Нікому не позичай: що можна і чого не слід робити на Старий Новий рік

Що можна і чого не слід робити на Старий Новий рік. Фото: pinterest.com

Що можна і чого не слід робити на Старий Новий рік. Фото: pinterest.com

Дозвілля та їжа
13 сiчня 2023 09:55

Сьогодні відзначають Старий Новий рік. В Україні цей день пов’язаний не лише зі зміною літочислення, але й з церковними святами: 13 січня – Маланки, 14 січня – Василя.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як святкувати Старий Новий рік, що смачненького приготувати, як щедрувати, а також, що можна і чого категорично не можна робити у це свято, розкаже VG Львів.

Історія свята

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря "старого стилю") і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня.

Вчи слова: ТОП-10 найцікавіших посівалок на Старий Новий рік

Щедрий вечір – щедрий стіл

Меню святкового столу на Щедрий вечір має бути щедрим

Меню святкового столу на Щедрий вечір має бути щедрим.

Наші пращури називали Старий Новий Рік Щедрим вечором. Назва походить від головної страви свята – щедрої куті. На відміну від різдвяної, кутя на Старий Новий рік заправлялася не просто олією, а свинячим жиром або салом. Звісно, зараз кутю готують, як правило, солодку – з горішками, медом, родзинками. Але, на відміну від пісного Святвечора, на Щедрий вечір столи ломляться від непісних страв.  

На святковий стіл готували вареники з сюрпризами, як своєрідне ворожіння на Старий Новий Рік. У начинку додавали цукор, монетку, ґудзик, перець та інші "сюрпризи". Залежно від отриманої начинки кожен член сім’ї очікував від нового року багатства, врожаю, здоров’я або ж біди. 

Засівання на Старий Новий рік

Господар щедро винагороджував, особливо перших, засівальників

Господар щедро винагороджував, особливо перших, засівальників.

Із самого ранку хлопці (дівчата засівати не ходили) набирали в рукавички й кишені зерна (жито, пшеницю, овес) й, дочекавшись закінчення ранкової церковної відправи, починали засівати. Спочатку власну домівку, потім у хрещених батьків, родичів, знайомих і сусідів: "Ой роди, Боже, жито – пшеницю, всяку пашницю! Добридень! Будьте здорові. З Новим роком та Василем!… На щастя, на здоров’я, на Новий рік!"

Господар щедро винагороджував (особливо перших) засівальників гостинцями й грішми. Ходили інколи і цілі ватаги з козою та вертепом. Годилося також у цей день віншувати Василів. А, загалом, це свято проводили благоговійно з церковними або домашніми молитвами.

Щедрування

Щедрування - одна з улюблених зимових традицій українців

Щедрування - одна з улюблених зимових традицій українців.

Однією із традицій на Старий Новий рік було щедрування. Ще з давнього часу у цей день молоді люди вбиралися у різні костюми, брали велику зірку в руки і йшли по дворах співати пісні, а і за це давали або гостинці, або ж дрібні гроші.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Люди вважали, що на Новий рік до оселі приходить Доля людини і поселяється в якійсь тварині чи речі, а тому пильно стежили, щоб "злий" не зашкодив цій Долі. Тому й щедро викупляли те, що "пропало" та нічого нікому не давали чи позичали (окрім вертепу та посівальників). Всі намагалися бути радісними, веселими і добродушними. Уникали на Новорічне свято сварок і намагались помиритись з усіма сусідами – адже, як зустрінеш Новий рік, так і проживеш.

Також вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах