А той третій празник: що можна і чого не слід робити на Водохреща

А той третій празник: що можна і чого не слід робити на Водохреща.

А той третій празник: що можна і чого не слід робити на Водохреща.

Дозвілля та їжа
18 сiчня 2023 17:55

19 січня — Хрещення Господнє — одне з найдавніших свят православних християн. Цього дня у річці Йордані Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа. У народі це свято також називають Водохрещам, Йорданом, Богоявленням Господнім. Ним закінчуються Різдвяні святки, які тривали з 7 по 19 січня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Другий Святвечір

За день до свята, 18 січня, віряни відзначають Другий Святий Вечір. Цього дня зазвичай їдять кутю, рибу, овочеві страви, хліб, узвар. На столі цього дня все має бути скромно, без надмірностей.

А той третій празник: що можна і чого не слід робити на Водохреща - фото

Освячення води на Богоявлення

19 січня освячують воду у церквах. Також у багатьох містах і селах є традиція освячувати воду в річках, джерелах і водоймах. 

Вважається, що водохресна вода має таку ж чудодійну силою, як і води Йордану, в які входив Ісус Христос. Святу воду беруть з собою додому, вона довго не псується, лікує і допомагає позбутися від негативу. Водою можна окропити житло, а також вмиватися нею і пити. Віруючі люди п'ють водохресну воду з молитвою вранці.

А той третій празник: що можна і чого не слід робити на Водохреща - фото

Купання в ополонці

Після молебню люди купаються в ополонці. Вважається, що це допомагає "змити" гріхи, лікує хвороби. Пірнаючи в крижану ополонку, потрібно тричі перехреститися зі словами: "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа".

Втім, священники нагадують, що купання в ополонці — це, скоріше, народна традиція, ніж обов'язковий обряд. І гріхи це дійство не "змиває", лише щира сповідь і каяття. 

Прикмети Водохреща 

З ніччю проти Йордану в народі пов'язують багато прикмет. Кажуть, якщо 19 січня йде сильний сніг, то врожай буде таким же щедрим. Відлига — теж до врожаю. Якщо ж у ніч на Водохреще на небі великий місяць, то навесні буде великий паводок. Вітер із півдня — буде грозове літо. Якщо на Водохреща буде завірюха — такою ж буде погода й на Стрітення. 

Дівчата, які ще не дочекалися своїх наречених, виходили ввечері на Богоявлення й кликали суджених. Якщо назустріч йшов молодий хлопець — хороша прикмета, якщо старий — ще рік дівувати.

У ясний місячний водохресний вечір дівчата також підходили до дверей замкненої церкви і слухали тишу за ними: деяким із них ввижався або вінчальний хор, або заупокійна служба — це те, що обіцяв їм новий рік. Ту ж символіку мав і звук дзвіночка (заміжжя), і глухий стукіт (швидка смерть).

Чого не можна робити на Водохреща

На Богоявлення не варто пити алкоголь та лаятися (вважається, що тоді свята вода може втратити цілющі властивості). Не можна також плакати. Кажуть, хто буде лити сльози в цей день — плакатиме аж до наступного свята. Також не слід на Водохреща прати, прибирати, шити.

Купання на Водохреща: найпопулярніші локації у Львові та області

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах