Муніципальний велопрокат у Львові: де, коли, скільки коштуватиме

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Дозвілля та їжа
25 вересня 2015 18:20

Вже на початку жовтня у Львові запрацює перший в Україні муніципальний велопрокат. Некстбайк Україна розпочне впровадження пілотного проекту "Львівський муніципальний прокат велосипедів" та монтаж перших 5 станцій. Львів’яни та гості міста зможуть за певну плату взяти велосипед в одній точці прокату, розплатившись за допомогою готівки, картки або SMS, та повернути його в іншій точці прокату.

Сьогодні велопрокат від Nextbike функціонує у сусідній Польщі, Угорщині, Німеччині, Австрії, Туреччині, а також в США та в багатьох інших країнах світу. За допомогою грантових коштів компанії, а також спонсорських інвестицій муніципальний велопрокат запрацює і у Львові.

Заплановані роботи з встановлення та налагодження терміналів прокатного комплексу, велосипедів, підключення системи до платіжних шлюзів, опрацювання різноманітних режимів роботи, налагодження роботи кол-центру, запуск системи в тестовому режимі та інші супровідні роботи.

Після реалізації першого етапу будівництва мережі муніципального прокату у Львові, в 2016 році розпочнеться наступний етап проекту та встановлення решти станцій, загальною кількістю 22 локації, та запуску мережі в повний режим роботи, що відбудеться на початку наступного сезону в період з 1 по 30 березня 2016 року, залежно від погодних умов.

 Про перспективи проекту в своєму інтерв’ю Galnet розповів співвласник "Некстбайк Україна" Остап Буденкевич.

Читайте також: Велопрокати Львова: адреси, телефони, ціни

У Львові презентували оновлені карти майбутніх велошляхів

Як вберегти ровер від крадіжки: поради львівських міліціонерів

У Львові встановили понад 40 велостійок: адреси


 Як працюватиме система муніципального велопрокату у Львові


Муніципальний велопрокат у Львові - це аналогова модель, яка існує  практично в усіх європейських містах. Це повністю автоматична система, яка включає у себе певну кількість станцій, що розміщуються по місту і дозволяють людині взяти велосипед в одному місці, поїхати по справах та залишити велосипед в іншій точці прокату. Тобто зробити поїздку у тому напрямку, де існують такі станції.

На сторінках Nextbike у соціальних мережах та на офіційному сайті є повна візуалізація типового пункту прокату у системі муніципального велопрокату. 

 


Скільки велосипедів буде в одному прокатному пункті


Наразі  планується по 10 велосипедів на кожну станцію.

У рамках першого оперативного періоду будуть також проводитись дослідження, щоб отримати конкретну інформацію, на яких станціях буде більший попит, на яких менший. Тому з часом може змінюватись кількість велосипедів на певних стоянках.


Скільки станцій велопрокату буде встановлено


Загалом планується встановити 22 станції: перші п’ять  - на початку жовтня, потім  повинні з’явитися усі 22 точки по Львову. 


Скільки коштуватиме прокат велосипеда


Будуть три опції, які люди зможуть використати для оренди велосипеда:

перша - Pay as You Go - тариф за безпосереднє використання;

друга опція - місячний абонемент, який дозволить використовувати велосипед протягом місяця нелімітовану кількість разів, але лімітований час;

третя опція -  сезонний абонемент.

Планується, щоб сезон тривав 10 місяців, але якщо зима буде така ж, як цього року, то, імовірно, сезон триватиме цілих 12 місяців.

Щодо оплати: сезонний тариф може коштувати 800 грн, місячний - 120 грн. Ціни будуть коригуватися, оскільки прив’язані до валюти.

Ближче до запуску проекту з'явиться конкретна інформація, які тарифи будуть зберігатися протягом першого року існування проекту.

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі


Чи передбачена відповідальність за поломку чи крадіжку велосипеда?


Звичайно, якщо людина знехтує усіма правилами і технічними  засобами, якими  її забезпечать, то вона повинна буде компенсувати це відповідно до угоди, яку буде підписувати з власниками попередньо.

Також при купівлі абонемента кожна людина повинна залишити свої ідентифікаційні дані. Це будуть або дані банківських карток, або дані паспорта та ідентифікаційного коду.

Нагадаємо, сесія міської ради прийняла ухвалу про встановлення станцій громадського велопрокату у Львові. Реалізація проекту передбачає залучення коштів німецького гранту.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Яндекс запустив мобільну програму для пошуку та вибору організацій у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах