Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси

Новина - Дозвілля та їжа - Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси

Новина - Дозвілля та їжа - Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси

Дозвілля та їжа
13 червня 2016 13:27

Напередодні фестивалю "Альфа Джаз" у Львові відкривається нове місце, де можна послухати джаз, скуштувати коктейлів і поспілкуватися.

Добре знаний у Львові ресторатор Вардкес Арзуманян 17 червня відкриває у Вірменському дворику перший у Львові заклад формату Speak Easy  бар під назвою "Libraria". 

Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси фото

"Заклад знаходиться у Вірменському дворику, але його формат "speak easy bar" не передбачає оголошення точної адреси.  Щоб знайти і потрапити до нього, треба розпитати людей. Джаз виконуватимуть відомі українські та іноземні музиканти. Назва закладу перегукується з його інтер'єром - бібліотекою. Дизайном закладу займались разом з відомим у Львові художником Влодком Костирком. В інтер"єрі створені всі умови для коктейльно-джазової атмосфери", - розповіла VG Львів бренд-менеджер компанії "Рестарон" Альона Виноградська.

Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси фото 1

За словами Арзуманяна до відкриття цього закладу він йшов дуже довго. Приміщення придбав ще 7 років тому. Чотири роки тому  вже знав, яким буде інтер'єр і купив всі меблі.

"Для відкриття закладу було три приводи, при цьому серед них немає другорядних. Перший - це музика. Музика тому, що  я сам люблю джаз і ним захоплюється моя дочка, яка грає на барабанах. Другий привід - це напої.  Ми збирали концепцію карти по крупицях протягом року. Мені було дуже цікаво заглибитися в таку, здавалось би, незначну для багатьох тему - лід. Ми вибрали найкращі форми найкращих виробників. Наш лід вас теж здивує. Третій - скло. Посуд повинен відповідати тому періоду, який ми хочемо відобразити в інтер'єрі." У Libraria" напої будуть подавати у посуді 1890-1912 років виробництва Англії.

Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси фото 2

Це перший мій заклад, де їжа не на першому місці. Я розумію музикантів, які не люблять коли під час концертів публіка приймає їжу. Я розумію відомих міксологів і бартендерів з їх рекомендаціями звести їжу до мінімуму, але у мене не вийшло. І тому їжа теж буде приводом.

Довідка

У 1920-1933 роках продаж алкогольних напоїв в США був офіційно під забороною, а в деяких штатах антиалкогольне законодавство було введено ще раніше. Першим штатом, що ввів "сухий закон" в дію, був Канзас (в 1881 році). Бари, де, порушуючи закон подавали алкоголь, називалися "спікізі" (англ. Speak easy - "говорити неголосно") у зв'язку з тим, що в них було потрібно робити замовлення таким тихим голосом, щоб агенти поліції, які знаходились в залі не могли його розчути. Спікізі в той час представляли одну з небагатьох можливостей обійти сухий закон. Втім, найчастіше для торгівлі підпільним алкоголем використовувалися не тільки бари або рюмочні, але й будь-які інші заклади торгівлі та сфери послуг, аж до похоронних контор. Тільки в 1920-і роки в Чикаго було виявлено близько 10 тис. закладів з торгівлі алкоголем, 15 тис. - в Детройті, кількість подібних місць в Нью-Йорку нараховувала від 30 до 100 тис.

У 1920-х - початку 1930-х років переважна більшість "спікізі" контролювалися різними гангстерськими групами і мафією, яку одержували з торгівлі алкогольними напоями величезні прибутки. На таких доходах "піднялися" в роки "сухого закону" такі відомі гангстери, як Аль Капоне, Голландець Шульц, Джордж Моран і інші. У зв'язку з надзвичайно високою прибутковістю торгівлі спиртним і відсутністю державного контролю за продукцією, клієнтам продавався неякісний алкоголь з високим вмістом сивушних масел, а якісні алкогольні напої, що ввозяться  контрабандою через кордон, навмисне розбавляли.

Щоб уникнути неприємностей з поліцією, зазвичай дозволялося заходити в спікізі тільки постійним клієнтам або членам клубу, які могли приводити з собою друзів. Крім того, господарі закладу часто мали в поліції оплачуваних інформаторів, які допомагали уникнути поліцейських облав і несподіваних перевірок.

Джаз та "сухий закон": у Львові відкривається таємний бар без адреси фото 3

Львів у новинах:

ТОП-10 закладів Львова, де можна переглянути матчі ЄВРО-2016

ТОП-10 куточків Львова, вільних від туристичного натовпу

Де скуштувати крафтове пиво у Львові: ТОП-5 закладів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах