вже й так вклав понад 50 мільйонів доларів, стрімко зросла. А потім Союз розвалився, тож проєкт "заморозили". 

Для будівництва водосховища хотіли чотири села затопити – Довге, Перепростине, Новий та Старий Кропивники. У 1980-х із Довгого відселяли мешканців. Майже половина людей виїхала і вже не повернулася.

Територію будівництва ретельно охороняли. Будівельні бригади працювали в три зміни, вночі світили велетенські прожектори, їздили вузькоколійні поїзди. Тунелі висотою близько шести метрів та довжиною понад 750 метрів свідчать про великий розмах будівництва і ще більші плани... Так, за однією з версій, тут готували потужну базу для розвитку ядерної енергетики, за другою – це мав бути грандіозний військовий об’єкт, а гідроелектростанція лише прикриття. 

На згадку про так і нереалізований проєкт залишились різні будівлі і об'єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води й інше. Рай для сталкерів.

Перспективи

У 2021 році німецька компанія DR. Hutarew & Partner International отримала дозвіл на будівництво на річці Стрий у селі Довге Східницької об'єднаної територіальної громади гідроелектростанції. Проєкт будівництва розроблявся спільно з Інститутом гідробіології, Басейновим управлінням водних ресурсів та Національною академією наук України.

Окрім будівництва міні-ГЕС компанія-інвестор запланував углибити річку, збудувати човникову станцію та вкласти кошти в розвиток села. А місцеві активісти розвивають ідею організувати на недобудованій греблі вежу для стрибків із парашутом.

Втім, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну нині ці проєкти не розвиваються. 

Як доїхати до Карпатського моря

Їхати зі Львова на "море" в горах найкраще власним автомобілем, ні пасажирські потяги, ні електрички туди не курсують. 

Найкоротший і найзручніший варіант, на нашу думку, такий: їдете трасою Київ-Чоп до селища Верхнє Синьовидне, тоді повертаєте на Урич. Не доїжджаючи до Урича, повертаєте на Підгородці, їдете вздовж річки Стрий (вона буде зліва від вас) доки не побачите Карпатське море (справа від вас).

Другий варіант такий: їдете на Урич через Пустомити, Меденичі, Трускавець, Східницю й Урич і далі – за згаданим вище маршрутом.

На відео дорога до водоспаду. Щоб доїхати до Карпатського моря потрібно не переїжджати на правий берег річки Стрий через міст, а продовжувати рух грунтовою дорогою на лівому березі. Через 2-3 кілометри справа буде водойма.

Де переночувати 

Якщо варіант поставити намет, розпалити багаття і переночувати просто неба не для вас, тоді вирушайте у Східницю. Тут варіантів ночівлі є чимало – на будь-який смак і гаманець.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах