Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові

Фото взято з сайту www.stejka.com

Фото взято з сайту www.stejka.com

Дозвілля та їжа
08 жовтня 2015 14:11

Вже 600 років поспіль у Львові готують пиво – за цей час хмільний напій став справжньою візитною карткою міста. Про Львівське пиво складають пісні, п’ють гальбами у компанії найліпших колег та кумпелів.

У 1533 році польським королем було видано указ, який давав місту право займатися пивоварінням. Значну роль відіграли також монастирі, де монахи варили цей напій з відбірного хмелю, солоду та чистої артезіанської води. Саме завдяки своїй якості львівське пиво скоро стало відомим у всій Австро-Угорській Імперії, а згодом – і Радянському Союзі. І тепер, за часів незалежності України воно не припиняє втрачати свій легендарний смак та якість, користуючись шаленою популярністю не тільки у мешканців міста, але й туристів.

VG Львів пропонує добірку найхаризматичніших львівських пабів, кнайп та ресторанів, де можна не тільки посмакувати свіжого пінного, а й є на що подивитися.


Хмільний дім Роберта Домса

 

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото

Пивний ресторан в старовинних підвальних приміщеннях Львівської пивоварні, названий на честь засновника Роберта Домса, який жив у Львові, мав свою пивоварню і варив живе пиво. На першому поверсі розташована крамниця сувенірів, невеликий зал для відвідувачів та ще чотири зали – у підвалі. Підвальні зали з високою арковою стелею з грубого каменю, заставлені як у часи середньовіччя довгими столами. Елементи інтер’єру також середньовічні – важкі ковані люстри-корони, такі ж підсвічники грубої роботи, лави та дерев’яні стільці, старезні серванти. 

Всі зали обладнані великими екранами, на яких транслюються спортивні (і не тільки) події. В одному з залів є сцена, на якій регулярно відбуваються концерти або вечірки. 

Тут можна спробувати фірмове нефільтроване світле пшеничне пиво "Старий Домс", яке варять у львівському відділенні "Карлсберг Україна" спеціально для цього ресторану. На сьогоднішній день це пиво можна порівняти з пивом Львівське "Білий лев", але по факту "Старий Домс" почали варити набагато раніше (орієнтовно в 2008 році).

Ресторан, окрім пива пропонує велике меню зі стравами української кухні, а також дегустаційний пивний набір.

Де: Львів, вул. Клепарівська, 18

Телефон: +38 (032) 242-25-94, +38 (067) 370-67-73

Сайт 

Фейсбук 

Вконтакті


Музей пивоваріння

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 1

Музей пивоваріння на території "Львівської пивоварні" – це подорож крізь сторіччя в історію виготовлення та споживання бурштинового напою, починаючи від стародавніх часів і до наших днів. Музей займає площу 600 квадратних метрів напівпідвальних площ Львівського пивзаводу. Експозиція музею розповідає про історію пивоваріння у Львові та про Львівську броварню.

В експозиції представлені макети й справжні знаряддя праці броварників минулого й сьогодення, колекції пивних бочок і пляшок, зразки реклами, тощо.

Для відвідувачів музею передбачена можливість переглянути відеофільм про Львівську пивоварню, відвідати дегустаційний зал, який потішить всіх поціновувачів пива найкращими сортами "Львівського".

Де: вул. Клепарівська, 18

Телефон: +38 (032) 294-80-65

Сайт 


Кумпель

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 2

Перший ресторан-пивоварня у Львові. Зайшовши в зал можна відразу побачити великі мідні чани, в яких готується живе пиво. Батярство починається від самого входу у заклад, де кожен гість може прикластися до легендарної "Пивної Циці".

Пиво різних сортів варять прямо в ресторані та не фільтрують, щоб зберегти всі властивості живого напою. Тут можна скоштувати традиційні світлі та темні сорта пива, а також янтарне, золотий та бронзовий ель. Цікава екзотика - кавове пиво. До свіжого пива добре підходить інтернаціональна галицька кухня, яка поєднує страви різних країн: України, Польщі , Австрії, Угорщини.

Також у Львові відкрився другий ресторан мережі Кумпель на вулиці Чорновола. Тут частина страв відрізняється від тих, які є у “Кумпелі” на Винниченка. Так само і з пивом: якщо елі тут ті ж, які подають у першому “Кумпелі”, то “Галицьке світле” і “Галицьке пшеничне” – сорти, розроблені на основі давніх рецептур пивоварів Львова саме для нового ресторану.

Приємна деталь: в "Кумпелі" можна замовити два пивних сети (по три маленьких келиха), щоб спробувати всі сорти.

Де: вул. Володимира Винниченка, 6 та Чорновола, 2б

Телефон: +38 (032) 242-17-80

Сайт 

Фейсбук 


Зеник Митник

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 3

За легендою головний герой тут - митник у відставці Зеник, який пригощає своїм пивом і різніми дерунами (картопляними, капустяними, цибулевими, ірландськими тощо з різними начинками та соусами). В меню багато страв української та європейської кухні. Крім авторського пива "Зеник" в пабі подають пиво інших українських виробників як пляшкове, так і розливне. 

В закладі регулярно проходять тематичні вечірки та виступи музичних колективів. На великому екрані можна переглядати трансляції спортивних подій. Фішка - тут можна пограти в настільний футбол.

Де: вул. Костюшка, 1

Телефон: +38 (050) 378-60-36

Сайт 

Фейсбук 


Старгород

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 4

Пиво тут вариться на очах відвідувачів. Велике приміщення на двох рівнях  може прийняти до 400 осіб. Окрім того ще є зал в підвалі. В теплу пору на подвір'ї облаштовують літній майданчик - пивний сад. В закладі вам запропонують на вибір легке пиво "Десятка", більш міцне "Лагер", та насичене "Чорне".

Кухня - європейська. Великий вибір закусок до пива. Щодня на грилі готується ціле теля, свиня або баран.

Кожні понеділок, суботу та неділю в "Старгороді" проводяться пісенні конкурси, переможці яких отримують пиво в подарунок. У п'ятницю проводяться "Старгород-шоу", а кожен день з шостої вечора грає жива музика. Фішка - тут можна потанцювати на столах і стільцях.

Де: вул. Римлянина, 1

Телефон: +38 (032) 229-55-05

Сайт 

Фейсбук 

Вконтакті


Королівська Пивоварня

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 5

Заклад має терасу в дворику між будинками і кілька невеликих зал. Біля входу у ресторан стоять воскові скульптури галицьких панянок з пивними горнятами.

Інтер’єр швидше пабний, ніж ресторанний: деревяні панелі на стінах, довга барна стійка з кріслами, за якою розливають пиво, столи, які можна зсунути для великої компанії, зручні дивани вздовж стіни, але все з позолотою, з натуральним деревом, з вітражами та вишуканими світильниками. Є можливість переглядати на великому екрані спортивні трансляції.

Фішка ресторану – скляна підлога, через яку видно приміщення пивоварні.

В меню пропонують страви європейської кухні та пиво власного приготування. Багато страв готують на мангалі (м'ясні, овочеві та з морепродуктів). Звичайно ж, є великий вибір закусок до пива.

Де: вул. Староєврейська, 9

Телефон: +38 (032) 236-80-80, +38 (032) 236-88-86

Сайт 

Фейсбук 

Вконтакті 


Театр пива "Правда"

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 6

Заклад знаходиться на площі Ринок, і займає три поверхи плюс підвал. На першому поверсі розташована частина обладнання міні-пивоварні і магазин, де можна купити пляшкове пиво (розливають у 0,33 і 0,75), а також сувеніри - сумки, келихи, листівки. Другий і третій поверх віддано під ресторан, причому на другому поверсі є сцена, де проводяться концерти.

В інтер'єрі поєднано елементи стилю лофт і пивного заводу. 

На сьогоднішній день зварено 8 сортів пива: шість сортів елю та два лагери. За сезоном в закладі варять екзотичне фруктове пиво – з додаванням цитрусових, або, наприклад, смородини.

До пива можна замовити гострий солод в карамелі,копчений ростбіф чи яловичі джеркі.  А також основні страви, серед яких запечений кістковий мозок, кров'янка, свинина в пиві..

Туристи у захваті від сортів з одіозними назвами та етикетками - Putin Huilo, Obama Hoped, Frau Ribbentrop.

"Правда" запрошує для окремих варок сторонніх пивоварів: наприклад рецептурою червоного лагера "Імбір" займався чех Збишек Шафрат.

По неділях тут проводиться безкоштовна дегустація пива. А ще працює служба доставки: пиво можуть привезти додому, в готель або на вокзал, а також відправити поштою по Україні.

Де: пл. Ринок, 32

Телефон: +38 (050) 374-49-86

Сайт 

Фейсбук 


Mons Pius 


Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 7

Ресторан-кнайпа пропонує ексклюзивне розливне пиво Mons Pius, яке розроблене спеціально для цього ресторану (подається тільки у гальбах 0,4 і 1 л). Окрім класичних сортів, заклад пропонує й фруктове пиво - яблучне, малинове, вишневе, ожинове, тощо. Для любителів м'яса є великикй вибір ковбасок, стейків, ребра та багато іншого. Будівлі ресторану понад 300 років. З цікавинок тут є майже столітній вітраж Яна Генрика Розена з Вірменського собору, відтворений зі скалок, знайдених у дворику закладу, а також галерея, яка демонструє пивоварну історію Львова.

Кнайпа складається із трьох залів, два з яких – для курців. В теплу пору року в дворику працює літній майданчик.

З 9:00 до 12:00 можна замовити "чоловічі" та "жіночі" сніданки.

Де:  вул. Лесі Українки, 14

Телефон: +38 (032) 235-60-60, +38 (097) 645-49-52

Сайт

Фейсбук 

Вконтакті 


Ресторація "Бартоломей"

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 8

Ресторацію названо в честь бургумістра та літописця Львова - Бартоломея Зиморовича, який проживав та працював тут у XVII ст. Заклад оформлено відповідно до цієї епохи: стіни прикрашають гравюри та фрески, які зображують герби ремісничих гільдій та першого герба Львова, а також портрет Бартоломея. Стільці та столи зроблено з дуба, у VIP-залі - антикварні різьблені крісла з Франції.

Кухня львівська з елементами вірменської, єврейської. Мають три сорти - cвітле, vедове та nемне, що мають 4%, 5% та 7% алкоголю відповідно. З цікавинок кухні - копчене м'ясо, риба, овочі з власної коптильні, хліб власної випічки.

Де:  вул. Вірменська, 5

Телефон: +38 (032) 23-555-70, +38 (098) 83-555-70

Сайт

Фейсбук 

Вконтакті


Білий Лев

Живе, крафтове, екзотичне: ТОП-10 місць де варто спробувати пиво у Львові фото 9

Паб розміщується в кількох залах: на першому поверсі та у підвальному приміщенні. Інтер'єр пабний, демократичний: цегляні або нейтрального кольору стіни, темне дерево в оздоблені перекликається з темними простими столиками на 4 або 6 осіб. На стінах - колекція зображень львівських левів, старі рекламні постери пива та віскі та колекція підставок під пивні бокали, велика об'ємна "фреска", на якій середньовічні монахи варять пиво.

В теплу пору року працює літній майданчик.

Загалом в пабі представлено близько 30 німецьких, чеських, ірландських, австрійських, голандських, французьких і навіть мексиканських марок пива. Кухня - українська. Пропонують ковбаски, голонку, банош, кров’янку тощо. Традиційні українські вареники з картоплею, капустою, м’ясом та деруни тут подають Левовими порціями (по 1 кг), розрахованими на 4-х. Крім того, компаніям пропонують такі закуски, як ковбасний мікс (1кг), м’ясна тарілка (1кг), стейковий набір (2кг), велика пательня (2кг).

В четвер, п’ятницю та суботу з 20.00 до 22.00 в закладі виступають львівські гурти. Також пропонують перегляд спортивних подій.

З фішок - на вході стоїть величезна скульптура Білого лева. Лев опирається лапою на щит, на якому вибито надпис "Semper fidelis". Виявляється, цей слоган "Завжди вірний" до 1939 року офіційно використовувався, як девіз Львова. Він був дарований місту папою Олександром VII у 1658 році.

Де:  вул. Лесі Українки, 15

Телефон: +38 (032) 235-46-25, +38 (067) 67-55-123

Сайт

Фейсбук 

Вконтакті 

Очікуйте невдовзі другу частину добірки найцікавіших пивних локацій Львова

Читайте також: 

Весь Львів: гід туриста

"Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова

Від "Пінгвіну" до "Панорами": огляд закладів на проспекті Свободи у Львові

ТОП-10 кафе та ресторанів Львова на думку користувачів Foursquare

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах