На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова

Новина - Дозвілля та їжа - На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова

Новина - Дозвілля та їжа - На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова

Дозвілля та їжа
22 серпня 2016 14:32

Унікальні світлини польського фотодокументаліста Тадеуша Рольке уперше експонуватимуть для широкого загалу. Виставка буде доповнена лекційно-дискусійною програмою для дорослих та освітньою програмою для дітей.

На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова фото


Про фото, які чекали експозиції 26 років


Вистакова експозиція "Завтра буде краще" складається з 50-ти фотографій, що їх Тадеуш Рольке зробив у Львові та околицях у 1990 році, а також доповнюється текстами істориків, які були свідками мінливих і непевних 90-их.

Як розповів Tvoemisto.tv власне сам автор світлин, дуже символічною він вважає знимку із погруддям Леніна, прапором і тризубом, яка ніби передає атмосферу Львова у радянські часи.

На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова фото 1

У 1990 році на замовлення німецького журналу "GEO" польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив документувати події, що відбувалися у той час у Львові. Через невідомі обставини редакція так і не опублікувала цих матеріалів. "Однак 26 років опісля у форматі виставки ми спробуємо відтворити контекстуальний та візуальний наративи, про які хотів розповісти автор фотографій", – інформують організатори виставки.

З більше ніж 100 фотографій було відібрано 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті у рік розпаду СРСР: від мітинґів та демонстрацій до змін у публічному просторі та щоденному житті містян. Це фотодокументація кризи, відчуття непевності, але одночасно – рішучості та передчуття змін. Як повідомили Tvoemisto.tv куратори виставки, знимки відбирали за наступними критеріями: художня вартість, історична та соціальна інформативність.

На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова фото 2


Три причини піти на виставку від автора фото та кураторів виставки


"Ця оповідь фотохудожника цікавіша за підручники історії. Тадеуш Рольке лишив нам, глядачам, можливість розгадувати значення ракурсів та контрастів, пригадувати чи вгадувати історичні події, – коментують організатори. – Головне у цій вправі з відчитування образів міста та його мешканців — не піддатися спокусі пошуку ілюстрацій до вже знайомих оповідей. Події з підручника історії, звісно, присутні у авторському візуальному ряді, але вони становлять єдине ціле із замальовками щоденного життя, із тим, що випало з великого історичного наративу, частково забулося, зникло, не відклалося в архіві".

Цей погляд на Львів зовні доповнений текстами істориків, які з одного боку є дослідниками, а з іншого – свідками тих подій. Таке поєднання дає можливість зіставити різні бачення і перспективи того, чим був 1990-й рік у Львові і для Львова.

На виставці вперше покажуть унікальні фото радянського Львова фото 3

Автор фото Тадеуш Рольке та куратори виставки Андрій Бояров і Марек Григель назвати три причини її відвідати:

1. "Ця виставка і показаний матеріал безпосередньо відображають найновішу історію Європи".

2. "Експозиція є дуже важливою для усвідомлення того, що сталося з Україною за останні  25 років".

3. "Матеріал виставки є унікальним – ніхто у тому часі не зробив, здається, такого концентрованого репортажу чи документації зі Львова".


Де та коли можна подивитися вистаку


Відкриття виставки відбудеться у вівторок, 23 серпня, у виставковому просторі Центру міської історії, що на вулиці Академіка Богомольця, 6. Відкриття виставки – о 18:00. Вхід – вільний. Експозиція триватиме до березня 2017 року.

Куратори виставки: Андрій Бояров, Марек Григель

Керівники виставкового проекту: Ірина Мацевко, Євген Червоний

Автори текстів до виставки: Сергій Єкельчик, Василь Расевич, Любомир Петренко, Кетрін Дейвід

Дизайн: Андрій Лінік, Лаврін Шимін

Додамо, Тадеуш Рольке – польський фотограф. Його творча діяльність, яка охоплює 60 років інтенсивної праці, розпочалася від фотодокументації повоєнної зруйнованої Варшави та її відбудови. Працював для багатьох видань Польщі та Німеччини в ролі фотожурналіста, фотодокументаліста та фешн-фотографа. Основним для нього у фотографії є спонтанність споглядання та документування реальності. Виставки Тадеуша Рольке відбувались у Центрі сучасного мистецтва Замек Уяздовський, Варшава (проекти "Фотографував шістдесяті і не тільки", 1997, "Все є фотографією", 2009), у Кюнстверейн, Гамбург (проект "Рибний ринок", 2002), Фундації галереї Фоксаль, Варшава, (проект "Рок&Рольке", 2006) та у сотняx інших малих та великих галереях і мистецьких закладах Європи та світу. Відвідувачі Центру міської історії вже знайомі з роботами фотографа завдяки виставкам "Ми були тут" (Хасиди) (2010) та "Сусідка" (2011).

Читайте ще новини Львова:

Львів’яни зможуть стрибнути у чашу стадіону "Арена Львів": деталі

Зі Стрийського парку у Львові втекла пара лебедів

Будь в курсі: коли та на скільки перекриють проспект Червоної Калини

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах