Що треба знати при перетині кордону з дитиною: 8 слушних порад

фото з сайту zagranpass.com

фото з сайту zagranpass.com

Дозвілля та їжа
12 червня 2015 12:05

Щороку у період канікул та туристичного сезону значно збільшується кількість відмов дітям у пропуску через державний кордон України. У більшості таких випадків основною причиною є недбале ставлення батьків та організаторів поїздок дітей до оформлення документів. Пропонуємо вам чіткі вказівки українських прикордонників, аби подорож в іншу країну була для вас максимально комфортною та без неприємних сюрпризів.

1. Державна прикордонна служба України-Західний кордон на своїй facebook-сторінці нагадує батькам та організаторам поїздок дітей про необхідність уважніше ставитися до оформлення документів.

2. Основними причинами відмов у пропуску залишаються відсутність доручень від батьків, які потрібні у випадку, коли дитину супроводжує лише один із батьків, або уповноважена ними особа.

3. Окрім того, серед причин не пропуску є недійсні документи для закордонних поїздок, відсутність документів на право перетинання кордону, відсутність фото дітей в документах батьків, закінчення терміну дії паспорта, технічна несправність документа.

4. Відповідно до чинного законодавства, неповнолітні громадяни України перетинають кордон лише при наявності проїзного документа дитини, який видається у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків. При цьому у паспорти батьків із 5-ти річного віку дітей вклеюються фотокартки.

5. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

6. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску.

7. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.

8. Ще одна умова – пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

 свідоцтва про смерть другого з батьків;
 рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
 рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
 рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
 рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
 довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька.

Прикордонники радять громадянам консультуватися з туристичними фірмами щодо послуг, якими вони користуються. Також наголошують, що необхідну інформацію можна отримати на сайті прикордонного відомства або за телефоном: 527-63-63. 

Львів у новинах:

Львів`яни перші в Україні зможуть отримувати документи та оплачувати держпослуги без черг 

Після нападу на водія у Львові можуть відмінити нічні рейси маршруток 

У Львівській філармонії представлять найкращі музичні кінохіти 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах