Як львів'яни відзначають Водохреще (фото, відео)

Фото : соцмережі

Фото : соцмережі

Дозвілля та їжа
19 сiчня 2016 15:45

За традицією, на водоймищах роблять ополонки, священики освячують воду, а віряни потім тричі занурюються у крижану купіль.

Сьогодні, 19 січня,  на свято Водохреща, люди пірнають в ополонку, аби цілий рік бути здоровими та набратися сил. Львівський портал поспостерігав, як це все відбувалося на озері на Погулянці.

5

За словами організатора пірнань Тараса Білошицького, засновника туристичного клубу "Аргонавт-Манівці", щороку бажаючих пірнути в ополонку стає дедалі більше.

6

"Більшість людей приходить сюди з словами "а давай спробуємо". Пірнувши в ополонку раз, дуже важко відмовитися від задоволення зробити це ще раз. Люди приходять лише пірнути в честь Водохреща, а стають моржами на все життя", – розповів він.

7

Також засновник тур клубу розповів, що, на жаль,  певна частина пірнальників намагається зігрітися не лише за допомогою теплого одягу та чаю.

"Ми організували маленький пункт обігріву, де бажаючі можуть погрітися біля вогню та попити чаю. Проте частина людей заходить у воду, хреститься, а потім хоче "зігрітися" за допомогою горілки або коньяку. Таких "шанувальників традицій" я одразу прошу покинути територію озера, аби діти не бачили поганого прикладу. Загалом же все проходить у радісній атмосфері", – додав Білошицький.

8

До першої години до ополонки прийшло до 40 людей. Як зазначили організатори, найбільший потік людей після четвертої, коли закінчується робочий день. Дехто приходить пірнути навіть після десятої.

10

Пірнальники заходили у воду, хрестились та пірнали три рази. Як вони розповіли, вода насправді не така холодна, як здається, і пірнання в ополонку додає сил.

11

"Це чудова традиція, яку має підтримувати кожен українець. Пірнання не лише додає здоров’я, а й укріплює дух, а нам зараз потрібно бути сильними, як ніколи", – розповів Богдан.

Один зі сміливців  Павло розповів, що став "моржувати" саме після занурення на Водохреща.

13

"Це як наркотик. Раз спробував – і все. П’ять років тому я вперше пірнув, і з того часу "моржую". Пірнання – це не лише обряд. Опинившись у холодній воді, ти по-інакшому відчуваєш своє тіло, оцінюєш свої можливості", – поділився він.

Вийшовши з води, люди не спішили одягатися, адже, на їхню думку, не так воно і холодно. Проте досвідченіші люди попередили, що відчуття деколи можуть ввести в оману, тому можна захворіти.

14

Пірнання в ополонку проходить у чудовій атмосфері, проте слід пам’ятати і про правила безпеки, аби свято Водохреща не зіпсувала застуда.

Також у Львові відбулося загальноміське освячення води за участю духовенства різних християнських конфесій міста, повідомляє кореспондент 032.ua.

Цього дня на святкове богослужіння на площі Ринок зібралися сотні людей. Так пані Мирослава, яка разом із чоловіком завітала до центру міста, аби долучитись до святкового богослужіння зазначила, що Різдвяні свята - найкращі в Україні.  

"Сьогодні ми дякуємо Богу, що ми є тут, нам дуже приємно святкувати разом із львів’янами це велике свято. Адже львів’яни дуже шанують Різдвяні свята, тож нам дуже приємно сьогодні бути поруч із усіма", - зазначила пані Мирослава.

Зазначимо, що разом із львів’янами на свято також завітали мер міста та очільник області.

Як відбувалося святкове богослужіння:

Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 1Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 1Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 1Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 1Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 1

Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2Львів’яни зібралися у центрі міста, аби освятити воду (ФОТО) (фото) - фото 2

Львів у новинах:

У Львові стартував конкурс льодових скульптур (фоторепортаж) 

Водохреща: розклад богослужінь у храмах Львова 

Першим містом у світовому турі Океану Ельзи стане Львів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах