Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади

фото Світлана Радушевська

фото Світлана Радушевська

Дозвілля та їжа
24 червня 2015 17:20

Слава про цілющі солоні озера на Закарпатті давно розійшлася по всій Україні та  по сусідніх країнах.

Ось і настало літо - сезон відпусток. Правда, відпустки у львів'ян цього року будуть зовсім не такі, як мріялося. За словами туроператорів, у кризу від відпочинку за кордоном не відмовляються лише ті, хто й раніше міг собі дозволити провести тиждень-другий на Мальдивах чи в Таїланді, а от попит на доступні путівки, в Туреччину, Болгарію чи Єгипет впав.

Воно й не дивно - якщо раніше 300-400 у.о. за путівку здавалися розумною ціною, то при нинішньому курсі, а також збіднілості громадян і безробітті, не кожен погодиться викинути цю суму на можливість полежати на пляжі біля моря.

Цього року львів'яни вибирають вітчизняний відпочинок - хоч моря в регіоні немає, але відпустку на пляжі можна влаштувати і біля знаменитих Шацьких озер на Волині, біля солоних водойм на Закарпатті, або, в крайньому випадку, біля річок або просто в горах, серед мальовничої природи і водоспадів.

Як заощадити цього року на відпустці і при цьому непогано відпочити від буденних справ, дізнавалася "Комсомолка".


Закарпаття: солоні озера


Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади фото

фото з сайту hotelskala.com.ua

Досить популярне місце для літнього відпочинку не лише серед наших співвітчизників, а й серед жителів сусідніх країн, що межують із Закарпатською областю. Причиною тому - унікальний курорт в Солотвино з цілющим повітрям, солоними озерами і грязями, що в комплексі допомагає підлікувати хвороби дихальних шляхів і опорно-рухового апарату, алергію, хронічні шкірні захворювання. У літній період від туристів - відбою немає, незважаючи на те, що озера з кожним роком потроху висихають. Але скупатися ще є де. До слова, лізти в воду тут не бояться навіть діти, і ті, хто плавати ніколи не вмів - солона водойма тримає відпочивальників на поверхні і не дозволяє їм тонути. Температура в солоних озерах влітку тримається на рівні 25-27 градусів.

Єдиний недолік - божевільні курортні ціни на всі продукти, обіди в кафе. Тому провізію краще везти з собою, тим більше, на кожній базі є кухня для відвідувачів.

Ціна питання:

проживання - 70-100 гривень за добу / чол.

вхід на озера - 10-20 гривень / чол.

Як дістатися: з головного ж / д - поїзд Львів-Солотвино, поїзд до Ужгорода (вийти в Мукачево), звідти маршруткою до селища Солотвино.


Волинь: Шацькі озера


Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади фото 1

фото з сайту slovovolyni.com

Відпочивати на Шацьких озерах щорічно приїжджають тисячі туристів. Комплекс з десятків озер розташований у Волинській області, навколо - хвойні ліси. Вода в чистих озерах влітку прогрівається до 20 градусів.

Тут продумані всі дрібниці для комфортного відпочинку сім'ями - є дитячі майданчики, атракціони, кафе, дискотеки, ринок. Пляжі, в основному, трав'янисті. Найпопулярніші озера - це Світязь (найбільше і найглибше озеро країни карстового походження), Пісочне, Люцимир.

До слова, посередині Світязя є острів площею 7 га - одне з улюблених місць для романтичних пар. На озерах також пропонують екскурсії на байдарках, а покататися є де - берегова лінія найбільшого озера розкинулася на 30 км.

До слова, тут знайдуть заняття і рибалки - в озерах водиться щука, лящ, окунь, сом і знаменитий шацький вугор, якого, вже у готовому вигляді,  місцеві продають на пляжах.

Правда, в останні роки відпочинок на Світязі можна назвати дешевим - вартість проживання, харчування та ін. Практично досягає рівня путівок до Криму. Але все ж заощадити можна, тим більше, сьогодні багато наших співвітчизників викреслили кримське узбережжя зі списку доступних курортів.

Ціна питання:

Проживання - від 100-200 гривень на добу / чол.

Вхід на пляжі: безкоштовно.

Як дістатися: з головного ж / д вокзалу поїздом до Луцька або Ковеля, від Луцька - маршруткою до Шацька, від Ковеля - маршруткою, автобусом чи приватним транспортом.


Галичина: мінеральні курорти


Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади фото 2

фото infotour.in.ua

Сюди їдуть відпочивальники з усієї України, щоб підлікувати хвороби нирок, печінки, шлунка, діабет. Саме тут виробляють відомі мінеральні води, які п'ють жителі всієї країни. Багато хто віддає перевагу раз на рік з'їздити до Трускавця, Східниці або в Моршин, ніж витратитися на пасивний, який не вельми  додає здоров'я відпочинок на пляжі. Тут курортники проходять обстеження в лікарів, які визначають інтенсивність лікування тутешньої мінералкою. Пити її без консультації не радять - у кожної водички свої цілющі властивості, а при деяких хворобах підходити до частини джерел і зовсім не рекомендують.

 

 

Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади фото 3

фото з сайту arts.in.ua

 

Відпочинок тут також не дешевий, але вже краще витрачати гроші на своє здоров'я, ніж на морозиво і фаст-фуд на пляжі.

Ціна питання:

Проживання

Східниця: від 45 грн / чол.

Моршин: від 50 грн. / Чол.

Трускавець: від 90 гривень

Як дістатися:

Східниця: з головного ж / д вокзалу автобусом (відправляється щогодини), від приміського вокзалу електропоїздом Львів-Трускавець, з Трускавця - автобусом від залізничного або автовокзалу (відправляється щогодини).

Моршин: від головного ж / д вокзалу маршруткою, автобусами в напрямку Стрий-Івано-Франківськ, електропоїздом Львів-Моршин.

Трускавець: від головного ж / д вокзалу поїздом або маршруткою

 

Карпати: гори, водоспади і Мертве озеро

Курорти Західної України: солоні озера, цілющі джерела і водоспади фото 4

фото з сайту tamada.biz.ua

Мальвонича природа, гори і водоспади - щороку приводять в Карпати тисячі туристів.

Маленьке село Кам'янка в Сколівському районі відомо небагатьом відпочиваючим - є і більш розкручені карпатські місця-курорти. Але тут також можна відмінно відпочити - в горах з чистим повітрям, на березі однойменної бурхливої ??річки, а коли набридне - можна пройтися пару кілометрів до водоспадів висотою близько семи метрів або до Мертвого озера (по-іншому - Журавлине) довжиною близько 50 м. Озеро наповнене холодною водою з високим вмістом сірководню - саме тому його і прозвали мертвим. Тут не водиться риба. Поряд ростуть рідкісні рослини, наприклад - журавлина. Саме їй озеро зобов'язане своєю назвою. 

Ціна питання:

Проживання: від 25 гривень / чол.

Як дістатися: від приміського вокзалу будь-яким поїздом в напрямку Ужгорода до станції Сколе, звідти маршруткою на Львів до села Дубина, маршруткою від головного ж / д вокзалу.

Львів у новинах:

В центрі Львова перекинулася вантажівка з горілкою: подробиці ДТП (фото) 

Видеоэкскурсия по Донецку: как сейчас живет город 

Містяни розповіли про цікаві місця у Львові, які мало хто знає 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах