Кармен-сюїта “Шехеразада”

Афіша - Театри - Кармен-сюїта  “Шехеразада”

Афіша - Театри - Кармен-сюїта “Шехеразада”

У центрі балету – трагічна доля циганки Кармен і покохавшого її солдата Хозе, якого Кармен залишає заради молодого Тореро. Взаємовідносини героїв і загибель Кармен від руки Хозе зумовлені Фатумом.

“Шехеразада” на муз. М.Римського-Корсакова

З перших хвилин перегляду балет "Шехеразада" заворожує і переносить глядача в епоху правління шахів – у часи, коли склалися всім відомі казки “1001 ночі”. Вся атмосфера казковості супроводжується прекрасною музикою Миколи Римського-Корсакова.

В основу одноактного балету взято епізоди з казок Шахерезади.

Палац могутнього султана Шахріяра. Позаду кремезна постать ката. Шехеразада просить у нього пощади і тихо починає розповідати казку…

Прекрасний юнак Фариз зустрічає на березі моря перші промені ранішнього сонця. Раптом зауважує на піску викинуту  з води морську мушлю з прекрасною перлиною. Обережно піднявши її ,  він повертає цю підводну жительку до рідної стихії.  На мить занурившись у хвилі, вона випливає на берег і дарує Фаризові чарівний амулет кохання, щоб подякувати за порятунок. Юнак розглядає цей подарунок  із великим здивуванням.

…Шахріяр зацікавлений казкою.

   У цей час до берега непомітно підпливає галера, і слуги Шаха, володаря тих країв, несуть із неї полонянку – красуню Зобеїду. Фариз вражений вродою дівчини. Їх погляди зустрічаються, і вони відразу закохуються одне в одного.

На берег виходить Шах у супроводі своїх воїнів. Зобеїда радить юнакові сховатися.  Шах, задоволений подарунком,  наказує відправити красуню в свій гарем. Фариз непомітно йде вслід  за нею.

В гаремі Шах розважає Зобеїду танцями одалісок і пропонує їй стати його дружиною. Дівчина відмовляється. Розлючений її сміливим вчинком, Шах замикає її  в палаці  саму. Непомітно туди  проникає Фариз і рятує Зобеїду з неволі. Тепер закохані разом.  Вони клянуться одне одному в коханні.

Шахріяр захоплений  зворушливою картиною

Любовне побачення Зобеїди і Фариза перериває поява Шаха. Він наказує своїм воїнам схопити обох і покарати. Фариз дістає чарівний амулет – і все навколо завмирає. Це дає закоханим можливість утекти.

Шахріяр чекає продовження казки.

На площі Багдаду вирує величезний святковий базар. Фариз і Зобеїда намагаються  в натовпі сховатися від вояків Шаха. Та вони хапають дівчину. Хоробрий юнак знову рятує кохану й тікає з нею до моря. З води випливає перлина, розводить хвилі і дає закоханим можливість пройти, як по суші. Фариз виносить Зобеїду на високу скелю, і море знову змикає свої хвилі. У них гине могутній східний  володар разом зі своїми підданими. Закохані торжествують.

Шехеразада закінчує свою казку. Схвильований, переповнений почуттями Шахріяр бере її в свої обійми й відсилає ката…

Купить билеты на Кармен-сюїта  “Шехеразада” 

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах