У Львові почав працювати перший муніципальний велопрокат: ціни, відео

Фото: http://lav.org.ua/

Фото: http://lav.org.ua/

Транспорт та інфраструктура
29 березня 2016 11:36

Нагадаємо, восени у Львові з’явився перший в Україні муніципальний велопрокат.

Це аналогова модель, яка існує практично в усіх європейських містах: автоматична система, яка включає в себе певну кількість станцій, що розташовані по місту і дозволяють людині взяти велосипед в одному місці, поїхати в справах та залишити велосипед в іншій точці прокату. Тобто зробити поїздку у тому напрямку, де існують такі станції.

Було встановлено декілька станцій у різних точках міста:  пл. Ринок, 1; вул. Університетська, 1; пл. Галицька, 20; вул. С. Бандери, 15; вул. Кн. Ольги, 114; пл. Є. Петрушевича, 1; пр. Червоної Калини, 36, 81, 109; вул. Митрополита А. Ангеловича, 28; вул. Щирецька, 36; пр. Чорновола, 57, 67; вул. Сахарова, 7; вул. Стрийська, 45; вул. Героїв УПА, 74; вул. Під Дубом, 7-б; вул. Лукаша, 1; вул. Володимира Великого, 52;вул. Садова, 2а. Але до останнього часу  на вулицях Львова ніхто на бачив велосипедистів на фірмових роверах Nextbike.

І ось на цьому тижні велопрокатом нарешті стало можна користуватися.

- Ми вже запустилися, ви можете прийти, наприклад на площу Ринок та взяти ровер. Та все ж, зараз прокат працює в тестовому режимі, тому на деяких точках може не бути в наявності велосипедів. Офіційне відкриття заплановано на 31 березня. З тої дати всі точки запрацюють як треба, - розповів VG Львів співзасновник компанії Nextbike Україна Остап Буденкевич.

Ці велосипеди зроблено більш потужними, щоб зламати їх було не так простоо. Наприклад, на колесах є гума, яку неможливо проколоти. Також на кожному велосипеді буде встановлено GPS-трекер, аби рух можна було відслідкувати, і велосипеди не можна було поцупити. А в разі чогось легко було знайти.

Головний плюс муніципального велопрокату у його доступності. Система автоматизована Ібуде доступна користувачам 24 години на добу та сім днів на тиждень. Для того, щоб почати користуватись системою громадського прокату велосипедів, необхідно попередньо зареєструватись на сторінці компанії "Некстбайк Україна", через додаток Nextbike для смартфонів, через термінал на станціях велопрокату або зателефонувавши в центр обслуговування клієнтів за номером 0 800 21 1980. Для оплати можна використовувати кредитні картки, картки клієнтів або спеціальний мобільний додаток.

Для того, щоб орендувати велосипед, необхідно ввести ідентифікаційний номер велосипеда за допомогою мобільного додатку або гарячої лінії. Після цього клієнт отримує код, з яким він зможе відкрити замок велосипеда. Щоб повернути велосипед, користувачу потрібно буде заблокувати його у терміналі або за допомогою мобільного додатку.

Виконавчий директор "Nextbike Україна" Юрій Петраш пояснює: "Ми можемо ввести номер велосипеда або вручну, або за домогою QR-кода: зчитуємо, вантажиться, натискаємо "Орендувати". І все".  

Щоб повернути його назад, треба вставити переднє колесо у велостійку: система автоматично заблокує ровер і підтвердить повернення за допомогою пункту меню "Повернути" на терміналі або за допомогою мобільного додатку.

Користувач може орендувати до чотирьох велосипедів одночасно.

Організатори проекту стверджують, що користуватися прокатом – дуже економно у порівнянні із тими ж маршрутками. Але то за умови придбання абонементів. Ціна разової поїздки "кусається" - 50 гривень за 30 хвилин. Такий варіант підійде хіба що для туристів.

Орендувати велосипед можна, починаючи з 18-ти років. Варто пам’ятати, що на багажнику не можна везти нікого, а корзина розрахована максимум на 5 кілограм.

Велосипед потрібно повернути назад на будь-яку станцію мережі. Якщо цього не зробити протягом 12 годин після завершення оплаченого часу, то потрібно буде сплатити  штраф у розмірі 15 тисяч гривень. Після цього користувачу блокують доступ до системи і він потрапляє у чорний список. 

Нині організатори першого міського велопрокату шукають додаткові інвестиції, щоб облаштувати в місті ще 17 пунктів.


Скільки це коштує?


У Львові почав працювати перший муніципальний велопрокат: ціни, відео фотоУ Львові почав працювати перший муніципальний велопрокат: ціни, відео фото 1У Львові почав працювати перший муніципальний велопрокат: ціни, відео фото 2

Якщо велопрокат запрацює успішно – ідею втілять і в інших містах України.

Львів у новинах: 

Муніципальний прокат у Львові виявився не готовим до гривні

У Львові видали посібник велосипедиста

Велопрокати Львова: адреси, телефони, ціни 

ТОП 6 речей, у яких Львів став першим в Україні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах