Графік, ціни, цікавинки: Підгорецький замок вперше за 80 років відкрили для туристів

Пілгорецький замок вперше за 80 років відкрили для відвідувачів

Пілгорецький замок вперше за 80 років відкрили для відвідувачів

Дозвілля та їжа
16 липня 2018 13:35

Підгорецький замок, один із найкрасивіших європейських замків епохи пізнього ренесансу, вперше за майже 80 років відкрили для відвідувачів. Востаннє його залами туристи прогулювалися в далекому 1939-му році. Доступним для огляду було лише у подвір’я. Але кільканадцять днів тому все змінилося, пише lvivnews.

Підгорецький замок вважають гордістю

Підгорецький замок вважають гордістю "Золотої підкови"

Тепер кожен може пройтися й чотирма внутрішніми залами: Китайським кабінетом, Золотою, Кармазиновою та Обідньою (з ХІХ ст. знаною як Лицарська) залами. У відреставрованих залах розмістили виставку "Історія забуття" – виставка репродукції картин з колекції Підгорецького замку. Раніше оригінали цих картин прикрашали стіни палацу. Ця експозиція буде постійною, і її доповнюватимуть новими експонатами. Куратори виставки стверджують, що це черговий крок до того, аби значна частина оригіналів повернулась на своє попереднє місце, де у минулих століттях на стінах замку не було вільного місця.

Підгорецький замок, вид збоку

Підгорецький замок, вид збоку

Як розповідає завідувач відділу європейського мистецтва XIV – XVIII ст. Оксана Козинкевич, зараз у замку представлено більше п’яти десятків репродукцій картин. Роботи проводили коштом фонду, посольства США та благодійників. Обіцяють на досягнутому не зупинятися, бо є ще чим заповнити зали. Окрім того, збереглись монументальні портали і камін з чорного мармуру та архівні фотографії замку.

До слова, в експозиції представлені копії полотен роботи Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана, Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі та інших італійських, австрійських, польських, французьких, нідерландських художників, якими славилася колекція.


Гордість "Золотої підкови"


Як розповідає завідувач відділу музею-заповідника "Підгорецький замок" Світлана Мостова, Підгорецький замок вважають гордістю "Золотої підкови". В його ансамбль входить триповерховий палац, костел, заїжджий двір і парк. До речі, саме Підгорецький палац виконував роль Версалю у радянському фільмі про трьох мушкетерів. Підгорецький комплекс охоплює площу 16 гектарів.

Експозиція Підгорецького замку

Експозиція Підгорецького замку

Копії полотен Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана, Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі

Копії полотен Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана

Копії полотен Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана, Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі

У залах замку можна побачити копії полотен Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі

Відтепер відвідувачі можуть потрапити в Китайський кабінет, пройтись Золотою, Кармазиновою та Обідньою залами

Відтепер відвідувачі можуть потрапити в Китайський кабінет, пройтись Золотою, Кармазиновою та Обідньою залами

"Фактично розчищати кімнати замку ми почали ще з 1997-го, коли його передали Львівській галереї мистецтв, після того, як закрили санаторій для хворих на туберкульоз. Тоді зали направду були у жахливому стані, поділені на лікарняні палати.  Пам’ятаю, коли вперше сюди зайшли, на коридорах малювали стрілки, щоб знати, як вийти на вулицю. Поки з 11 залів (на другому поверсі) відкрили чотири. Така ж кількість кімнат є і на третьому поверсі, де були театральна зала, родинні архіви. Це був більше приватний поверх", – розповіла Мостова.


Чому не виставляють оригінали


Поки що Підгорецький замок не готовий до того, аби там розміщували оригінали картин – через температурно-вологісний режим та не таку потужну охорону, як, наприклад, в Олеському замку. Як тільки умови зміняться, оригінали експонатів з Підгорецької збірки  повернуть сюди.

Зараз оригінали зберігаються в Олеському замку та його фондосховищах, у Львівській галереї мистецтв і у Львівському історичному музеї.


Графік роботи


Вівторок-п'ятниця: з 11:00 до 16:30 

Субота-неділя: з 10:00 до 17:30

Вихідний день: понеділок


Ціна квитків


Вхід на територію

Дорослий: 30 гривень

Екскурсія для дорослих: 60 гривень

Дитячий: 9 гривень

Екскурсія для дітей: 15 гривень

Студентський: 30 гривень

Екскурсія для студентів: 30 гривень

Виставка

Дорослий: 30 гривень

Екскурсія для дорослих: 150 гривень

Дитячий: 9 гривень

Екскурсія для дітей: 30 гривень

Студентський: 30 гривень

Екскурсія для студентів: 90 гривень

Фото: Марічки Ільїної та Олега Огородника.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Фотофакт: у центрі Львова відкрили для огляду автентичне підземелля храму

Інший бік міста: підземелля органного залу збираються відкрити для огляду

Куй, куй, козачок: у Львові з’явиться ремісниче містечко

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах