Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята

Новина - Дозвілля та їжа - Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята

Новина - Дозвілля та їжа - Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята

Дозвілля та їжа
12 квiтня 2016 14:55

Весняне пробудження природи  вабить в незвідані далі, обіцяючи нові яскраві враження від подорожей. В цьому році  можна організувати чудовий відпочинок на травневі свята 2016.

Нагадаємо, Львів'янину на замітку: як відпочиваємо на травневі свята та  Великдень

1 травня весь православний християнський світ відзначає велике свято - Великдень. У нашому весняному огляді ви знайдете ідеї для відпочинку і подорожей на будь-який смак. Подбайте про квитки заздалегідь та плануйте тури на травневі свята. Головне - не пропустіть можливість відпочити із задоволенням.


На день народження Львова


Прекрасний європейський Львів приємно відвідувати в будь-який час року. Але травневі свята - це ще й день народження незрівнянного міста. Відправляйтеся святкувати, вдихати запах щойно зазеленілих скверів, змішаний з ароматами львівських кав'ярень.

Великдень в Гаю, Обливаний понеділок та парад: як Львів святкуватиме своє 760-річчя

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото фото: mazko.ru.

Традиційно в ці дні, 1-3 травня, у Львові, на площі Ринок, проходить щорічний фестиваль "День батяра". У минулому році він зібрав близько 15 тисяч осіб. Хто такі батяри? Це своєрідні люди: гуляки-веселуни, галантні хулігани. За часів Австро-Угорщини їх девізом було "Любити Львів, любити жінок і любити жартувати". З ними не засумуєш! Крім того, у Львові в ці пасхальні дні пройде фестиваль писанок. Це арт-проект, в рамках якого на площі Музейній і в інших місцях ви зможете побачити півметрові розмальовані яйця. Виставка робіт буде відкрита і в Галереї писанок, також можна пройти майстер-клас, відвідати Музей народної архітектури "Шевченківський гай", де здивують ткацької писанкою.

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 1 фото: easter.lviv.ua.

Важливо: про квитки і житло слід подбати заздалегідь: на іменинах Львова в місті повний аншлаг.


До Києва - на всеукраїнський фестиваль писанок


А в столиці України від 1 травня пройде всеукраїнський фестиваль писанок "Дерево життя". Незвичайна експозиція відкриється за 7 днів до свята Пасхи - 23 квітня. У самому центрі Києва, на Софійській і Михайлівській площах, організовують грандіозний перфоманс "Авторська писанка": 374 крашанки висотою півтора метра розпишуть кращі майстри України.

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 2 фото: kiev.unian.net.

У програмі свята - конкурси, презентація всеукраїнської колекції писанок, а також традиційних і сучасних пасок, великодній ярмарок.

 


На Великдень в Почаївську лавру


Свято-Успенська Почаївська лавра - одне з найпопулярніших напрямків для православного паломництва на Великдень. Золоті куполи Лаври стародавнього міста Почаєва на Тернопільщині видно здалеку - святиня знаходиться на пагорбі висотою 75 метрів і вражає своєю  спокійною величчю. Історія її починається в 13 столітті, і зараз це цілий храмовий комплекс з монастирем. Тут зберігається Почаївська ікона Божої Матері, знаменита своєю чудодійною силою.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 3фото: cruiseplanet.com.ua.

Послухайте мелодійний великодній дзвін дзвонів лаври, відпочиньте душею, очистіть думки. Помилуйтеся прекрасними пейзажами і архітектурою.


Помилуватися розливом Десни в Новгороді-Сіверському


В Україні є віддалені, але надзвичайно красиві місця, про які мало хто знає. Одне з них - це місто Новгород-Сіверський в Чернігівській області. Раніше він був торговим і культурним центром Київської Русі. Тільки в травні ви можете побачити тут чудовий і ні з чим не зрівнянний краєвид - розлив річки Десна. На синій гладі розкидані зелені острівці, вкриті молодою травою. Така картина відкривається від стін стародавнього Спасо-Преображенського монастиря, заснованого в 11 столітті. Ви побачите прекрасний пам'ятник архітектури - Спасо-Преображенський собор, відвідаєте музей, присвячений "Слову о полку Ігоревім". За однією з легенд, саме в цьому монастирі плакала Ярославна, тут встановлено їй пам'ятник.

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 4 фото: ginfor.ru.

Місця в околицях надзвичайно красиві, радимо відвідати Мезинський національний природний парк і вдосталь насолодитися невинною прекрасною природою. Адміністрація парку організовує автобусні та пішохідні екскурсії. Або можна поєднати поїздку в Новгород-Сіверський з відвідуванням Чернігова. 


Місто церков Чернігів


Радісне відчуття православного свята Великодня подарує стародавнє місто Чернігів. Це місто старовинних храмів: тут збереглося шість церков 11-12 століть, і урочистий передзвін їх дзвонів запам'ятається надовго. Буде цікаво оглянути Чернігівський дитинець - історико-культурний комплекс стародавньої фортеці. Тут же, в центрі Чернігова, ви побачите пам'ятники зодчества Київської Русі - п'ятиглавий Спасо-Преображенський собор, усипальницю багатьох князів, Борисоглібський собор і величну Катерининську церкву 17-18 століть.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 5фото: io.ua.

Обов'язково відвідайте і комплекс Троїцько-Іллінського монастиря, заснованого Антонієм Печерським. Поруч знаходяться Антонієві печери, які вражають не менше, ніж Києво-Печерська лавра.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 6фото: incognita.com.ua. 

У печерах селилися відлюдники, котрі відрікалися від усього земного, які молилися в темряві і не покидали своїх убогих нор-келій до кінця життя. Екскурсоводи часто розповідають про примару ченця, який бродить в лабіринті печер.


На гуцульський Великдень - в Коломию


Ймовірно, вам захочеться побачити на Великдень найбільшу в Україні писанку. Вона знаходиться в містечку Коломия на Івано-Франківщині. Будівля єдиного в світі музею писанки побудована у формі величезного пасхального яйця заввишки 13 метрів. Тут зберігається понад 6 тисяч експонатів з усіх куточків України. У музеї проводяться майстер-класи.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 7фото: odisej2012.com.

У Коломиї вміють берегти народні традиції. Відвідайте Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Тут ви побачите прекрасні вироби народного мистецтва, гуцульський одяг, килими, меблі. Коломия - чудове місце, де можна дешево купити цікаві штучки, вишиванки, зроблені руками місцевих майстрів: тут є унікальний сувенірний ринок. Він починає працювати з 2 ночі і до 9 ранку, не проспіть! І, звичайно ж, тур в Коломию не обійдеться без самобутніх страв гуцульської кухні: на Великдень тут готують щедро і зі смаком. Пропонується спеціальний тур на гуцульський Великдень.


Західна Україна: фестиваль вогню, сакури і нарциси


На Західній Україні привітний Ужгород зустріне туристів на травневі свята фестивалем вогню Fire Life Fest. Він буде проходити 2-3 травня в ужгородському амфітеатрі. На глядачів чекають захоплюючі виступи театрів вогню з усієї України, а хедлайнером фестивалю буде гість з Угорщини Linda Farkas. Організатори обіцяють розваги, конкурси як для дітей, так і для дорослих, і вечірку до ранку. У ці травневі дні вам буде приємно і просто погуляти по Ужгороду, адже в цей час уздовж річки Уж розквітають японські вишні - сакури.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 8фото: prokarpaty.info. Іноді корисно побачити світ в рожевому кольорі! А якщо хочете подивитися на ніжно-біле цвітіння, немов наряд нареченої, вирушайте з обласного центру в містечко Хуст, недалеко від Ужгорода. Тут в урочищі Кіреші розквітають нарциси.


У Карпати навесні: Вижницький національний парк


Подихати п'янким повітрям гірських Карпат, пройтися по екологічних стежках - ви можете у Вижницькому національному парку на Буковині. Дивовижний гірський ландшафт, скелясті обриви і урочища, норовливі річки, дзвінкі струмки і водоспади, аромати трав і букових лісів - все це чекає туристів. Тут облаштовані стоянки для відпочинку.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 9фото: nationalgeography.com.ua.

Територія Вижницького національного парку величезна, сюди ж входять і знамениті печери Довбуша. Виберіть один з маршрутів, запропонованих адміністрацією парку. Пропонуються піші походи по екологічних стежках тривалістю від 2 до 8 годин або автобусний маршрут з Чернівців. Можна пожити серед гір в Вижниці або Путилі - це популярні місця екологічного туризму.

Вартість пішохідних екскурсій в Вижницький парк: 100-180 грн (в залежності від маршруту), квиток в музей природи - 10 грн.


Рафтинг на Черемоші


На замітку екстремалам: початок травня - найкращий час для рафтингу на Черемоші в Карпатах, так як річка найбільш повноводна в цей час. Маршрути на Чорному Черемоші в основному починаються від селища Дземброня (65 км від Яремче). Домовтеся про сплав з інструкторами, вони допоможуть впоратися зі свавіллям гірської річки. Для сплаву можна вибрати надувний човен-рафт, байдарку, човен-каяк або найбільш безпечний катамаран.

 Крім сплаву, вам порадять похід в гори.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 10фото: hotel-podgore.com.ua.

Вартість сплаву: від 250 грн і вище (залежить від складності маршруту),

проживання в наметі в рафтинг-таборі - 40 грн / добу.

 

Сплав по Дністровському каньйону

Ще одне популярне місце в Карпатах для сплаву на травневих святах - найдовший в Україні Дністровський каньйон, який тягнеться на 250 км. І нічого, якщо у вас немає ніякого досвіду - місце ідеально підходить для сплаву навіть новачкам. Течія Дністра неспішна, і при такому способі відпочинку ви сповна зможете насолодитися красою природи: скелястими схилами, реліктовими лісами з весняною яскравою зеленню, водоспадами.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 11фото: tutbuvja.com.ua.

В околицях багато пам'яток, наприклад, гіпсові печери біля села Одаїв або парк в селі Коропець, закладений Потоцькими, і колишня літня резиденція прем'єр-міністра Австрії. Все буде залежати від вашого маршруту. Більш детально про подорож в казковий 

У Кам'янець-Подільський - на кавовий фестиваль

Кам'янець-Подільський невпинно приваблює туристів в будь-який час року, і 1-3 травня запрошує всіх любителів кави на фестиваль "Кам'янецька турка". Він проводиться щорічно, традиція почалася з того, що кам'янецькі майстри створили небачену гігантську турку. У ній варять 333 літри кави і пригощають всіх бажаючих. Організатори фестивалю запевняють, що вперше на території України кава з'явилася саме в Кам'янці. Кавове містечко розміститься на центральній площі Старого міста. У програмі фестивалю - конкурси, пісні, танці.

  Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 12фото: ye.ua.

Звичайно ж, в Кам'янці-Подільському ви оглянете головну пам'ятку міста - старий середньовічний замок з неприступними вежами і стінами.

Вартість: вхід в замок - 4 грн, з екскурсією - 30 грн,

оглядова екскурсія по Старому місту - 100 грн.

Про житло: на деякі числа вже зараз практично неможливо знайти житло в Кам'янці-Подільському. Тому поспішайте.


У заповідник "Подільські товтри"


З Кам'янця-Подільського варто поїхати в Національний природний парк "Подільські Товтри".  Товтри - це місцева назва скелястої гряди. Вас чекають діброви і букові ліси, квітучі галявини, скеля "Голова Витязя", таємничі печери, де ховався народний герой Устим Кармелюк. Розроблено кілька екологічних туристичних маршрутів.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 13фото: lifegid.com.

Якщо хочете тиші і спокою - вирушайте відпочивати на береги Бакотської затоки. Оточене скелями озеро надзвичайно прекрасне, в одній з них збереглися залишки скельного монастиря. Затока - відмінне місце для фотосесій, особливо на світанку і заході.

Вартість: від 70 грн, залежить від маршруту - потрібно уточнювати у організаторів.


Буцький каньйон на річці Гірський Тікич


У селищі Буки Черкаської області є унікально мальовниче місце - Буцький каньйон на річці Гірський Тікич. Міць стрімких гранітних схилів, до того ж їм близько двох мільярдів років. Люди з фантазією побачать в формі скель людські профілі, а в одному з куточків каньйону кам'яні береги нагадують Стоунхендж.

Природа - геніальний творець краси! Але водоспад в каньйоні - справа рук людини: колись тут будували першу в Україні ГЕС, тепер вода мальовничо стікає з того, що залишилося від греблі.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 14фото: kiev.vgorode.ua.

Буцький каньйон - гарне місце і для екстриму (рафтингу і скелелазіння), і для спокійного пікніка на природі.


В Одесу - дивитися на море


Вибираючи тур на травневі свята, багато хто хоче опинитися ближче до тепла і сонця. Тоді вам в Одесу. І хоча купатися в морі ще зарано, ви сповна можете насолодитися шумом його хвиль, помилуватися на яхти та судна в морському порту, відправитися на морську прогулянку. Тільки одягайтеся тепліше - весняне сонце оманливе.

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 15автор фото - Тетяна Доненко.

В Одесі навесні ви можете вдосталь погуляти, не побоюючись спеки, і оглянути це чудове місто.Ви зможете оглянути колоритні одеські дворики, знамениту Дерибасівську, Приморський бульвар, Воронцовський палац, затишні парки Одеси і гучні дискотеки Аркадії. Радимо відвідати і центр культури вина "Шабо". 


В українську Венецію - Вилкове


З Одеси можна поїхати в унікальне містечко Вилкове на Дунаї, що здобув славу української Венеції. Він дійсно стоїть на воді, замість вулиць - канали, а місцеві жителі-остров'яни не мислять свого життя без човнів. Це як інша реальність, містична і міфічна. Свого часу містечко заснували старовіри.

Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 16 фото: apistravel.com.uа.

Замовити тур варто заздалегідь, тому що тут завжди немає відбою від туристів. Адже відпочинок на травневі свята важко уявити без моря. Турагентства зазвичай пропонують і екскурсію до гирла Дунаю, на нульовий кілометр. Краще їхати в Вилково хоча б на два дні, щоб встигнути оглянути красоти Дунайського біосферного заповідника.

Вартість екскурсії: від 725 грн 2-денний тур "Вилкове і Єрмаков острів".


В гості до зебр і фламінго: заповідник Асканія-Нова


У херсонському степу є  куточок дикої природи, який ретельно оберігається - заповідник "Асканія-Нова", якому вже понад 100 років. У травні, коли розпускається соковита весняна зелень, тут надзвичайно красиво. Адже заповідного степу ніколи не торкався плуг.  Рожеві фламінго і горді павичі, степові антилопи-сайгаки, зебри і коні Пржевальського - ви не побачите їх більше ніде, лише тут.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 17фото: lyonl.com.

Туристам пропонуються різні екскурсії - зоопарк, дендрологічний парк, особливо користується популярністю "Ретро-фотосафарі" в степу - в автомобілі або кінному екіпажі. Ви зможете фотографувати тварин в їхніх природних умовах проживання. Вартість відвідування: від 30 до 200 грн (в залежності від виду екскурсії).

Тур на три дні обійдеться в 1750 грн.


До Кіровограда - побачити півмільйона тюльпанів


Чи знаєте ви про те, що на початку травня дендропарк в Кіровограді немов перетворюється в Голландію? Тут розквітає півмільйона тюльпанів різних сортів, кольорів і форм. І якщо ви любите весняне цвітіння - тоді на травневі свята вам обов'язково сюди. Крім того, в дендропарку є безліч атракціонів як для дітей, так і для дорослих. Це ідеальне місце, наприклад, для дніпропетровців, куди поїхати на травневі свята.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 18фото: makintour.com.

Вартість: вхід в дендропарк безкоштовний, квитки на атракціони - від 10 до 30 грн.


Софіївський дендропарк: міфи оживають


У травні, коли розпускається пишна соковита зелень і весняні квіти, добре відвідати одне з найвідоміших місць України - Софіївський дендропарк в Умані. Ставок з лебедями, фонтани, гроти, альтанки; міфологічні сюжети Стародавньої Греції та Риму, втілені в його плануванні і паркових скульптурах, - все це стане подорожжю в чарівну казку. Тут є навіть Долина циклопів і підземна річка, по якій можна плисти на човні. Ті, хто бував в Софіївському дендропарку, радять їхати туди хоча на два дні - за один неможливо оглянути всі визначні пам'ятки Софіївки. 

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 19фото: cherkasy.net. 

Вартість: вхідний квиток - 20-30 грн, екскурсія - 10-15 грн з людини.


В найстаріший дендропарк "Олександрія"


Добре відвідати навесні дендропарк "Олександрія" в Білій Церкві.  Це найстаріший і найбільший серед дендропарків України. Правда, колишня розкіш палацово-паркового ансамблю, облаштованого в 18 столітті, в наш час злегка потьмяніла, але і зараз ви обов'язково закохаєтесь в цей куточок природи.  У діброві парку ростуть справжні велетні, вік деяких - 200-400 років. Є величезна галявина, де росте 170 видів рослин. У парку "Олександрія" зростає і найстаріше в Україні тюльпанове дерево.

 Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 20фото: sbmtour.com.ua. 

Вартість: вхідний квиток - 5-10 грн, екскурсія - 10-25 грн з людини.

Можна поєднувати відвідування дендропарку "Олександрія" на травневі свята з прогулянкою по Києву.


На шоу фонтанів у Вінниці


З недавніх пір Вінниця дивує туристів справжнім дивом - найбільшим в Європі плаваючим світломузичним фонтаном. Він побудований в руслі річки Південний Буг. Завдяки своїй унікальній конструкції, він зимує під льодом річки, а навесні з'являється на її поверхні, щоб радувати вінничан та гостей міста приголомшливим лазерним шоу.  Львів'янину на замітку: 20 свіжих ідей як провести травневі свята фото 21фото: be-on-way.com.

Джерело: ua.igotoworld.com

Львів у новинах:

Червона рута, крокуси та магнолії: що, де і коли цвіте в Україні

Великдень в Гаю, Обливаний понеділок та парад: як Львів святкуватиме своє 760-річчя

Маловідома Західна Україна: 10 дивовижних куточків, які варто відвідати

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах