Метрові писанки, волочебний обряд та гаївки: Львів готується до Великодня

фото з сайту facebook.com/lvivukr/photos/

фото з сайту facebook.com/lvivukr/photos/

Дозвілля та їжа
10 квiтня 2017 17:54

Під величезною писанкою біля Оперного театру у Львові вже вмостилися півень та дві курочки. Тут організували традиційний Великодній ярмарок. Окрім безлічі святкових сувенірів, можна знайти й страви галицької кухні, а ще навчитися писанки писати та декорувати кошички. На сам Великдень опівдні інтригу готують.

"Буде встановлений стіл зі всіма атрибутами Великоднього сніданку. Буде ведуча, що розповідатиме про традиції святкування Великодня для гостей з-за кордону. Для того, щоб вони могли перейнятися цим духом. Це не є безкоштовна роздача їжі ? буде частування паскою", ? уточнила менеджер ТОВ "Львівські ярмарки" Ольга Гренюх.

Триває й "Фестиваль писанок" біля Домініканського собору. Понад 60 півметрових та метрових пасхальних яєць, щоправда, осучаснених, створили львівські митці. Серед них Войтовичі, Наталя Курій, Олена Онуфрів.

"Та кількість львів’ян, яка була на Вербну неділю і в суботу напередодні на нашому фестивалі говорить про великий інтерес. І що свято потрібне не тільки туристам, а й, мабуть, все-таки львів’янам. Ми підрахували, ставили лічильники: на двох локаціях близько 55 тис. львів’ян прийшло помилуватися нашим арт-проектом", ? розповів організатор "Фестивалю писанок" Андрій Сидор.

А вже у неділю, 16 квітня, кличе всіх фестиваль "Великдень в гаю". В Музеї народної архітектури та побуту водитимуть "Кривого танцю", давню гаївку. Діятимуть вісім цікавих галявин: молодіжна, писанкова, сонячна, смачна, лицарська, де навчатимуть воєнної справи. Обіцяють і великодній флеш-моб від тисячі осіб ? це буде "Алея благословення". Святкування перейде у Світлий понеділок.

"Відбудеться обряд волочебний. Це давня традиція, що побутувала в Україні на другий день свята. Тобто група людей з музиками ходили від хати до хати, вітаючи господарів зі святом і співаючи риндзівок. Це такі великодні пісні, схожі на різдвяні щедрівки", ? описала координатор фесту "Великдень в гаю" Соломія Довгань.

Завершаться пасхальні святкування у Провідну неділю. В Шевченківському гаї на фесті "Святкуймо Воскресіння разом" буде спільна молитва, театральні постановки і багато музики.

"Це гурт театральний "Курбаси", це гурт "Шосте чуття". Також в нас будуть виконавці Софія Федина, яка буде вести гаївки. Буде в нас сюрприз від танцювального клубу "I like dance". А також зголосився бенд "Дикобраз" й інші гурти і колективи Львова", ? додала представниця БО "Фундація Духовного Відродження" Оксана Оліярник.

Джерело: zaxid.net

Дивись ще:

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок"

Великодній ярмарок, гаївки, веснянки, майстер-класи: як святкуватимуть Великдень у Львові

Поїхали: на великодні свята курсуватиме додатковий Інтерсіті Київ – Львів – Перемишль

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах