У Львові офіційно запрацював велопрокат Nextbike: питання та відповіді

фото з сайту facebook.com

фото з сайту facebook.com

Дозвілля та їжа
31 березня 2016 16:30

У Львові 31 березня офіційно відкрили першу в Україні систему муніципального прокату велосипедів.

У Львові почав працювати перший муніципальний велопрокат: ціни, відео

Зараз у місті облаштовано п'ять станцій на 55 велосипедів, але ближче до літа їхня кількість має суттєво збільшитися.

ZAXID.NET у питаннях/відповідях пояснює, як користуватися муніципальним велопрокатом, щоб це було приємно і дешево.


Що сталося?


У Львові відкрили муніципальну систему велопрокату Nextbike. Її відмінність від звиклих нам велопрокатів у тому, що вам не потрібно повертати велосипед у те місце, де ви його взяли. Тут велосипед є замінником громадського транспорту: ви берете його в одному районі, їдете куди потрібно і залишаєте там без ризиків на спеціальних стоянках. Припаркували велосипед і все – решта не ваш клопіт.


Це дешевше, ніж маршрутка?


Муніципальний велопрокат задуманий як альтернативна транспортна мережа, тому він буде вигідним лише за умови регулярного використання. Є абонемент на місяць за 120 грн або сезонний (березень-жовтень) за 800 грн.

У Львові офіційно запрацював велопрокат Nextbike: питання та відповіді фото


Тарифи Nextbike


Мережею велопрокату можна скористатися і без абонемента, але 30 хв. обійдеться у 50 грн плюс ще 50 грн за кожну наступну годину.


Година на день? Що я встигну?


Наприклад, 30 хв достатньо, щоб доїхати практично з будь-якого району до центру міста. Тобто години на день буде досить, аби використовувати велосипед замість маршрутки для поїздок на роботу і назад.


Де взяти велосипед?


Зараз у Львові встановлено п'ять станцій прокату: на Княгині Ольги (біля "Аквапарку"), на вул. Федьковича (біля "Технопарку"), на площі Ринок, поблизу ЛНУ ім. І. Франка і головного корпусу "Львівської політехніки". Загалом там є 55 велосипедів. Найбільша станція є біля головного корпусу Львівського університету, де стоять 18 велосипедів.

Жовті позначки – вже встановлені станції прокату; червоні – місця, на яких цього року ще мають облаштувати станції

У Nextbike спершу подивляться, як працюватимуть уже створені станції, а ближче до літа мають встановити додаткові. Загалом у Львові буде 22 станції муніципального велопрокату (див. карту).


Я просто приходжу і беру велосипед?


Для того, щоб взяти велосипед, потрібно зареєструватися. Це можна зробити на сайті, через мобільний додаток (iOSAndroid), по телефону (0 800 21 1980) або на самій станції велопрокату. Своїм екаунтом у Nextbike ви зможете користуватися і закордоном – компанія має мережу велопрокату у Німеччині, Австрії, Латвії, Польщі, Швейцарії, Болгарії, Туреччині тощо.

Щоб взяти велосипед, потрібно ввести його ідентифікаційний номер у мобільний додаток або у термінал. Якщо ви купуєте абонемент, то до вашого екаунту прив'язується банківський рахунок. Якщо вам потрібно разово оплатити оренду, то ви обираєте відповідну опцію на терміналі. Після сплати оренди ви отримаєте код, за допомогою якого можна відімкнути велосипед від стійки.

Оплачувати оренду велосипеда можна виключно банківською карткою – термінали не приймають готівки.


Якщо мені потрібно підняти сідло чи поправити кермо?


Підняти сідло під свій зріст ви спокійно зможете самі. Але зважаючи на те, що компанія забороняє переобладнання велосипедів, про всі інші маніпуляції краще наперед проконсультуватися по гарячій лінії.


Я можу кататися без обмежень?


Обмеження є. Користуватися велопрокатом можуть лише повнолітні. Велосипед не можна використовувати для перевезення дітей. На ньому не можна брати участі у перегонах, їздити у штормову погоду, здавати в суборенду чи перевозити небезпечні матеріали. У кошик заборонено ставити щось важче 5 кг.

Якщо ви помітили на велосипеді ушкодження або технічні проблеми, то потрібно зателефонувати на гарячу лінію.


А якщо я потраплю в ДТП, проб'ю шину або в мене вкрадуть велосипед?


У будь-якій незрозумілій ситуації дзвоніть на гарячу лінію (0 800 21 1980). Колеса на цих велосипедах пробити важко, тому за це переживати не потрібно.

Загальне правило у Nextbike таке: якщо компанія упродовж 48 годин помітила серйозне ушкодження на велосипеді, то останній, хто ним користувався, буде відповідати (це, до речі, ще один аргумент на користь того, аби повідомляти на гарячу лінію про ушкодження до того, як почали кататися). Штраф за ушкодження велосипеда може бути різним, але не вищим 2 000 грн (хіба що виявиться, що шкода завдана навмисно).

Якщо ви потрапили у ДТП, то одразу викликаєте поліцію і дзвоните на гарячу лінію. Не дзвоните і їдете з місця ДТП – сплачуватимете збитки за ушкодження велосипеда. Якщо велосипед у вас вкрали, то аналогічно пишете заяву у поліцію і повідомляєте про всі нюанси Nextbike (зокрема і номер заяви до поліції).

Значно серйозніша проблема, якщо ви не повернете велосипед упродовж 24 годин. У такому випадку компанія за замовчуванням вважатиме, що ви той велосипед вкрали і нарахує вам штраф у 15 тис. грн. Доступ до екаунту блокується і ви потрапляєте у чорний список. Зважаючи на те, що кожен велосипед обладнаний GPS-датчиками, то знайти його буде нескладно.


Якщо мені потрібно зайти в магазин, що робити з велосипедом?


Зараз у велосипедах не передбачені замки для паркування у місті. Тому в компанії рекомендують постійно тримати велосипед у зоні видимості. У будь-якому випадку заборонено паркуватися чи залишати велосипед у дворах, будинках чи в автомобілях.


Куди повертати велосипед?


Припаркувати велосипед потрібно до будь-якої станції Nextbike, яка зазначена на офіційному сайті фірми або у додатку для мобільних (до тих самих п'яти, які вже облаштовані у Львові). Велосипед потрібно заблокувати на стійці і якщо ви це зробите правильно, то почуєте спеціальний звуковий сигнал. Після цього все – йдете у своїх справах.


Чому цей велопрокат муніципальний? Що дає місто?


Це загальна назва такого типу оренди велосипедів (public bicycle system). У багатьох містах місцева влада дійсно покриває частину витрат таких велопрокатів, то ж тарифи там можуть бути нижчими за ринкові.

У випадку Львова це не так, бо ця мережа велопрокатів є приватною і мерія поки нічого не вкладає у її розвиток. У нашому випадку "муніципальний" є швидше поясненням типу велопрокату – мережі автоматизованих точок прокату, у яких ви берете велосипед для короткої поїздки і повертаєте його на будь-яку іншу таку ж станцію у місті.

Львів у новинах: 

У Львові видали посібник велосипедиста

Велопрокати Львова: адреси, телефони, ціни 

ТОП 6 речей, у яких Львів став першим в Україні

В центрі Львова встановили майстерні для велосипедистів 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах