Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття

фото з сайту blog.karpaty.info

фото з сайту blog.karpaty.info

Дозвілля та їжа
06 жовтня 2015 15:47

Закарпаття, незалежно від пори року,  вабить туристів з усіх куточків України і зарубіжжя.

Природа тут унікальна і її краса просто не може залишити нікого байдужим. Тому восени ваша подорож буде нічим не гіршою від літньої. Ви не лише побачите цікаві місцини, помилуєтесь горами, лісами і водоспадами, влаштуєте собі незабутні прогулянки і частування на святах вина, сиру, закарпатської кухні, але й отримаєте справжній релакс, який зміцнить ваші сили і здоров'я. Тому не гайте часу і поспішайте  помилуватись найкращими водоспадами  Закарпаття. А це, повірте, варте вашої уваги видовище. 


Водоспад Шипіт


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото

фото з сайту www.smile-tour.com.ua

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 1

фото з сайту blog.bookit.com

Існує легенда про хлопця на ім’я Шипіт, який був мандрівним музикантом і знав багато-багато казок, переказів і легенд. Він ходив від міста до міста, співав свої пісні і не було для нього ні перешкод ні кордонів. Скрізь раді були йому, скрізь приймали й любили слухати його розповіді. Подорожуючи по світу, Шипіт збирав історії інших людей, і це було однією з самих його великих радостей в подорожах.

Багато води витекло з тих пір, і ніхто не знає достовірно, куди подався музикант Шипіт, але він все так само мандрував по світу музикантом, розповідав оповіді і співав пісні. Знають тільки, що коли прийшла йому пора покинути цей світ, він дійшов до країв, які стали його домом, і почув шум якогось водоспаду. Тепер, якщо стояти біля водоспаду імені музиканта, і якщо вміти слухати, то можна дізнатися всі-всі-всі ті історії, які знав Шипіт. Тому що: хто вміє слухати – той почує!

Знаходиться водоспад на річці Пилипець, у заповіднику Шипот, поблизу села Пилипець, у Міжгірському районі Закарпатської області. Біля села, неподалік від водоспаду Шипот, знаходиться найдовший у Карпатах швидкісний бугельний підйомник. Довжина гірськолижної канатної дороги – 1,5 кілометра. Підйомник перебуває в 300 метрах від водоспаду Шипот і служить відмінним орієнтиром. Він піднімається на гору Гимба. Влітку з гори Гимба відкривається чудовий карпатських краєвид, а взимку туристи можуть також займатись гірськолижним спортом.


Як добратися


До водоспаду можна добратися із сіл Подобовець та містечка Воловець (близько 10 км). З Воловця потрібно спочатку вийти на хребет, а потім спуститися до Шипоту. Вода у водоспаді спадає численними мальовничими каскадами (основних три), викликаючи захоплення туристів. Свій початок струмок бере на високих Боржавських полонинах. Навесні, завдяки поталим водам, водоспад особливо гарний. Улітку ж водоспад являє собою невеликий струмок, що збігає каскадом по декількох скельних уступах. Загальна висота водоспаду – 14 м.

Влітку тут щороку  відзначають свято Івана Купала, а з 1993 року тут проходить щорічний фестиваль, на який з’їжджаються хіппі та інші неформали. Також щороку з 7 до 10 липня тут святкують день Івана Купала з місцевими традиціями й колоритом.


Водоспад Воєводин


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 2

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 3

фото з сайту ukrainaincognita.com

Знаходиться на однойменній річці у 12 км від с. Тур’я Поляна Перечинського району. Річка Воєводин бере свій початок на Полонині Руній (1497 м), тече глибокою ущелиною і впадає у р. Шипіт. Очевидно, цей водоспад утворився внаслідок землетрусу, під час якого в гірській породі поперек вузької глибокої долини виникла тріщина, і вода з 9-метрової висоти двома потоками спадає у невелике озерце.


Труфанець


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 4

фото з сайту www.stejka.com

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 5

Найвищий водоспад на Закарпатті – Трофанець (або Труфанець).  Розташовується він на південно-східних схилах Свидовського хребта українських Карпат, на потоці Труфанець – правій притоці Чорної Тиси, і утворений на місці виходів на поверхную стійких до руйнування пісковиків.

Потік бере початок у субальпійському поясі на висоті 1720 метрів над рівнем моря у підніжжі гори Близницяю Довжина потоку – 2830 метрів. У лісовому поясі вона частково (230 м) протікає під землею. Висота водоспаду – біля 36 метрів.

Водоспад Труфанець є гідрологічною пам’яткою природи і одним з найбільш мальовничих водоспадів каскадного типу в українських Карпатах. Його добре видно з шосейної дороги між с. Кваси та смт. Ясіня.


Водоспад Скакало


 Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 6

фото з сайту karpaty-info.livejournal.com 

Розташований в урочищі Нижнє Грабовище, за 3,5 км від смт Чинадієво, Мукачівського району Закарпатської області. Загальна висота водоспаду — понад 4 м. Струмок трьома ступенями зривається з уступів, утворюючи каскад струмків, що немов скачуть з каменя на камінь. Це і дало підставу назвати водоспад такою "несерйозною" назвою.


Нірешський водоспад


Знаходиться на р. Ніреш, притоці Тиси, яка бере початок на схилі вулканічної гори Товстий Верх (814 м) в околицях м. Хуста. Водоспад поділений на 2 потоки, між якими виступає андезитова скеля. В ній вода вимила п’ять заглиблень, які місцеве населення називає “горшками”.

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 7


Водоспади "Соловей", "Партизан" , "Буркач"


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 8

Водоспад "Соловей". Фото з сайту blog.karpaty.info

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 9

водоспад "Партизан", фото з сайту ua-travels.livejournal.com

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 10

Водоспад "Партизан"

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 11

Водоспад "Буркач". Фото з сайту transcarpathiantours.com

.У  верхів’ях річки Туриці біля села Лумшори Перечинського району, у селі Лемуш знаходяться відомі водоспади "Соловей" і "Партизан", але більш-менш великих водоспадів насправді 5.

Самий нижній, ближній до турбаз водоспад – "Соловей". Схожий за формою на краба. Висота – 2-3 м залежно від пори року, кількості топляка колом і намитого щебеню знизу.

Другий водоспад вище за течією – невеликий. Вода по ньому "спадає" з бічного (лівого) припливу в річку Туриця. Місцеві називають його "Буркачі". Висота – 1,5-2 м.

Третій водоспад, найкрасивіший і великий – "Партизан". Висоту водоспаду порахувати важко. Дно під струменем постійно змінюється. Вода проходить довгий жолоб в скелі, поки впаде вниз. Приблизно – від 4 до 6 м. У моменти сильного насичення, висота струменя збільшується ще на метр.


Водоспад "Переступень"


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 12

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 13

фото з сайту llevchenko.wordpress.com

Четвертий за рахунком водоспад – "Переступень". Складається з декількох каскадів з різницею висот по метру. На одному з берегів біля нього обладнана альтанка для відпочинку і зона для пікніків.


Водоспад "Крутий"


Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 14

фото з сайту lyoshko.livejournal.com 

Мандруємо на природу: 10 найгарніших водоспадів Закарпаття фото 15

П’ятий водоспад, самий останній, у самої верхньої турбази під назвою "Водоспад" в урочищі Кичера – "Крутий". Висота – більше 3 м. Його струмінь вимив глибокий  простір, який чудово підходить для купання.

Ось такі вони, неповторні закарпатські водоспади! Таємниця бурхливої води, прихована у густих лісах. Можливо, вона відкриє свої секрети саме вам?

З використанням матеріалів: www.blitz.if.ua

Львів у новинах:

"Блакитна лагуна": маловідоме райське містечко в Карпатах (Фото)

Де відпочити восени на Західній Україні: найгарніші місця

Кава, шоколад, вино: головні гастрономічні фестивалі осені у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах