Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти

Фото зі сторінки Парку Культури на Фейсбук

Фото зі сторінки Парку Культури на Фейсбук

Дозвілля та їжа
12 червня 2015 17:36

Схоже на те, що Львівський центральний Парк культури  із занедбаного  пост-радянського парку таки перетвориться в сучасну європейську локацію відпочинку. За це взялась молода, але досвідчена команда менеджерів разом з новим керівництвом парку. І хоча на усі новітні перетворення гостро не вистачає грошей – перші зрушення вже є. Усе, що сьогодні відбувається в парку, організовано за допомогою та на кошти спонсорів.

Читайте також нашу добірку Літо у місті

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото

27 гектарів зеленої площі планують облагородити і наповнити інтерактивними локаціями. Чим вже можна скористатися в парку та де гарно і приємно відпочити, підкаже Vgorode Львів.


Для дорослих


Вже не перші вихідні у парку відбуваються безкоштовні заняття йогою.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 1

На ці заняття, за словами адміністратора Христини Пархуць, приходить досить багато людей – від 30 до 50 чоловік. Заняття починаються в неділю об 11.00. Звичайно ж, кількість відвідувачів залежить від погоди, але бажаючих займатися йогою достатньо.

Йога та джазові сніданки: як львів'яни відпочивали на цих вихідних у парках міста (фоторепортаж)

Для  людей старшого віку біля літньої естради щовихідних організовують  різні дитячі свята, концертні виступи, виступи хорів і танці. В концертах задіяні творчі і дитячі колективи міста.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 2

- Крім цього, віднедавна, в Парку культури і відпочинку діє Бібліотека одного дня, де можна взяти і почитати просто на лавочці цікаву книжку або придбати її для своєї бібліотеки. Поки що в бібліотеці 200 книг, які надали для книжкового "паркового" фонду львівські видавництва "Старого Лева", "Свічадо" і інші. Кількість книг будуть поповнювати і збільшувати.

Читай у парку: львів'яни зможуть безкоштовно брати книжки напрокат

У травні під час фестивалю "Велопарк" тут відкрились нові даунхіл-траса і тріал майданчик та памп-трек для роверистів. Тривають перемовини щодо організації велопрокату.

ВелоЛьвів: де у місті взяти ровер в оренду та скільки це коштує

І, звичайно ж, безплатний перегляд кінофільмів – теж у вихідні.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 3

Про цю локацію львів’яни вже добре знають і  збираються, починаючи з п’ятниці,  перед входом  до парку, на колективний перегляд кращих фільмів.

У Львові відкривається кінотеатр під відкритим небом

До речі,  перед входом в парк до цього часу не працюють фонтани. Як розповів Vgorode Львів директор парку Олександр Молодий - фонтанні конструкції перебувають на ремонті. Потрібні комплектуючі, тому, коли завершать їх ремонт поки що сказати не можна.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 4

- Прикро, - говорить пан Олександр, - що кожного року, окремі відвідувачі парку "примудряються" виламати окремі деталі чи пошкодити фонтани і тим самим сплюндрувати  водяні конструкції,  ремонт яких обходиться в чималі гроші.

Зате в парку справно працюють туалети і підтримують їх в належній чистоті. Відвідання туалету коштує 2 гривні. Кабінок, правда, як на таку чисельну аудиторію, малувато: лише три жіночих і три чоловічих кабінки.  Ну, а якщо великий наплив народу, то можна скористатися туалетом в одному з паркових кафе.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 5


Де  підкріпитись


У парку працює 4 старих, можна сказати, радянських кафе. Їх планують осучаснити і привести до належного стану в майбутньому.  Тут можна замовити пиво, шашлики, салати, другі страви: вареники, молоду картоплю. пельмені. Ціни – помірні: найдорожча страва коштує 38 грн.

Хоча є вибір: непогано і дешево можна пообідати і в парковому кафе "Перлина парку", яке має до того ж літню терасу.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 6Також можно посмакувати прикольними смаколиками у "Веселих піратах", яке поруч з невеличким озерцем, де діти стрибають  всередині прозорих білих кульок на воді.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 7

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 8Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 9

Правда, нещодавно на території зеленої відпочинкової зони відкрився новий сучасний заклад  хачування – Central Park тераса, який розмістився у… контейнері.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 10

Кафе "Контейнер" й справді переобладнано з контейнера для морських вантажів. Як розповів Vgorode Львів управляючий Сергій - кафе  працює в форматі "Street food". Найдешевша страва – 20 грн., найдорожча – 49, крім сирних і м’ясних дощок ( м’ясна – 85 грн., сирна – 75 грн.)

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 11В кафе пожна посмакувати сендвічами, брускетами, млинцями, картоплею "фрі" та іншими смаколиками. Кава – від 12 до 20 грн.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 12


Для дітей


За декілька останніх десятиліть Парк культури імені Богдана Хмельницького став улюбленим місцем відпочинку для львівських сімей.

 Як і завжди влітку в парку відкрите  містечко атракціонів для дітей.  Атракціони за словами адміністратора Христини Пархуць, старенькі, а на нові немає коштів.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 13

Проте новий атракціон віднедавна в парку таки з’явився - це дитяча мотузкова лазанка “Маленька Cкандинавія".

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 14

А ще дітлахи тепер можуть пізнавати премудрості дорожньої безпеки в автомістечку з вивчення правил дорожнього руху, яке теж з’явилось недавно. Нове автомістечко викликає захват у дітей, особливо у хлопчиків. Тут вони  можуть не лише покататися на різних машинках і електричних автомобільчиках, але й позмагатися один з одним у майстер-класі з водіння і відчути себе справжніми "шумахерами".

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 15

Фото: galinfo.com.ua    

У Львові відкрили дитяче автомістечко (фото)

Більшість міських атракціонів і справді давно переступили граничний термін експлуатації. У будні - більшість з них не працює. Вигляд у стареньких "роботяг" благенький. Їх , звичайно ж, підфарбували, підремонтували, але, якщо чесно, кататися на них не тягне. Атракційно виглядають лише гумові батути: яскраві, великі і нові.  

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 16

Дітисьок тягне туди, як магнітом. Великі прозорі кулі на озерці для стрибання на воді - теж виглядають непривабливо. Озерце запущене: вода у ньому зелена і засмічена. Проте це не зупиняє дітлахів, для яких це справжній атракціон на воді. Та й пострибати на воді, коли ти всередині прозорої великої кулі, вочевидь, надто цікаво.

 Добре знайомі городянам з дитинства атракціони і сьогодні невтомно розважають нове дитяче покоління , незважаючи на те, що давно відпрацювали свій вік і на  яких свого часу каталося не одне покоління городян.

Деякі з них  своїм нехитрим дизайном до болю нагадують про радянську епоху.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 17

Проте,  всі каруселі все ж таки приведені в порядок.  І, як стверджують працівники парку, абсолютно безпечні. Щорічно перед відкриттям сезону їх обстежують і проводять діагностику експерти Західного експертно-технічного центру і співробітники Держгірхімпромнагляду у Львівській області. В цьому році дозвіл на експлуатацію одержали 12 атракціонів парку культури – всі, окрім одного.

- У нас не відкрився лише атракціон "Вихор", який зараз ремонтують – каруселі розібрані, - розповіла адміністратор Парку культури. – Всі інші  - справні.

Каруселі в парку діляться на дитячі – від 5 до 10 років і дорослі – з 12 до 14 років. Щорічно ми їх реставруємо і приводимо до належного стану. Найстаршим з наших атракціонів є " Автодром", якому уже чверть віку. Але  упродовж його "життя" ми міняли машинки, покриття, запчастини, тобто підтримували в робочому стані. "Автодром" - найулюбленіший атракціон серед хлопчаків. 

Решта атракціонів ненабагато молодша від ветерана, хоча термін експлуатації дитячих атракціонів – 10 років, а дорослих ще менше – 8 років. Але як би там не було, "дідусів" на пенсію поки що відправляти наміру не мають.

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 18

Проте працівники адміністрації запевняють, що в майбутньому сімейство атракціонів поповнюватиметься новими каруселями. І мотузковий парк – цьому підтвердження.

- Це перша  смуга перешкод в Україні для дітей від 3 до 14 років. Мотузковий парк, - розповідає Христина Пархуць, - складається з 14 етапів і 2 зіплайнів( спуск натягнутим тросом). Дітки в захопленні, а батьки можуть бути абсолютно спокійні – парк є абсолютно безпечним.

Vgorode Львів теж побував у мотузковому парку і переконався, що дітлахам тут влаштували справжній тренінг руханок. Вони з задоволенням каталися на "канатці", долали смуги перешкод і знаходили собі щораз нові заняття.  

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 19

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти фото 20

Дорослі ж випробовують свої емоції на "чортовому колесі", звідки на увесь парк  чути  сміх і веселі вигуки,  катаються на велосипедах, сидять  за кавою на літніх майданчиках, гуляють алеями парку.

Ціна питання:

Дитячі атракціони

Вівторок-субота -8 грн.

Святкові дні і неділя – 10 грн.

Дорослі атракціони

Вівторок-субота – 15 грн.

Святкові дні і неділя – 25 грн.

Мотузковий парк

Будні – 20 грн. з людини (денний абонемент)

Вихідні – 30 гривень(денний абонемент)

Графік роботи

Вівторок – неділя – 11.00 -20.00, понеділок – вихідний.

Мотузковий парк : без вихідних з 9.00 до 21.00.


Що в планах?


 В кінці червня в Парку культури з’явиться новий безкоштовний дитячий майданчик від фестивалю "Альфа джаз".

У Парку культури облаштують дитячий "еко" - майданчик

До кінця літа - майданчик для тренування і вигулу собак,  місце для нього вже є. На огородженій території встановлять фігури для тренувань тварин і стійки з мішечками, аби господарі могли прибрати за своїми чотирилапими друзями.

У львівських парках створять майданчики для вигулу та тренування собак

Крім цього планують облаштувати спортивний воркаут – майданчик для заняття спортивною гімнастикою на свіжому повітрі та майданчик для гри в петанк(популярна у Франції гра зі штовхання кульок).

У Парку культури з’явиться майданчик для воркауту

У планах також – встановлення пандусів,  гойдалка, яка генерує енергію, мультиспортивне поле для міні-футболу, настільний теніс, скейт-парк, волейбольне поле, а ще – лаунж-зона: куточок відпочинку з гамаками, пуфами, Wi-fi, де могли б відпочивати і старші люди, і молодь та батьки з дітьми. Щотижня у парку  будуть проводити майстер-класи, лекції, музичні вечори.

Читайте також: Гарячий червень: які фестивалі та концерти відбудуться у Львові цього місяця

Адміністрація планує провести також  зустріч-обговорення щодо оновлення літньої сцени, а протягом наступних двох місяців проведуть два воркшопи з розвитку парку.

Також У Парку Культури облаштують лаунж-простір з wi-fi та проектором

Парк Культури на Facebook

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах