Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках

фото з сайту indexmed.net

фото з сайту indexmed.net

Дозвілля та їжа
25 травня 2016 11:13

З наближенням літа львівські базари міняють "колір". На прилавках з’являється перша полуниця, черешня, суниця. 

Наскільки безпечні перші ягоди, звідки їх привозять до Львова, як перевіряють на нітрати і інші хімікати, VG Львів дізнавався у радника директора з АПК найбільшого львівського оптового ринку  Івана Стефанишина.

За словами Івана Миколайовича усю черешню і полуницю, яка прибуває у наше місто, привозять  із сусіднього Закарпаття. Зараз цю продукцію можна спокійно споживати без усяких ризиків. Ризики і страхи становили   найперші партії ягід.


Довідок на відсутність нітратів у продавців нема


Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото

- Накопичення нітратів суттєво залежить від того, якою є погода,- пояснює Іван Стефанишин. - Чим більше сонця – тим менше нітратів накопичується в ягодах і овочах. Небезпечним є, власне, надлишок нітратів в продукції, але, щоб виникли якісь проблеми із здоров’ям через них треба з’їсти досить велику їх кількість. Дітям, безумовно, ранні ягоди давати не слід. Правда, це швидше за все стосується полуниці, аніж черешні, бо з останньою таких проблем навіть виникати не може.  Нітратів в черешні просто немає. Хоча боятися нітратів в невеликих кількостях не слід, бо  це природні продукти обміну всіх рослин (так само, як сульфати, хлориди, карбонати та ін.) Нітрати життєво необхідні рослинам — без них неможливий їхній нормальний ріст і розвиток.

Вміст нітратів у овочах коливається залежно від часу збирання врожаю, від місцевості, від структури і вологості ґрунту, від кліматичних умов. Боятися треба їх надлишку в продукції . Але  для перевірки такої продукції є спеціальні контролюючі служби на ринках, які займаються лабораторним аналізом і вирішують її долю. Якщо  у ягодах виявили надлишок нітратів, то таку продукцію або утилізують, або забороняють її продаж. Правда, це лише на контрольованих ринках. Продукцію, якою торгують приватні власники  на вулицях і в інших місцях, ніхто не контролює - і тут вже вибір за вами.


Довідки видають на вимогу, а вся продукція проходить вхідний контроль


За словами Івана  Стефанишина, ніяких довідок продавцям на вміст нітратів у продукції ніхто не видає. 

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 1

На ринок "Шувар" щодня приїжджають сотні фур з продукцією

-Уявіть собі, якщо б всі продавці  ранньої продукції стояли б за довідками про наявність нітратів, то тоді і торгувати не було б коли. За день на ринок прибуває близько 6,5 тисяч автомобілів з продавцями і покупцями продукції. При в’їзді на "Шувар"  вся продукція проходить  контроль на безпечність. Якщо комусь потрібна довідка, її, звичайно ж, видають, але ці довідки не є масовою справою. Бо це фізично неможливо. Ті продавці, які продають свої овочі чи фрукти на столах такі довідки можуть мати, але не всі їх мають, це теж правда. Справа в тому, що система лабораторного аналізу в нашій державі зруйнована, тому  1 травня була створена нова  продслужба, яка почне займатися контролем за безпекою продукції. Але для цього потрібні нові підходи, реформи і кошти, якщо ми йдемо в Європу

Зараз, якщо хтось  з покупців має якісь спірні питання стосовно неякісної продукції, може приватно звернутись в  ветеринарну лабораторію на ринку і ми посприяємо в безкоштовному аналізі.

На всі перевірки  якості і безпечності продукції державна лабораторія має розцінки для приватних осіб, які щороку зростають. Крім цього, якщо людина дійсно купила неякісну продукцію і  має претензії, ми можемо додатково скерувати її в Центр родючості в Оброшино, де проведуть детальний аналіз.

Є ще одна особливість нашого регіону. Справа в тому, що  на Західній Україні  досить високий процент одноосібних господарств, які також постачають продукцію на ринок , але вирощують її для власного споживання, в основному. Тому таку продукцію, здебільшого,  ніхто не перевіряє. Але якщо людині потрібна відповідна довідка, що продукція безпечна, її перевірять і видадуть. Тобто масово довідки про безпечність  товару на нітрати у Львові не видають на ринках, але вхідний контроль проходить вся продукція.  Звичайно, довідки потрібно видавати, але кожному їх не видають, бо вся продукція на ринку і так перевіряється і якщо вона  є небезпечною для здоров’я людини, вона в продаж просто не потрапляє.

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 2

Є проблеми з індивідуальними продавцями, які не торгують на ринках, їх товар не контролюється. Але ми сподіваємось, що  люди, які привозять продукцію зі своїх господарств, постачають львів’янам екологічно чистий товар.

Нашої місцевої полуниці в продажу ще нема, вона почне надходити в торгівлю лише в червні, а з черешнею треба поспішити, бо період достигання її в цьому році прискорився і вона швидко закінчиться.

Я можу запевнити всіх мешканців Львова, що зараз купувати і споживати ранні ягоди абсолютно  безпечно і нема жодних страхів з цього приводу.


Як відрізнити якісну полуницю?


Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 3

- Якісна полуниця має приємний аромат, якщо вона вирощена у відкритому грунті. Не слід купувати дуже великі ягоди, краще вибирати середні, якщо ягоди зеленкуваті -їх теж не слід брати, а краще пошукати дозрілі.

З черешнею ж все набагато простіше. Вона абсолютно безпечна, тому вибираєте ту, яка вам до вподоби.

Ціна на ягоди з кожним днем стає нижчою, так що можна собі дозволити посмакувати  першими літніми дарами природи.


Яка ситуація з ранніми овочами


Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 4

На львівських ринках  масово продають ранні картоплю, капусту, зелень, буряки, моркву, кабачки. Одним словом, очі розбігаються від розмаїття і асортименту.

За словами Івана Стефанишина, огірки і помідори на ринках продають поки що тепличні або вирощені під плівкою, тому з ними треба бути обережними і не їсти у великих кількостях.

Рання картопля, столовий буряк і морква надходить до Львова з Херсона і Закарпаття, капуста вже є місцева і привозять із Закарпаття.

Продукція перевіряється і за лабораторними дослідженнями  є безпечною для споживання. В крайньому випадку, у Львові не було поки що, на щастя, випадків якихось важких отруєнь.


Гуртові ціни на сьогоднішній день


Полуниця – 15-20 грн. за 1 кг, на ринках – 27-30,

Черешня –   20 – 30 грн.                                23- 30

Картопля -  12 -18 грн.                                    12-14

Буряк столовий – 12 гривень                          12-14 грн.

Морква               -   10 грн.                                10- 12

Помідори           -  20-25                                    30-33

Огірки короткі   - 10 грн                                     12 грн.

Огірки гладкі довгі  -7  грн.                             10 грн.

Кріп                  -         50 грн. за 1 кг                    55 грн. за 1 кг

Кабачки            -        7 -12 грн.                          12-15 грн. за 1 кг

Капуста            -         1 грн. за 1 кг                     2 – 3 грн. за 1 кг

 

VG Львів пройшовся "Винниківським ринком", який в народі називають ще "панським", і вирішив переконатися на власному досвіді, чи є у продавців овочів та фруктів  довідки про експертизу  від ветеринарної лабораторії.

Підходимо до продавця, який торгує на вході до ринку помідорами, огірками, картоплею та іншою продукцією. Запитуємо, чи є довідка про експертизу.

- Є, впевнено, відповідає продавець.

- Просимо показати.

І тут почалось таке, що можна не лише розгубитися, а й дар мови втратити, а краще  просто втекти, щоб не надавав штурханів. Правда, треба зауважити, що грізний продавець, після того, як ми разом з лікарем повернулися до його прилавка, накивав п'ятами і покинув свій пост, залишивши весь  крам на свою знайому.

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 5

Продавець відмовився показати довідку та ще й нахамив..

- А ви хто такі, щоб я Вам довідку показував? - сіпнувся до нас продавець. - Йдіть звідси, бо я вам зараз таку довідку покажу, що надовго запам'ятаєте...- агресивно зробив крок з-за прилавка молодий чолов'яга...

Щоб не загострювати конфлікту і не привертати уваги оточуючих, поспішно відходимо і прямуємо до жіночки, яка теж торгує овочами та фруктами.Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 6

На "Винниківському ринку" селяни торгують своїми овочами та зеленню

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 7Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 8

Ті селяни, що не хочуть платити за місце на ринку, торгують на вулиці

- А ви маєте довідку про експертизу ?

- Та яку довідку, пані,- дивується молодиця, - та я всім своїм з городу торгую. Там ніц нема, ніякої хімії, все вирощувала на гноєві.

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 9

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 10

Отримай відповідь: чи безпечно купувати овочі та фрукти на львівських ринках фото 11

Одним словом, вирішили піти у ветеринарну лабораторію через дорогу, де, власне, і мали б проводити експертизу продукції та запитати, чи є ці довідки і чи видають їх насправді.

В лабораторії працівники теж зустріли нас насторожено і агресивно і не дозволили нічого фотографувати та пішли кликати ветеринарного лікаря. Лікар виявилася жінкою не з боязких і розповіла все, як на сповіді.

- Нашу лабораторію на днях обікрали, забрали приладів на 10 тисяч гривень. Експертизу  проводимо, взявши у продавців зразки продукції. Всі власники у нас записані в журналі. Але довідок не видаємо, бо це фізично неможливо. До речі, експертиза платна, є розцінки.

Продавці колись самі приносили свою продукцію до мене в лабораторію, - признається пані Світлана, - і я виписувала довідки. Але скажу вам відверто, це було щось жахливе. До мого кабінету стояла черга, а в приміщенні не було де стати від сумок, мішків, пакетів...

Та й часу на це йшло багато. Наш ринок маленький, - говорить спеціаліст ветеринарної медицини, - всі продавці тут торгують роками, я усіх знаю, тому якихось форс-мажорів  бути не може. Але, звичайно ж, довідки видавати треба, це вже моя провина.

- А якщо все ж таки завезуть  на ринок нітратні кавуни чи помідори, як же ж ви про це дізнаєтесь, коли зараз у вас навіть обладнання нема належного, бо ви кажете, що вас обікрали?

- Нас дійсно обікрали і ніхто не поспішає закуповувати нового обладнання... Тим більше, що створили нову контролюючу структуру і невідомо, як це все виглядатиме. Але я завжди, в першу чергу, перевіряла великі партії продукції і, якщо там щось не так, доповідала директору ринку і він вже приймав рішення, що з цим робити.

Одним словом, перейшовшись ринком і побувавши у лабораторії ветеринарної медицини, яка проводить контроль за продукцією, що продається, прийшли до висновку, що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих...

Львів у новинах:

Фонтани, тактильне покриття, велопрокат: у Львові почали облаштування парку на Сихові (фото)

Вартість проїзду у трамваях та тролейбусах планують підвищити, але зроблять диференційною 

Львів'яни можуть безкоштовно перевірити свій тиск у пунктах-наметах

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах