Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах

Новина - Дозвілля та їжа - Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах

Новина - Дозвілля та їжа - Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах

Дозвілля та їжа
17 грудня 2015 17:44

Як вам ідея скупатися взимку в басейні під відкритим небом? У такому, де вода гаряча навіть у найсильніші морози? 

На Закарпатті налічується понад 50 термальних джерел різної мінералізації. Та найпопулярнішими осередками термальних купалень є місто Берегове, села Косино і Велятино. 

Кожне з цих джерел має свій хімічний склад та застосовується для лікування окремих захворювань.

Термальні води походять від грецької назви Therme - жар, тепло. Це цілюща вода.  В давні часи на території гарячих джерел римляни будували купальні і свої знамениті, римські лазні.

На території курорту в Береговому є багато джерел і басейнів із термальними водами, купатися в яких можна як влітку, так і взимку.

Читайте про НОВИЙ РІК ТА РІЗДВО У ЛЬВОВІ ТА КАРПАТАХ

Хоча практично весь регіон пронизаний підземними гарячими джерелами, відкриті водойми, де можна поплавати і оздоровитись, знаходяться тільки в Берегівському районі.

На Закарпатті відомо кілька джерел з термальною водою,  де температура води коливається від +30 ° С до +80 ° С. Гейзери зосереджені в м. Берегово і Берегівському районі через його географічного розташування. Вчені вважають Берегово сейсмічною місцевістю. Дослідження показують, що з рухом пластів землі утворюються підземні гарячі джерела. Берегово - самий теплий район Закарпаття. Овочі і фрукти дозрівають тут рано, а місцеві жителі займаються виноробством. 

Безпосередньо в м.Берегово функціонують 2 купальні з термальною водою: спорткомплекс "Закарпаття" і "Жайворонок".

Спорткомплекс "Закарпаття"

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 1

У  своєму розпорядженні спорткомплекс має один великий басейн (51 м в довжину) - тут колись тренували і готували спортсменів  до олімпійських ігор - і 2-а маленькі - для дітей - з температурою +44°С. В зимовий період маленькі басейни накриваються плівкою, за рахунок чого утворюється ефект "турецької лазні". 

Вода в басейн надходить з гейзера, глибина якого 1080 м. Це кремнієва азотно-вуглекисла хлоридно-натрієва вода з високою мінералізацією (містить 32 мікроелементи) і температурою +50°С. Має властивості самоочищення. Вода має брудно-коричневий колір від високого вмісту заліза. Такого типу джерела є в Ісландії (Кризувик) , на Сахаліні і в Новій Зеландії (Вайракейское родовище). Термальні мінеральні води мають цілющі властивості і показані при захворюваннях опорно-рухового апарату, серцево-судинної і нервової систем, урологічних хворобах.

- Вирішивши спорудити в райцентрі спортивну базу, геологи почали шукати під землею прісну воду, - розповідає Марія Барта. - А коли на глибині 1000 метрів виявили її, виявилося, що джерело - гаряче, +53 градуси за Цельсієм. Ті, хто тут зазвичай відпочиває, стверджують, що такою водою можна лікувати урологічні, серцево-судинні, ендокринні, гінекологічні, стоматологічні захворювання, а також хвороби опорно-рухового апарату, дихальних шляхів, порушення обміну речовин

Поступаючи по трубопроводу в чашу басейну, температура води ніколи не опускається нижче 34 градусів тепла. Навіть у люті морози тут повнісінько спраглих зануритися. 

"Я вже була у Береговому два роки тому і в ту поїздку я дослідила лише басейн турбази “Закарпаття”, яка була таким собі пам’ятником радянської епохи – гардеробні шафки без замків, злобний персонал, загальна занехаяність етс. Але ринкова конкуренція творить дива, пише блогер vichnelito, - По-перше, вони явно дуже старалися покращити сервіс. Ну, в міру своїх сил. В гардеробі нарешті з’явилися шафки з замками, можна взяти напрокат або купити шльопки, можна купити шапочку для волосся. Є фени, але користування платне. Є сейфи, теж платні. Душова і вхід у басейн залишилися такі ж совдепівсько стрьомні. Особливо вхід у басейн – такий довгий залитий водою коридор, пливти на світло в кінці тунелю.

По-друге, басейнів стало два – великий для плавання і маленький для просто посидіти. У великому басейні вода стала значно чистішою. Я думаю, вони поставили якісь фільтри і тепер на поверхні не плаває ржавчина (що напевне природньо для цієї води, але неприємно), при цьому вода лишається солоною. Крім того, вода у великому басейні стала прохолоднішою (близько 31-32 градуси), що як на мій смак є плюсом, тому що в такій воді можна плавати і не здихати від спеки.

У маленькому басейні вода нагріта до близько 40 і вона бура. Я так зрозуміла, що це і є первозданний вигляд цієї термальної води. В басейні можна тільки сидіти – він мілкий і невеликий. Ніяких джакузі, фонтанів і решти спецефектів нема.

І хоча цей басейн і далі лишається найсовковішим із усіх тут описаних, він усе одно має в моїх очах величезну конкурентну перевагу – він великий, глибокий (від 1,5 до 4 метрів) і він просто неба. Це означає, що можна плавати на свіжому повітрі і не надто ненавидіти людей, які прийшли постояти у мінеральній воді".

Доїхати до Берегового можна поїздом Львів-Солотвино або приміськими електропоїздами, які курсують регіоном.

Берегово, ул. Корятовича, 1

(03141) 2-21-03, 2-31-81

Ціна – 60 грн за годину.
 

Термальний оздоровчий комлекс "Жайворонок- Пачирта"

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 2

Фото stornats.com.ua

Другий термальний оздоровчий комплекс належить товариству "Жайворонок-Пачирта". Сюди входять один критий басейн і два відкриті. У критому басейні функціонують гейзер, є чотири точки гідромасажу і два водоспади. Один з відкритих басейнів - дитячий і один дорослий з водоспадом. Температура води коливається в межах +42-45°С. Біля відкритих басейнів обладнана пляжна зона з шезлонгами, парасольками, де влітку можна приймати сонячні ванни. Територія прикрашена квітами. Показання до прийняття цілющих термальних вод скрізь однакові. В першу чергу - це загальнозміцнююча дія на організм людини, далі - хвороби опорно-рухового апарату, захворювання шкіри, серцево-судинної і нервової систем та ін.

Термальний басейн закритого типу "Жайворонок" в Берегово - це сучасний оздоровчий центр. Басейн наповнюють термальними водами температурою близько 32-33 градусів в одній з купалень і 43-45 - в джакузі. Гарячі ванни в цій установі приписують хворим шкірними та іншими недугами. Окрім купання в басейнах тут вам запропонують масаж, релакс у фінській сауні або турецькій лазні, гідромасажі. Є соляна кімната.

Басейни: В основному басейні температура води становить 31-33 С, у ньому функціонують водоспад і гідромасаж, також є джакузі з мінеральними водами.

Ось як характерізує цей комплекс блогер vichnelito:  "Це новий басейн і саме його поява, я так думаю, змусила почесатися турбазу “Закарпаття”. Отже, це навіть не басейн, а цілий комплекс басейнів. Є один басейн у приміщенні, глибиною близько 1,5 м. У ньому є кілька фонтанів (один бурлить знизу, другий поливає зверху). Там же є басейн-джакузі.

 photo DSC9746-1024x685_zpse1af533c.jpg

Ну, таке воно… плавати нереально, тому що багато народу. Потестити фонтани проблематично, тому що багато народу. Джакузі – ну, прикольно, чого там… тільки жарко.

Просто неба є ще 2 басейни – один із теплою термальною водою і другий із крижаною звичайною. Для тих, хто любить контрасти.

Той, що з термальною водою, знову ж таки відносно маленький і неглибокий (близько 1,6 м), до того ж густонаселений. До речі, як тільки стемніло, людей стало на порядок менше.

У “Жайворонку” також є великий басейн просто неба, треба думати для прісної води. Узимку, ясна річ, не працює. Біля нього зонтики з соломи, передбачено місце для шезлонгів, бар. Я думаю, влітку там ок.

Роздягалка в “Жайворонку” цивілізована, хоча й не дуже велика. Як на мій смак, система з ключами від шафок у них дивна – на ресепшні видають такий пластиковий кошик, у який трабе класти ключ від шафки і ставити його біля басейну О_о. Ще у них чомусь немає фенів.

Загалом “Жайворонок” виглядає значно пристойніше, чистіше й естетичніше, ніж “Закарпаття”. Великий недолік з моєї точки зору – ці басейни явно не призначені для плавання. Можливо, в не дуже людні дні літом можна плавати в тому великому басейні, який зараз був закритим".

Адреса: Закарпатська обл., м. Берегово, вул. Шевченка 112, тел. +38 (03141) 4-34-07 

Вартість: для дорослого - 100 грн. / 2 год. - 250 грн. / увесь день; для дитини ростом до 100 см - безоплатно; ростом від 100 до 140 см - 60 грн. / 2 год. - 120 грн. / увесь день; оренда шафки - 20 грн.

Графік роботи: 8-22 год., без вихідних. 

GPS-координати: 48°12’46.39”N, 22°39’28.62”E 

Сайт http://zhayvoronok.net

 

Косино

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 3

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 4

У селі Косині Берегівського району розташований оригинальний оздоровчо-рекреаційний комплекс "Термальні води Косино".

 Вода виливається на вас з гігантського кухля пива, чашки кави, пляшки вина... А головна "родзинка" – неймовірний фонтан, що ніби завис у повітрі! Температура в цих теплих джакузі завжди +41–42 С.  Вода пахне напоями, адже її підфарбовують та додають натуральні ароматизатори.

Басейни: на території комплексу знаходиться 5 басейнів: 1 великий і 2 басейни-"близнюки" з термальною водою температурою 41 градус за Цельсієм, басейн з прісною водою і дитячий. Всі басейни оточені зручними доріжками, шезлонгами, гойдалками, обладнані численними фонтанами, підводними гейзерами та поручнями. Басейни пристосовані для людей з обмеженими можливостями.

Додаткові послуги: дитячий майданчик, екзотичні коктейлі в аква-барі, кімната відпочинку, масажний кабінет, консультації лікаря, евкаліптова і трав'яна сауни, соляна "лисяча нора", "римська лазня", хаммам і крижана печера.

Води добре підходять для лікування захворювань опорно-рухового апарату, наслідків травм кісток та м'язів, серцево-судинних, нервових та шкірних захворювань, а також є ефективною у виведенні солі з нирок.

Родзинкою комплексу є найбільший у світі термальний фонтан-басейн "Золотий кран здоров'я", який відкрили цьогоріч. Його діаметр - 46 м. Посередині чаші на висоті 16 м розташований дивовижний кран-ілюзія, з якого тече термальна сірководнева вода, збагачена киснем. Схожі крани є у Європі та Америці. По боках фонтана-басейну - чотири незвичні джакузі. Температура в цих теплих джакузі завжди +41–42 °С

Щодо власних вигод, то тут є особливо зручна система з шафами і номерними гумовими браслетами, які дозволяють відкрити-закрити свою шафку з допомогою вбудованого в браслет магніту. На вулиці знаходиться дитячий майданчик, лежаки і столики, є велика стоянка для автомобілів.

Оцінка блогера: " Що до купалень Косино, то я не буду порівнювати їх із “Жайворонком” і “Закарпаттям”, тому що це просто інший рівень. Тільки підходиш до цих купалень, цей “інший рівень” уже видно. Дуже стильна будівля в угорському стилі, з приємно оформленою територією навколо. Всередині симпатичний інтер’єр в тому ж угорському стилі – чисті дерев’яні поверхні, мінімум кольору, все виглядає приємно і нежлобськи (окремі кутки з опудалом а-ля упоротий лис чи Клички на повний зріст не будемо брати до уваги).

Час перебування та всі послуги фіксуються на браслеті й оплачуються на виході. Браслет також є електромагнітним ключем до шафки, що по-моєму найоптимальніше вирішення проблеми ключів, які ржавіють у воді.

Тут великі, дуже зручні роздягальні з фенами, з окремими кабінками для перевдягання.

Взимку працює два басейни з термальною водою просто неба. Один з них – великий, зонований, з кількома фонтанами та джакузі біля бортиків. Глибина близько 1,5 м, температура – до 40. Другий – басейни-близнюки, достатньо мілкі, з гарячішою водою. Є ще один великий басейн з прісною холодною водою. Ще два басейни для ніг – з вимощеним камінчиками дном, з контрастними секціями, по яких треба якось там спеціально ходити. Ще кілька басейнів зараз будуються, на вигляд це буде повний діснейленд і блекджек зі шлюхами. Само собою, біля басейнів передбачені бари (на літо), також є басейн з доріжками, явно саме для поплавати, а не просто покиснути. Місце для зонтиків-шезлонгів біля басейну – само собою. Прям навіть захотілося приїхати туди влітку, хоча я визнаю термальні джерела лише в холодну пору.

А ще, а ще в Косино є сауни! 7 штук різних саун, на всі смаки – фінська, римська, хамам, соляна печера, евкаліптова і ще там якісь. Ми побігали по всіх і це було шикарно.

Все сподобалося, все круто, це місце, де приємно перебувати. Але плавати знов-таки ніде"

Адреса: Закарпатська обл., Берегівський р-н, с. Косонь, Урочище 1, тел. +38 (0312) 44-00-44.

GPS-координати: 48°15'33.94''N, 22°29'31.57''E 

Вартість: для дорослого - 200 грн./3 год. - 500 грн./увесь день; для дитини ростом до 120 см - безкоштовно; зростом від 120 до 150 см - 130 грн./3 год. - 300 грн./увесь день; оренда шафки - 25 грн.

Графік роботи: 9-20 год., без вихідних. 

Сайт http://www.kosino.com.ua

 

Сауна у Косино

Сауна "Лисяча нора" у Косині

Дістатися можна до Ужгорода поїздом із Києва, Львова та інших міст, далі – автобусоммаршруткою або таксі. Також електропоїздами приміського сполучення, які курсують регіоном.

Або ж можна їхати автобусом з Берегово.

Велятино

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 5

У селі Велятині Хустського району на вулиці Санаторній, 2 розташований профілакторій "Теплі води". Його термальні джерела насамперед привертають увагу підвищеним вмістом брому та йоду   (бром  має заспокійливі властивості на людське тіло). Вода надходить із свердловини, глибиною понад  кілометр, при температурі 40-40 ° С. Перед використанням її охолоджують до прийнятної для людського тіла температури (30-38 ° С).

На поверхні з води активно виділяється вуглекислота. Тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, органів дихання, серцево-судинної та нервової системи.

У санаторії можна прийняти лікувальні ванни з термальної, борної, бромно-хлоридно-натрієвої води або ж покупатися у термальних басейнах під відкритим небом. Курс лікування складає 10-15 процедур тривалістю від 15 до 25 хвилин.  

Ціна за проживання у санаторії за 2-місний номер - від 300 грн, відвідини басейну – 60 грн, ванни – 50 грн, дітям зростом до 140 см – 30 грн.

Доїхати можна до Мукачевого або Ужгорода поїздом із Києва, Львова та інших міст, далі потрібно дістатися до Хуста, потім можна взяти таксі.

Саме у Велятині ви маєте нагоду побачити справжніх буйволів, адже більше ніде в Україні їх немає. Тут збереглося поголів'я буйволів "карпатської популяції". За переказами, вони потрапили на територію Закарпаття ще 800 років тому із ордами хана Батия. Можна навіть посмакувати буйволівським молоком, яке є дуже корисним.

сайт. 

Лумшори

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 6

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки  взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах фото 7

Про чудодійні чани у Лумшорах чув багато хто. Воно стало першим, де туристів почали балувати небаченою екзотикою – купання в чанах. Не дивно, адже саме в Лумшорах знаходиться джерело з мінеральною сірководневою водою, яку здавна застосовували для оздоровчих процедур. Чани є у багатьох домогосподарствах – їх близько двадцяти.  Розташовані Лумшори біля підніжжя полонини Руна. До села Тур'ї Ремети звідси 16 км. Незважаючи на маленький розмір, село є найпопулярнішим в окрузі. Славу йому приніс каскад водоспадів на річці Туриця (висота найвищого каскаду доходить до 12 метрів), а також, лумшорські чани та мінеральні джерела з високим вмістом сірководню.

Недалеко від Лумшор у верхів'ях Туриці розташовані водоспади "Соловей" і "Партизан".

Лумшори мають давню і цікаву історію. Це найдавніший курорт Закарпаття, який діє на базі сірководневого джерела ще з 1600 року. У ці настільки давні часи тут були побудовані великі дерев'яні корита. Вони заповнювалися холодною мінеральною водою, і вода нагрівалася за допомогою розпеченого каміння. У 19 столітті, коли в сусідньому селі Тур'ї Ремети було організовано чавунно-ливарне виробництво, в Лумшорах з'явилися два 250-літрові чавунні чани.

Під час першої світової війни чани зникли. Один з них був випадково знайдений закопаним у лісі біля потічка і сьогодні, як і сто років тому, служить туристам, що бажають скупатися у цілющій воді.

Сьогодні в Лумшорах можна нарахувати близько шести чанів. Надходили навіть пропозиції перейменувати Лумшори в Чантаун Smile. Два чани знаходяться в ресторанному комплексі "Колиба". Також, є чани в приватних будинках та в санаторії Полонина.

Туристи їдуть в Лумшори цілий рік. Особливо популярні літній і зимовий сезони. Купання в такому чані дозволяє повернути рухливість суглобам, зняти біль, залікувати рани. Місцеві жителі рекомендують стрибати після купання в холодну воду річки Туриці. Такий "контрастний душ" ще сильніше покращує цілющий ефект від купання. Чани стоять просто неба і, тому, зимове купання багатьом подобається навіть більше, ніж літнє.

Ті хто люблять проводити час відпочинку активно теж знайдуть тут для себе заняття. На турбазі Лумшори побудований бугельний підйомник на 300 метрів. Крім того, зовсім поруч - розташована полонина Руна. На неї можна піднятися як пішки, так і верхи на конях. По дорозі на полонину ви не зможете пропустити повз свою увагу невелике штучне озеро, назване ще в радянські  часи  Комсомольським.

Вартість: від 350-500 грн за годину в залежності від розміру чану

Адреса: Закарпатська обл., Перечинський р-н, с. Лумшори,

тел. +38-(095)-840-41-84

GPS-координати: 48°48'22.6"N 22°43'39.1"E

сайт

У матеріалі використана інформація з сайтів: zakarpattya.net.ua, solncekarpat.com, leleka-online.com/forum, tsn.ua vidviday.com.ua, vichnelito.wordpress.com.

 

Львів у новинах:

Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати 

Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах