Світові зірки джазу прибудуть з польських аеропортів до Львова автобусами

фото з сай festivali.polnaya.info

фото з сай festivali.polnaya.info

Дозвілля та їжа
18 червня 2015 09:31

25 червня у Львові стартує п'ятий міжнародний фестиваль Alfa Jazz Fest. Його гостями стануть кращі джазові музиканти світу - більше ста представників з десяти країн. Як стверджують організатори, зібрати світових джазменів в Україні було непросто, хоча легше, ніж торік. Тоді тільки почалося вторгнення російських військ на схід, фестиваль опинився на межі зриву через траур по екіпажу і перебування на борту бійців збитого українського літака Іл-76. Музиканти поміняли свій репертуар, а організатори вирішили на два дні скоротити фестиваль. Про це повідомляє газета "Факты".

Цього року зарубіжні музиканти підтримали нашу країну, погодившись приїхати в Україну. Правда, не без побоювань. У них свіжі спогади про збитий малайзійський літак, тому іноземні артисти летіти прямо до Львова відмовилися. Їх доправлять на автобусах з польських аеропортів.


Хедлайнери фестивалю – Хербі Хенкок, Вейн Шортер


Традиційно під час фестивалю працюватимуть три майданчики: головна сцена імені Рознера у парку Хмельницького, сцена на площі Ринок, а також - в історичній частині міста, у дворику Палацу Потоцьких.

Хедлайнерами основної сцени стануть легенда імпровізації, володар 14 премій "Греммі" піаніст Хербі Хенкок і американський саксофоніст і композитор Вейн Шортер. Він вперше виступить в Україні у складі Wayne Shorter Quartet, яку джазові критики називають найкращою акустичної групою. Візит цих музикантів в Україну - не випадковий. Хенкок і Шортер є засновниками та членами правління Міжнародного комітету в боротьбі артистів за мир (ICAP). У своєму відеозверненні, спеціально записаному для української публіки, володар "Греммі" за особливий внесок у розвиток музики Вейн Шортер каже, що їде в нашу країну для того, щоб підтримати людей у ??цей складний час.

Також на великій сцені виступлять американський джазовий гітарист Джордж Бенсон, якого знають як видатного джазового гітариста другої половини минулого століття. На сцені Рознера виступлять кубинський музикант Пікато Д'Рівера, молода японська піаністка Хіромі в складі свого найвідомішого проекту The Trio. Кульмінацією стане виступ гурту The Mike Stern / Bill Evans Band.


Творчий куратор свята джазу – Олексій Коган


- Я не раз говорив, що головне перевага будь-якого фестивалю - це можливість побачити і почути в одному місці безліч хороших музикантів, - сказав творчий куратор форуму Олексій Коган. - Шкода тільки, що час фестивалю має свій фіксований термін. Адже часто буває так, що музиканти не можуть перебувати в Україні саме в цей час. Незважаючи на ситуацію в країні, склад учасників дуже потужний. Багато з них вперше відвідають Україну.


На Площі Ринок виступатимуть світові зірки


 

На площі Ринок виступить британська зірка - піаніст і вокаліст Ентоні Стронг, а закриє програму популярна шведська група Dirty Loops, відома у всьому світі оригінальними кавер-версіями поп-хітів.

Україну на фестивалі представлять сім проектів. Відкриє фестиваль кращий джазовий оркестр України Dennis Adu Big Band. Виступлять блюзовое тріо з Києва Sliding Holders, харківський колектив Acoustic Quartet, виконавці французького джазу Urban Gypsy, львівський квартет Юрія Середина, столичні групи DOGMA Trio та квінтет Олексія Саранчина.

Крім того, очікуються спеціальні програми. Корифей українського джазового руху Леонід Гольдштейн проведе серію джазових кінопоказів, присвячених легендам музики.

Гостями фестивалю стануть близько ста тисяч чоловік. Серед них чимало відомих людей, що знялися в рекламі свята музики, присвяченого Еллі Фітцджеральд, Мадді Уотерсу і Чарлі Паркеру. Вхід на ці покази вільний. Безкоштовною буде і пікнікові частина парку Хмельницького, де гості зможуть насолоджуватися виступами зірок. Там спеціально будуть встановлені великі екрани.

Ті, хто не зможе відвідати фестиваль, мають можливість подивитися виступи на сцені імені Рознера в режимі реального часу на сервісі YouTube.

Львів у новинах:

Світовий день музики у Львові: повна програма заходів 

Відповідає СЕС: на Львівщині можна купатися лише в семи водоймах 

На площі Св. Теодора влаштують Lviv City Market 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах