Цікавинки Західної України: унікальний віадук у Ворохті

Новина - Дозвілля та їжа - Цікавинки Західної України: унікальний віадук у Ворохті

Новина - Дозвілля та їжа - Цікавинки Західної України: унікальний віадук у Ворохті

Дозвілля та їжа
04 квiтня 2017 16:44

Ворохта – це невелике, але дуже красиве, можна навіть сказати, казкове містечко в Карпатах (Івано-Франківська область), де можна побачити обличчя самої панянки історії.

В першу чергу, у Ворохті заворожують і захоплюють чудові природні пейзажі, які не зможуть залишити жодного з гостей міста. Наступна з головних визначних пам’яток Ворохти – це стародавня церква, в якій панує дивовижна атмосфера, що здатна захоплювати дух своїх відвідувачів, і переносити їх в далеке минуле на декілька століть назад. Крім того, у Ворохті можна побачити величезну кількість старовинних австрійських та польських садиб. Поряд з усіма цими пам’ятками, Ворохті судилось стати хранителем унікального залізничного кам’яного моста – віадука, який був побудовані тут ще за часів Австро-Угорської імперії. Диво інженерної думки, титанічні зусилля будівельників, економічні сподівання королівських династій в минулому на сьогоднішній день стали музеєм під відкритим небом.

10317744_1131990030146371_8528658512571181467_o

Якщо їхати з боку обласного центру, з Івано-Франківська, то ще на під’їзді до Ворохти можна побачити цю старовинну споруду, яка протягом вже декількох сторіч дбайливо оберігає унікальний архітектурний вигляд Ворохти. У цьому містечку знаходиться чотири таких моста, але при в’їзді з боку Івано-Франківська ви побачите найбільший з цих чотирьох мостів. Він так і називається “Старий австрійський міст”. Це вражаюча архітектурна споруда, яка була побудована в кінці ХХ століття полоненими італійцями і яка й сьогодні є найбільшим мостом-віадуком в Європі.

12828396_1131990006813040_7312393278975811098_o

“Старий австрійський міст” у Ворохті з’єднує два береги річки Прут в тому місці, де Прут має дуже широке русло, якраз на вигині залізниці. Цей природний ландшафт змусив будівельників зробити міст дуже довгим (його довжина становить 130 метрів). Міст складається з декількох арок різної ширини, але найбільша його арка має ширину 65 метрів. “Старий австрійський міст” у поєднанні з чудовою природою карпатського краю створює мальовничу і дуже красиву картину цієї місцевості. Міст побудований з каменю, його зігнута форма, арки створюють незабутню старовинну картину. Результат завжди справляв неабияке враження на гостей селища: поїзд, наближаючись до селища з одного берега, вітав жителів гудком, потім об’їжджав центр Ворохти по широкій дузі на висоті кілька десятків метрів і прудко ховався за поворотом, ніби розчиняючись у повітрі.

unikalnye-sooruzheniya-arochnyy-most-viaduk-v-vorokhte-most-viaduk-vorokhta-ivano-frankovsaya-obl-ukraina

Велика кількість арок і грандіозність самої споруди надають Ворохті особливо урочистий вигляд. За своїм типом “Старий австрійський міст” у Ворохті відноситься до старовинного типу мостів – до віадуків. Віадук – це арочний міст, побудований з каменю, по якому проходить залізнична або автомобільна дорога. Зокрема, по “Старому австрійському мосту’ у Ворохті проходила до 2000 року частина залізничної колії “Івано-Франківськ – Яремча – Ворохта – Рахів”. У 2000 році недалеко від цього моста був зведений новий міст, на який і була перенесена залізниця. Старовинний австрійський міст тепер уже по праву виконує роль тільки основної архітектурної пам’ятки Ворохти.

bige9d50

Перша головна мета будівництва австрійського моста у Ворохті була викликана необхідністю створення транскарпатської транспортної магістралі, яка б була проміжною ланкою на шляху від Чорного до Адріатичного моря. Через Австрійський міст у Ворохті повинна була проходити пряма магістральна траса через хребет Карпатських гір до тодішньої столиці Австро-Угорської імперії – Відня. Рішення про будівництво прийняли у 1870 році, а до зведення приступили тільки в 1894-му. На жаль, події Першої світової війни перешкодили австро-угорцями здійснити свій будівельний магістральний план. Але вже побудований грандіозний кам’яний міст, який з інженерної точки зору був досить-таки унікальною спорудою, привертав до міста особливу увагу польських туристів, що згодом зробило Ворохту популярним польським гірськолижним курортом.

0_10820f_2f8eafe7_orig

Ворохту прикрашають ще кілька аркових мостів, вік яких вже більше сотні років. У такому невеликому містечку подібні споруди неможливо не помітити, вони є, свого роду, архітектурними домінантами міста, що прикрашають його вигляд і роблять Ворохту ще більш унікальною і вражаючою.

16

Віадук – арочний кам’яний міст, що веде з одного схилу на інший над глибокими ущелинами і річками. Облаштовувати подібні постійні переправи задумали ще з часів Римської імперії, а саме слово віадук в прямому перекладі звучить як “римська дорога”.

До речі, два українських віадука, за припущенням істориків, за часом спорудження відносяться якраз до епохи правління римлян. А при австро-угорцях ці мости були просто відновлені. Найдавніші віадуки можна побачити в районі селища Лавочне Львівської області. Ще два красуються в селах Кровінка і Плебанівка, що в околицях Теребовлі Тернопільської області. Всі карпатські віадуки будувалися як залізничні переправи, але в сьогоденні діючих з них залишилось всього чотири. У Європі віадуки користувалися більшою популярністю, тому там їх збереглася набагато більша кількість, ніж в Україні.

16836543_1328980627148865_702697565929067809_o

Довідка: 

Селище міського типу Ворохта розташувалося на висоті 850 метрів н. у. м. в Карпатському природному національному парку, у верхів’ях річки Прут.

Ворохта – цілорічний кліматичний курорт, люб’язно надає туристам можливість абсолютно вільно милуватися одним з найбільш старовинних, високих і протяжних віадуків Європи і прогулятися ще трьома раритетним кам’яними переправами, які навіть сьогодні вигинають спини під колесами автомобілів і бричок.

З кожним роком кількість туристів у Ворохті стрімко збільшується. Сьогодні смт Ворохта і його околиці швидко розвиваються як гірськолижні курорти. І такі архітектурні споруди, як “Старий австрійський міст” у Ворохті є чудовим доповненням у залученні більшої кількості відпочиваючих, які приїжджають сюди, для того щоб побачити на власні очі і відчути романтичну красу цієї пам’ятки Карпатського краю.

Як дістатися 

З Ворохтою є пряме автомобільне та залізничне сполучення. З Івано-Франківська маршрутки у тому напрямку відправляються щогодини, якщо не частіше. У Ворохті зупиняється пасажирський потяг Львів-Рахів, а також приміські поїзди.

Сам віадук шукати довго теж не доведеться – ви в будь-якому випадку будете його проїжджати, та й йдучи уздовж залізничної колії теж нескладно до нього причимчикувати.

Джерело: ukrainianpeople.us.

Дивись ще: 

Туристу на замітку: чим цікава Тустань

Долина крокусів, 10 музеїв та фестиваль риплянки: що цікавого у Колочаві

Вогонь і м'ясо, середньовіччя та фестиваль ріплянки: ТОП фестивалів весни-2017 на Західній Україні (оновлено)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах