Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Новина - Дозвілля та їжа - Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Новина - Дозвілля та їжа - Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Дозвілля та їжа
09 липня 2015 15:08

Перед головним корпусом університету ім. Івана Франка у центральній частині міста розкинувся парк, який вважається одним з найстаріших не тільки у Львові, але й в усій Україні. Головний вхід у парк знаходиться на вулиці Січових Стрільців, яка з'єднує його з історичною частиною міста.

Читайте також: Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти


Трохи історії


Історія виникнення парку розпочалась наприкінці XVI століття на території колишніх міських ланів, де один з їхніх заможних власників Ян Шольц-Вольфович розпочав будівництво невеликого саду. Згодом сад перейшов у власність його зятя Антоніо Масарі, який  мав тут будинок на площі Ринок. Той, в свою чергу, перепланував сад на венеціанський манер, розбив його на тераси та подарував місту.

У 1614 році парк перейшов у тимчасове користування монахів-єзуїтів, які в той час почали у Львові будівництво свого костелу та монастиря і спорудили у парку цегляний завод та пивоварню. Саме тому у ці часи парк мав назву “Єзуїтський сад” або “Єзуїтські городи”.

З 1773 року ця зелена оаза належить австрійській владі. В 1835 році посеред парку була споруджена альтанка ( ротонда), яка збереглася і до нашого часу. У 1886 році  тут проклали центральну алею, висадили дерева.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фотоФото: lvivcenter. org

Парк став публічним лише тоді, коли цісар Йосиф ІІ подарував його місту. Проте, без належного догляду - він здичавів, і тому міська влада продала його підприємцю І. Гехту, який переробив його у французькому стилі. Було збудовано Літній театр, павільйони, альтанки, басейни, площу феєрверків, карусель. Міська аристократія була в захваті. З тих часів залишилась мальовнича альтанка.  До 1855 парк залишався у приватній власності, та був занедбаний, тож місто взяло парк під свою опіку. Відомий садівник К.Бауер упорядкував парк у ландшафтному стилі, згодом була впорядкована і нижня частина парку - перед новозбудованою спорудою Галицького сейму. Партер прикрасили чавунною вазою, виготовленою в 1839 р., на якій відображено "плин життя" (за твором відомого датського скульптора  Б. Торвальдсена). Ця ваза і сьогодні прикрашає центральний вхід до парку. У повоєнні роки тут були кінотеатр "Парк" та літній ресторан.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 1

В міжвоєнний період парк називався парком Костюшка на честь польського повстанця Тадеуша Костюшка, а у радянський період отримав назву письменника Івана Франка, який жив навпроти парку у 1878 — 1879 роках (сучасна вулиця Крушельницької). У 1964 році перед університетом був встановлений пам'ятник Івану Франку. Проте й до цього часу люди старшого покоління й досі називають його парком Костюшка. 

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 2

Фото: lvivcenter. org


Сьогодні у парку ім. Івана Франка знаходиться будинок почесного консульства Болгарії у Львові, будиночок  садівника, альтанка та дитячий майданчик з гойдалками та дитячими гірками.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 3

Насадження парку. У парку ростуть одні з найстаріших в Україні платан західний, бук, каштан, трьохсотлітні дуби, велетенські ясени. Серед екзотів з Північної Америки, Далекого Сходу, Середземномор'я - тюльпанове дерево, маньчжурська аралія, катальпа, оцтове дерево,золотий дощ звичайний, магнолія, деревоподібна гортензія, японська айва.

Парк ім. І. Франка - пам'ятка садово-паркового мистецтва і занесений до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 4


Парк як інтерактивний простір


Парк  Івана Франка на протязі всієї своєї історії був різним, але завжди одним з улюблених місць відпочинку городян. Сюди втікали  університетські студеї з лекцій, тут готувались до занять і збирались веселі молодіжні компанії,  зустрічались "собачники" і вигулювали своїх улюбленців, тут колисали у візочках своїх малят молоді  мами... і, звичайно ж, чого гріха таїти, частенько на лавочках "причащались" місцеві пияки. У парку завжди нуртувало життя і навіть кипіли пристрасті. Сьогодні  цей  "зелений оазис" у середмісті Львова – справжнє сучасне європейське місце відпочинку.

Парк впорядкували, прибрали від непотребу і непролазних чагарів, які буяли  колись  на верхніх терасах парку ( з боку готелю для інтуристів "Дністер"), в минулому тут частенько  грабували молодих дівчат і жінок. Проте нині парк зовсім не схожий на той, що був колись: тут розбили чудові доріжки, висадили дерева і облаштували квіткові клумби, вздовж алей  - зручні  і міцні лави, на яких приємно посидіти і відпочити в затінку дерев.  Деякі, правда, не завадило б вже перефарбувати, але всі лавочки у парку – цілі. 

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 5

Декілька років тому у парку з успіхом проводили танцювальні майстер-класи і цікаві зустрічі. А з недавнього часу щовихідних у зеленому просторі міста всі бажаючі можуть поснідати біля центральної ротонди на сніданковому ярмарку, який здивує не лише  різноманітним меню: ягідними чаями, мусами, мафінами, пирогами з шпинатом та іншими смаколиками, але й цінами. Кави тут можна випити лише за 10 гривень, ягідний чай  за такою ж ціною. Якщо маєте при собі хоча б 25 гривень – ви зможете смачно поснідати і одержати задоволення від джазової музики, яка  тут звучить.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 6

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 7

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 8

До речі звивистими доріжками парку вранці залюбки роблять вранішні кроси велосипедисти і бігуни, тут гуляють  мами з дітьми і люди літнього віку. І кожен знаходить собі заняття до душі. Молодь займається неподалік  від центральної альтанки безплатною йогою, малята розважаються на дитячому майданчику, багато городян відпочиває на лавочках центральної алеї, заглибившись, хто в читання преси і літератури, а хто, як завжди, не відриває очей від планшета.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 9

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 10

У парку Франка вже давно немає старого кінотеатру, а літній ресторан  після ремонту і відбудови перетворився в чепурну віллу, у якій зараз розміщується почесне консульство Болгарії у Львові.

Зберігся в парку Франка і Будиночок садівника, правда, вигляд у нього зараз набагато респектабельніший, ніж колись. Раніше, за радянських часів, це була така собі благенька хатинка. Поруч з будиночком – стара, як світ пісочниця, у якій ще за радянських часів бавились піском і  "пекли" бабки декілька поколінь львів’ян. Треба сказати, що це, мабуть, єдиний не облаштований маленький куточок парку. Пісочниця нічим не обгороджена, а лавочки старі, порепані та ще й поломані. Але, прийде час і  їх теж, маємо сподівання, поміняють.

Парк Івана Франка у самісінькому центрі міста – не просто місце культурного відпочинку. Це ще й справжній порятунок від спеки і гамору, тут можна усамітнитись в затишному куточку і відпочити від неспокійного міста. Незважаючи на те, що його з трьох боків оточують  вулиці, по яких інтенсивно курсує транспорт, заглибившись  у його тінисті алеї – ви цього не відчуєте.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 11

Особливо гарно дивиться парк ввечері. Стилізовані ліхтарі, великі і яскраві, підсвічують старі дерева і таємничі алеї парку. З якого боку ви б не заходили в парк – від готелю "Дністер" чи з зі сторони собору Святого Юра, від університету чи з центрального входу, перед яким до цього часу стоїть пишна чавунна ваза Торвальдсена – парк справляє  приємне враження доглянутого і сучасного місця відпочинку.

Перед центральним входом у парк,  за декілька кроків від пам’ятника Франка і Львівського національного університету – є літні кафе, де теж можна  перекусити і відпочити після мандрівки парком. А якщо кафе на вулиці вас не влаштовує, ви можете піднятися на верхню терасу парку до готелю "Дністер", зайти в ліфт і вийти на сьомому поверсі. Чому? Тому що саме звідси ви зможете побачити чудову панораму старовинного міста Лева, а ще – посмакувати справжньою львівською кавою.

В парку працюють туалети – жіночий і чоловічий. Їх відремонтували і після ремонту - тут відносно акуратно і чисто, хоча вхід до них справляє досить двояке враження. А платити все рівно треба дві гривні.

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі фото 12

Якщо вже ви мандруєте парком, то вийшовши з нього, не оминайте своєю увагою такі видатні місця, як собор Святого Юра, Меморіальний дім-музей оперної діви Соломії Крушельницької і, звичайно ж, розкішну будівлю Львівського будинку вчених і Львівського університету. Адже всі ці споруди знаходяться поруч з парком.

Адреса парку: вулиця Листопадового Чину, 1.

Як добратися: Парк імені Івана Франка розташований навпроти Львівського національного університету імені Івана Франка, в напрямку якого їде багато маршруток (№: 133, 184, 138, 2А, 38) та тролейбусів (№: 2, 12, 9, 10)

Читайте ще про Львів:

Фотопрогулянка затишними вуличками Львова

Весь Львов: гид туриста

Галереї, історичні коштовності, давні маєтки: огляд найголовніших музеїв Львова (фото, адреси, мапа)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах