Що й коли квітне на Західній Україні в травні - червні [фото, відео]

Фото:Олександр Котенко

Фото:Олександр Котенко

Дозвілля та їжа
30 квiтня 2015 12:36

Травневі свята - відмінний привід вибратися на природу. Де в Західній Україні зараз шукати найкрасивіші квітучі пейзажі? Ми зробили добірку, яка допоможе вам знайти відповідь на це питання.


Ужгородські сакури


Давня японська традиція милуватися квітками декоративної вишні – сакури – прижилася і на Закарпатті. Звичай пікніків під квітнучими деревами (ханамі) виник у Японії ще у VIІI столітті. Цвітіння сакури – короткочасне і прекрасне видовище, яке для японців символізує інтенсивність та водночас вразливість і швидкоплинність життя (скажімо, квіти сакури малювали на своїх літаках камікадзе). Уже понад тисячу років воно надихає японців на споглядання і написання поезій – наприклад, як у цьому хокку відомого середньовічного поета Мацуо Басьо:

Сакура квітне! В цей час

монахи чомусь веселі стають,

жінки – легковажні й доступні.

Ужгород – одне з небагатьох місць у Європі, де масово росте сакура. Закарпатська легенда розповідає, що сакури везла у подарунок імператору Францу-Йосипу японська делагація. Підприємливі місцеві мешканці викрали у них кілька саджанців, які згодом продали в Ужгороді під виглядом фруктових дерев. Згідно з офіційною історичною версією, дерева сакури впровадила в Ужгороді на початку 1920-х років тодішня чеська адміністрація, коли активно розбудовувала мікрорайон Галагов (теперішній центр міста). Тамтешня болотиста місцевість не підходила багатьом рослинам, а ось сакури успішно прижилися у м’якому закарпатському кліматі.

Насолодитися спогляданням сакури в Ужгороді можна наприкінці квітня-початку травня (зауважте, що початок сезону масового цвітіння кожного року може змінюватися залежно від погодних умов).

Фото з сайту vv-hotel.com

Фото з сайту vv-hotel.com

Фото з сайту http://blog.karpaty.info/

Фото з сайту http://blog.karpaty.info/


Долина нарцисів біля Хуста


З кінця квітня до середини травня квітне легендарна “Долина нарцисів” в урочищі Кіреші поблизу закарпатського міста Хуст. Цей заповідний масив площею більше 250 гектарів входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Унікальність долини в тому, що на цій на рівнині, зовсім невисоко над рівнем моря, ростуть високогірні квіти – нарциси вузьколисті (Narcissus angustifolius). Зазвичай ці квіти живуть на висоті 1-2 км над рівнем моря і зустрічаються високо в Альпах, Карпатах чи на Балканах. Долина нарцисів – свідок доісторичних тектонічних процесів: на думку науковців, льодовик зсунув з гір величезний шмат землі разом із популяцією рослин.

Про Долину нарцисів є кілька легенд. За однією з них, закоханий гончар подарував вазу з квітами графській доньці з Хустського замку. Коли граф дізнався про недозволене кохання, від люті розбив вазу на тисячі шматочків, а на місці скалок проросли прекрасні квіти.

Розповідають також, що, коли вороги захопили Хустський замок, мешканці міста принесли їм у дар подушки, набиті нарцисами, на знак покори і пошани до переможців. Вороги не знали, що нарциси – отруйні квіти; заснувши на "нарцисовій" подушці, людина може і не прокинутися. До речі, у давній медицині алкалоїди цибулин нарцисів використовували як наркотичний, запаморочливий засіб. Звідси, ймовірно, й назва (від грецького "нарко" — затьмарювати, дурманити). Нарциси полюбляли розводити садівники Версалю.

Фото з сайту karpaty-tour.org.ua

Фото з сайту karpaty-tour.org.ua

Фото з сайту http://www.king-travel.com.ua/

Фото з сайту http://www.king-travel.com.ua/


Чорні тюльпани біля Львова


Насправді ця тендітна рослина називається “рябчик шаховий” (або, в народі, “черевички”; наукова назва – Fritillaria meleagris). В Україні рябчик зустрічається в Одеській, Хмельницькій, Чернівецькій областях. Ціле поле цих тендітних квітів можна знайти біля траси Самбір-Львів (поблизу села Луки). Вони цвітуть 2-3 тижні наприкінці квітня – початку травня.

Латиною fritillaria – склянка для гральних кубиків (що натякає водночас на форму квітки та її крапчастий візерунок), а meleagris – цесарка (вказує на подібність зі строкатим забарвленням цього птаха).

У різних мовах квітка має багато різних назв, і всі підкреслюють її незвичне забарвлення і форму: зміїна голова, картата лілія, плакучий тюльпан, жаб’яча чашка, дзвін Лазаря і навіть лілія прокажених (через схожість із дзвоником, яким хворі повідомляли про своє наближення).

У Європі рябчик шаховий використовували у народній медицині (у великих кількостях ця рослина отруйна). Картаті лілії зображали в натюрмортах голландські маньєристи. В Англії ці квіти, попри те що їх пов’язували із занепадом і смертю, охоче розводили у садах. Віта Секвіл-Вест – знаменита британська аристократка, письменниця, садівниця, мировий суддя і коханка Вірджинії Вулф (згодом стала прототипом Орландо в її однойменному романі) – так описує цю квітку: “Це похмура квіточка кольору скорботного кольору занепаду”. Квітку згадує також декадент і денді Оскар Вайльд у своїй поемі “Пантея”.

Рябчик шаховий – емблема англійського графства Оксфордшир, також зображений на гербах німецьких громад Зеестермює і Гетлінген, норвезької провінції (фюльке) Опплан, словенських громад Брезовиця, Добровник, Іг, Трновська Вас, Трзин.

Рябчик шаховий – рідкісний зникаючий вид, занесений в українську та міжнародну Червоні книги.

Фото з сайту http://blog.karpaty.info/

Фото з сайту http://blog.karpaty.info/


Рододендрони в Карпатах


Неймовірно гарне видовище можна спостерігати в Карпатах в першій половині червня. Величезні галявини квітучого рододендрону покривають схили гір червоними килимами.

У народі цей кущ називають "червоною рутою".

Для горян це особлива квітка, її люблять і шанують, оспівують у народній творчості як і "шовкову косицію" - едельвейс, побачити який вважається за щастя.

Рододендрон східнокарпатський росте тільки на найвищих гірських хребтах, наприклад на Чорногорі, і це велика удача - потрапити на пік його цвітіння.  

Фото з сайту http://www.ivankmit.com/

Фото з сайту http://www.ivankmit.com/

Фото з сайту http://www.ivankmit.com/

Фото з сайту http://www.ivankmit.com/

Що й коли квітне на Західній Україні в травні - червні [фото, відео] фото

Фото: kotenkofoto.livejournal.com/5486.html

За матеріалами Karpaty.Travel та zakarpattya.net.ua.

Ще розваги у Львові:

Західна Україна: 5 фестивалів, які можно відвідати навесні

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Де відпочити на природі біля Львова: перелік місць

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах