Де й за скільки можуть відпочити і оздоровитись маленькі львів’яни

фото:lady.tochka.net

фото:lady.tochka.net

Дозвілля та їжа
29 травня 2015 12:59

Розпочинаються канікули і знову головний біль: чим зайняти дітей влітку, куди відправити їх відпочити та набратися сил.

Цьогоріч цей головний біль значно більшої інтенсивності, бо доходи батьків знизилися або залишилися на рівні минулорічних, а ціни на все, зокрема й на путівки в літні табори, злетіли вгору. Якщо в родині двоє-троє дітей, то для значної частини батьків самостійно оплатити відпочинок та оздоровлення дітей просто не реально. Про це інформує gazeta.lviv.ua.

У попередні роки до придбання путівок для відпочинку дітей долучався Фонд соціального страхування. Батьки, які працювали й сплачували внески у фонду соцстрахування, могли звернутися із заявою до Фонду й отримати путівку в дитячий табір. Фонд закуповував путівки за повну вартість, а батьки сплачували лише частину. За путівки в дитячі табори Львівщини — 10% вартості, путівки за межами області фонд оплачував частково. Це полегшувало навантаження на сімейний бюджет. Нинішнього року, як нам повідомили, фонд не закуповує путівок у дитячі табори.


 Дітям  пільгових категорій - особлива увага


Організацію оздоровлення і відпочинку дітей у нас, як нам розповіли, покладено на два департаменти: соціального захисту й освіти. Володимир Кулеба, керівник відділу сімейної політики департаменту соціального захисту, повідомив "Газеті", що цьогоріч з обласного бюджету на оздоровлення і відпочинок дітей виділено16,4 млн. грн., що майже на 23% більше, ніж торік. Окрім того, за рахунок держбюджету виділяють путівки в Український дитячий центр "Молода гвардія", що в Одесі. З початку року там відпочили вже 172 дитини. Впродовж літа у цей табір поїде ще 300 дітей.

За словами Володимира Кулеби, департамент соціального захисту займається передусім організацією оздоровлення та відпочинку пільгової категорії дітей. До неї належать: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, бездоглядні та безпритульні діти, діти-інваліди (за відсутності медичних протипоказань та здатних самообслуговуватися), діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, діти з малозабезпечених родин, сім’ї яких, відповідно до законодавства, одержують державну соціальну допомогу, з багатодітних родин, діти, які перебувають на диспансерному обліку, діти, один з батьків яких загинув під час Революції гідності, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків, діти, один з батьків яких брав (бере) участь в АТО, талановиті та обдаровані діти — переможці олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, діти, які є лідерами дитячих громадських організацій, діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.


  Для пільговиків - путівки безкоштовні


Більшості дітей, що належать до пільгової категорії, путівки надають безкоштовно. Путівки з частковою оплатою у розмірі 10% вартості путівки, яку сплачують батьки (особи, які їх заміняють), надають талановитим та обдарованим дітям — переможцям обласних, районних, міських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, і з частковою оплатою у розмірі 20% вартості путівки — дитячим творчим колективам та спортивним командам — переможцям міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; відмінникам навчання; дітям, які є лідерами дитячих громадських організацій; дітям працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

Де й за скільки можуть відпочити і оздоровитись маленькі львів’яни фото

фото:ilikenews.com

Діти пільгової категорії влітку зможуть оздоровитися і відпочити у дитячому санаторії "Зелений гай" (м. Дрогобич), оздоровчому таборі для дітей та підлітків "Дружба" (Перемишлянський район, с. Свірж), навчально-оздоровчому таборі Нацуніверситету "Львівська політехніка" "Політехнік-3" (Миколаївська обл., Березанський район, с. Коблево), дитячому закладі санаторного типу "Світанок" (Дрогобицький район, с. Станиля), оздоровчо-спортивному таборі "Лісотехнік" Національного лісотехнічного університету України (Миколаївська обл., Березанський район, с. Рибаківка), дитячому оздоровчому таборі "Веселка" (Дрогобицький р-н, с. Старий Кропивник) і навчально-оздоровчому таборі Національного університету "Львівська політехніка" "Політехнік-2" (Сколівський р-н, смт Славське).

Цьогоріч департамент соціального захисту планує оздоровити понад 2200 дітей, що належать до пільгової категорії.

За путівками батькам слід звертатися в районні управління соціального захисту, а мешканцям Львова — в управління молоді, сім'ї та спорту ЛМР.


 Відпочинок в Болгарії від 265 євро


Батьків, яким доведеться самим організовувати відпочинок своїх чад, хочемо зорієнтувати в цінах. Цього літа з сімейного гаманця доведеться викласти значно більше, ніж торік. У середньому двотижневий відпочинок у межах області й України обійдеться 5-8 тис. грн. Скажімо, семиденний відпочинок та оздоровлення в курортно-оздоровчому таборі "Артек-Прикарпаття" коштуватиме 2700 грн. (вартість ліжко/дня — 450 грн.). І перший заїзд вже 7 червня.

Двотижневий відпочинок сина чи доньки у дитячих таборах Львівської (Славськ), Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей коштуватиме 5-8 тис. грн.

Відпочинок за кордоном також цьогоріч подорожчав. Так, 11-ти або 15-денний відпочинок у Болгарії (Балчик, Сонячний Берег тощо) коштує 265-290 євро (якщо добиратися автобусом) і 420 євро — літаком.

Тому для значної частини дітей з родин з невисоким рівнем доходів найдоступнішим є сільський туризм — відправити дітей на канікули до родичів у село.


 Перевірок в таборах більше немає


Щороку перед заїздом дітей у літні табори відпочинку їх перевіряли численні служби: санепідстанція, пожежники, держгірпромнагляд тощо. Та цього року таких перевірок мали б не проводити, бо наприкінці грудня депутати прийняли закон, який забороняє це робити. Перевіряльники можуть потрапити на територію табору лише з дозволу Кабміну чи суб’єкта господарювання. Перевірки можна буде здійснювати лише з липня, а перші заїзди дітей розпочинаються уже в червні. Тож хто відповідатиме за безпеку? На Львівщині, за словами начальника інспекції нагляду в соціально-культурній сфері Держгірпромнагляду у Львівській області Віктора Курила, всі оздоровчі табори будуть не перевірені, а оглянуті відповідними групами фахівців. Голова Львівської облдержадміністрації видав відповідне розпорядження, бо безпека дітей — понад усе. Наразі, за словами Віктора Миколайовича, оглянуто 5 оздоровчих таборів з 22-х, що є на території області. Решту мають оглянути цього тижня. Всі недоліки, які виявлять, суб’єкти господарювання мають усунути до початку заїзду дітей.


 На який відпочинок можуть претендувати маленькі львів'яни?


У Львові, як повідомила Олена Кондрат, завідувач сектору національного виховання та охорони дитинства управління освіти ЛМР, у перші два тижні канікул працюватимуть пришкільні табори. Їх буде 40. Тут діти перебуватимуть до шести годин і для них  організована різноманітна насичена програма. Харчуватимуть дітей у пришкільних таборах за кошт батьків (приблизно 25 грн. на день).

Де й за скільки можуть відпочити і оздоровитись маленькі львів’яни фото 1

фото:hopak.kiev.ua

Діти, які належать до пільгових категорій, зможуть безоплатно впродовж двох тижнів оздоровитися і відпочити у літніх таборах "Старт" і "Ватра" (обидва розташовані у Сколівському районі). Табори працюватимуть у чотири зміни, і за літо у них відпочинуть 850 дітей. Перша зміна розпочинається 20 червня. Батьки, які хочуть, щоб їхні син чи донька відпочивали в цих таборах, повинні написати заяву директору школи або звернутися в районні відділи освіти.

Цьогоріч особливу увагу звернули на дітей учасників антитерористичної операції. Виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення про внесення змін до міського бюджету на 2015 рік, одним із пунктів якого є виділення коштів на оздоровлення дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції.

Підрахували, що у Львові є 1540 дітей, батьки яких брали чи беруть участь в АТО. Та оскільки, згідно із законом, дітей до трьох років не оздоровлюють, кошти виділять для дітей віком від трьох до 18 років. Їх у Львові 1250. Відповідно до рішенням виконкому, на оздоровлення однієї дитини батьки одноразово отримають 2800 грн. На ці цілі з міського бюджету буде виділено 3 млн. 500 тис. грн.

Львів у новинах:

Какие ярмарки пройдут в Крыму в июне: список 

"Вихідні у Львові": "Велодень", гурт "ТІК" і Сніданковий ярмарок 

Міських чиновників зобов’язали контролювати видачу квитків у транспорті 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах