Невідомий Львів: історія фонтанів на площі Ринок

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com

Дозвілля та їжа
03 липня 2015 10:46

Ми називаємо їх фонтанами, хоча, насправді мета їх створення була цілком прагматичною – це колодязі.

Якщо зануритися у давні львівські архіви, то можна дізнатися багато цікавого. Зокрема, що Площа Ринок XVIII століття не була схожою на свою сучасницю, адже на той час вона ще не була встелена бруківкою. А змінив цю сумну ситуацію один інцидент, який стався з імператором Йосифом II. 

Читайте також: Серце Львова: цікаві факти про Площу Ринок (фото, відео)

Фото взято з сайту inlviv.net

Фото взято з сайту inlviv.net


Приїхавши до Львова, він разом зі своєю каретою та шестірнею коней, загруз у багні на Площі Ринок. Поважного імператора довелося виносити з карети на руках, яка б напевно ще довго стояла в болоті, якби її не витягли волами. 

Читайте також: Весь Львов: гид туриста

Подейкують, що саме після цієї пригоди площу замостили бруківкою. Проте, не лише проїжджа частина зазнала змін. Змодернізувати вирішили також і міську систему водопостачання. Відомо, що ще на початку XIV століття Львів вже мав свій водогін, адже якраз тоді у місті збудували водорозподільний пункт, куди збігалася вода з водогонів. Вся вода стікалася у водойму, над якою стояла статуя Мелюзини – міфічної німфи з кельтських легенд. За повір’ям, саме вона вважалася втіленням та хранителькою свіжої води. 

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com


Очевидно, місто росло, тому для забезпечення потреб його мешканців, в кінці XVIII століття на кожному розі Площі Ринок вирішили спорудити колодязі. Їхня функція була дуже прагматичною та всім зрозумілою: у воді, яка набиралася в чаші колодязя, перекупки відсвіжували зелень, якою вони торгували на ринку. Іноді навіть козаки, що були проїздом у місті, напували своїх коней чистою прохолодною водою. А вже незадовго після оказії з імператором на місці колодязів на Площі Ринок встановили фонтани, які уособлювали собою відомих античних богів: Нептуна, бога морів; його дружину Амфітриту; богиню полювання Діану та її двох вірних собак, а також героя Адоніса.

Всі фонтани Площі Ринок мали чаші, в яких збиралася вода. Кожна чаша мала вісім граней і була викладена червоним та чорним каменем. Статуя ж розміщувалася посередині чаші.

Беззаперечно, автор цих робіт, львівський скульптор Гартман Вітвер, постарався на славу, адже скульптури фонтанів на Ринку чудово збереглися і щодня притягують до себе погляди як зацікавлених туристів, так і самих львів’ян.

Цікаво, що фонтани, які і зараз знаходяться на Площі Ринок у Львові, виконували також і певну сакральну функцію. Старожили пригадують, що до радянської окупації у криниці Адоніса на Водохреща освячували воду.

Майже до середини XX століття на Площі Ринок люди торгували різним крамом, що й не дивно, судячи з її назви. Кожен гендляр прагнув поставити свою ятку ближче до фонтана, щоб мати змогу відсвіжувати свої овочі, а в спеку насолоджуватися прохолодою, якою щедро обдаровував фонтан.

Зараз чотири фонтани на ринку – це одна з візитівок Львова. Особливо ефектно вони виглядають в дні державних свят, адже в цей час кожну статую одягають у вишиванку.

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com

Фото з сайту tirbycat.livejournal.com

Джерело: inlviv.net. 

Читайте також: Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах