Виставка "Вигнанці"

Афіша - Виставки - Виставка "Вигнанці"

Афіша - Виставки - Виставка "Вигнанці"

Головна тема виставки - доля людини, яка, будучи позбавлена права проживати на землі своїх предків, намагається зберегти свою ідентичність у новому соціокультурному просторі та адаптуватись до нового середовища. 

У фокусі виставки три великі переселення, які відбулись за останні 75 років: так званий обмін населенням між Польщею та УРСР 1944-1946 років, депортація кримських татар з Криму 1944 року, та вимушене переселення українців та кримських татар з окупованого Росією Криму, а також з Донецької та Луганської областей у 2014-2017 роках, яке частково триває і досі. 

Масштаби цих переселень вражають. У 1944-1946 роках жертвами примусового переселення стали майже півмільйона українців. У 1944 році з Криму депортували майже 200 тисяч кримських татар. Нині історія повторюється: за оцінками міжнародних експертів, через анексію Криму та війну на сході України свої населені пункти вимушені були покинути 1,7 млн осіб, які переселилися в інші регіони України.

Західна Україна, зокрема і Львів, двічі ставали домівкою для вимушених переселенців. Якщо у 1940-х роках міста та села приймали переселенців з західного напрямку - нинішніх теренів Польщі, то нині вони надали прихисток вимушеним переселенцям зі сходу - Донбасу та Криму. 

Виставка базується на спогадах людей, які пережили вимушене переселення, та історіях цілих сіл та районів, які назавжди змінили своє обличчя внаслідок складних історичних та політичних процесів.

У рамках проекту також відбудуться: 

У п’ятницю, 6 жовтня, о 17:30 - відкриття виставки Олени Турянської "MATRIX". Виставку можна відвідати з 6 до 18 жовтня 2017 року в Галереї сучасного сакрального мистецтва "ICONART" за адресою: м. Львів, вул. Вірменська 26, з 12 до 19 год. щоденно, окрім понеділка. 

27 жовтня - майстер-клас з виготовлення вибійки, який проведе Олександр Бриндіков ("Майстерня вибійки"). Початок майстер-класу о 14.00. Місце проведення - МЕХП.

7 листопада у галереї "Дзиґа" - перфоманс-інсталяція Влодка Кауфмана "Керована свобода". Початок о 17.00.

Виставка "Вигнанці": фото 1Виставка "Вигнанці": фото 1 Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України

Виставка "Вигнанці": фото 2Виставка "Вигнанці": фото 2 Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України

Виставка "Вигнанці": фото 3Виставка "Вигнанці": фото 3 Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України

 

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ще в розділі Виставки
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах