Літературний Львів. Львівський історичний музей

Афіша - Виставки - Літературний Львів. Львівський історичний музей

Афіша - Виставки - Літературний Львів. Львівський історичний музей

Експозиція відділу Львівського історичного музею „Літературний Львів І пол. ХХ ст.“

 

Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 1Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 1 Львівський історичний музей. Відділ "Літературний Львів І половини ХХ століття"

Відкрита восени 1992 року. Вона розмістилася у п’ятикімнатній квартирі житлового  будинку по вул. Гвардійській, 18 (збудований у 1937-1939 рр. за проектом Зигмунта Шпербера).

Завдання музею - показати літературний Львів поч. ХХ ст. в суперечливості політичних подій, соціальних конфліктів на тлі яких боролася, розвивалася література краю. На площі біля 100 кв. м. музейними засобами відображене культурне і літературне життя міста кінця ХІХ - І пол. XX ст. Інтер’єри кімнат відтворюють львівське помешкання І пол. ХХ ст. 

Експозиція прокладає духовний місток із минулого у наше сьогодення.

В музеї представлені оригінальні меблі, гравюри, фотографії, живопис, поштівки, афіші тогочасного Львова. Основу склали фонди Львівського історичного музею. Невелика площа продиктувала камерність музею. Чисельність груп відвідувачів обмежуються 15-ма особами.

В звичайній квартирі музейними засобами відображено літературне і культурне життя нашого міста в І пол. XX ст. і одночасно збережено ауру житла. Інтер’єри кімнат створюють ілюзію присутності, відчуття тогочасності, дихають „домашністю“ приміщень, відтворюють тло і дух епохи, якій присвячено музей. Український модерн, "молодомузивці", поезія січових стрільців, взаємовплив митців Галичини та Наддніпрянщини, творчість заборонених та репресованих поетів і письменників, славетні українські імена в еміграції - ось далеко не повний перелік тем, які представлені в експозиції музею.

Експозиція не претендує на повне висвітлення літературного процесу, висвітлює лише його окремі фрагменти, історії ряду особистостей. 

Музей діє ще й як своєрідний мистецький салон, є місцем зустрічі творчої молоді та інтелігенції, осередком національно-культурниого виховання молоді на кращих традиціях української культури.

Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 2Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 2 Львівський історичний музей. Відділ "Літературний Львів І половини ХХ століття"
 
Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 3Літературний Львів. Львівський історичний музей: фото 3 Львівський історичний музей. Відділ "Літературний Львів І половини ХХ століття"

Фейсбук

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ще в розділі Виставки
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах