Кінокарантин: 10 найкращих українських фільмів 2019 року

10 найкращих українських фільмів 2019 року

10 найкращих українських фільмів 2019 року

Дозвілля та їжа
27 березня 2020 17:34

Будь-який вечір вдома покращить перегляд хорошого фільму, а особливо – якщо цей фільм українського виробника! Через обмеження російського продукту щорічно на екранах наших кінотеатрів з’являється все більше вітчизняних кінострічок, які заслуговують уваги. Прем’єри кількох фільмів відбулися навіть в Карлових Варах, Каннах та Венеції.

VG Львів зібрав добірку з 10 кращих українських фільмів 2019 року, які варто подивитись.

Ціна правди

Сюжет кінострічки «Ціна правди» заснований на історії реальної людини - валлійського репортера Гарета Джонса, який одним з перших розповів у західній пресі про злочини радянського режиму та трагедію українського народу. Події фільму розвиваються в 1933 році, тоді головний герой їде до Москви, аби взяти інтерв'ю у Сталіна. Та там йому відкривають очі на «радянську утопію» і, ризикуючи власним життям, журналіст вирішує поїхати в Україну, аби пересвідчитись у почутому. Крок за кроком чоловік наближається до розкриття правди про найбільшу трагедію українського народу — Голодомор. Його світлини стали документальними доказами Голодомору та інших злочинів сталінського режиму.

З українського боку над фільмом працювала кінокомпанія "Кінороб" (Film.ua Group).

Жанр: історичний трилер

Країна: Україна, Польща, Велика Британія

Режисер: Агнешка Голланд

Додому

У кінострічці розповідають історію кримського татарина Мустафи, в якого помер первісток – Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, щоби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині, в Криму, за мусульманськими традиціями. Кінострічка сповнена глибокими діалогами та роздумами.

Світова прем’єра стрічки «Додому» відбулась 22 травня 2019 року на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь в конкурсній програмі «Особливий погляд». Також фільм потрапив до лонглиста «Оскара» в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

Жанр: драма

Країна: Україна

Режисер: Наріман Алієв

Мої думки тихі

Український фільм «Мої думки тихі» варто переглядати всією сім’єю, адже у стрічці піднімається вічна проблема батьків та дітей. У цьому випадку – мати-таксистка не впускає сина-звукорежисера на роботу до Канади. Через це хлопець Вадим переживає безліч невдач в роботі та кризу в особистому житті. Та одного дня канадська компанія запропонувала Вадиму записати звук рідкісного рахівського крижня, який мешкає на Закарпатті. Хлопець із захопленням приступає до замовлення, але не все так просто. Мама, яка поїхала разом з ним, постійно йому заважає та відволікає…

Вперше фільм показали 4 липня 2019 року на секції East of West («На Схід від Заходу») 54-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де фільм отримав Спеціальну премію журі.

Жанр: трагікомедія

Країна: Україна

Режисер: Антоніо Лукіч

Заборонений

Фільм «Заборонений» показує глядачам реальну історію життя відомого поета-шістдесятника Василя Стуса, який не боявся говорити про те, про що мовчали мільйони. Ще до виходу кінострічки «Заборонений» в прокат навколо нього розгорівся скандал – зі сценарію вирізали фінальну сцену суду над Стусом. Справа в тому, що адвокатом поета був Віктор Медведчук - кум Володимира Путіна та проросійський політик. Відомо, що він мав захищати Стуса, проте погодився з надуманими звинуваченнями суду. Поета кинули до в'язниці, де він і помер. Зрештою, знімальна група таки вирішила дозняти сцену судового процесу.

Жанр: біографічна драма, трилер

Країна: Україна

Режисер: Роман Бровко

Захар Беркут

Мабуть, всім ще у школі доводилось читати історичну повість «Захар Беркут» Івана Франка. А у 2019 році, спільними зусиллями України та США, мрію багатьох учнів здійснили - цю ж повість екранізували! Події розвиваються у далекому 1241 році, коли монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Однак невеличка громада гірських жителів під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога. До речі, головною піснею кінострічки «Захар Беркут» став трек «Перевал» українського гурту «Океан Ельзи».

Жанр: історичний екшен

Країна: Україна, США

Режисер: Ахтем Сеїтаблаєв, Джон Вінн

Черкаси

Воєнні драми завжди викликають багато емоцій у глядачів, а особливо, якщо в сюжет покладена реальна історія, як у випадку з фільмом «Черкаси». Кінострічка розповідає про екіпаж морського тральщика "Черкаси", який під час російського військового захоплення Криму останнім до березня 2014 року залишався на озері Донузлав під українським прапором. Екіпаж "Черкас" тримав оборону, продовжуючи безнадійну боротьбу. Після штурму окупанти захопили "Черкаси" та опустили прапор.

Жанр: воєнна драма

Країна: Україна, Польща

Режисер: Тимур Ященко

Атлантида

Події в фільмі «Атлантида» відбуваються в 2025 році, «через рік після перемоги України у війні з Росією». Україна вже повернула окуповані території, та Донбас визнали непридатним для проживання, адже все навколо настільки спустошене, що зміни здаються неможливими. Цікаво, що ролі у фільмі зіграли лише непрофесійні актори — ветерани АТО, волонтери, солдати ЗСУ, парамедики та добровольці. Одну з головних ролей зіграв Андрій Римарук — колишній розвідник, який пройшов війну на Донбасі і зараз працює у фонді «Повернись живим».

4 вересня 2019 року у Венеції відбулася прем'єра стрічки «Атлантида», на честь цього над островом Лідо, головною локацією Венеційського кінофестивалю, підняли синьо-жовтий прапор, а 8 вересня стало відомо про його перемогу у програмі «Горизонти».

Жанр: драма

Країна: Україна

Режисер: Валентин Васянович

Гуцулка Ксеня

У 2019 році світ побачив кінострічку «Гуцулка Ксеня», який зняли за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича. Події у фільмі розвиваються до 1939 році, за кілька тижнів до окупації Західної України більшовиками. Тоді у Ворохту приїздить американець українського походження Яро, щоб одружитися з українкою, адже лише при виконанні цієї умови він успадкує великі статки батька. Проте хлопець знайомиться з гуцулкою Ксенею, яка змінює його плани.

1 липня 2019 року фільм отримав гран-прі японського фестивалю.

Жанр: мюзикл

Країна: Україна

Режисер: Олена Дем’яненко

Холодна кров

У фільмі «Холодна кров» розповідають історію колишнього кілера Генрі, який усамітнився в будиночку біля гірського озера. Невдовзі біля його помешкання стався нещасний випадок - дівчина потрапила в аварію на мотосанях. Життя колишнього професійного вбивці змінилось, коли він вперше врятував чиєсь життя.

Головну роль у фільмі зіграв відомий актор Жан Рено, який отримав неабияку популярність після кінострічки «Леон». А велику частину зйомок проводили в українських Карпатах, поблизу озера Синевир, також знімали в Межигір'ї, що у Києві.

Жанр: екшн, психологічний трилер

Країна: Україна, Франція

Режисер: Фредерік Петіжан

Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас»

Події останніх років на сході України все частіше переносять на екрани кінотеатрів. Та у фільмі «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас» є своя родзинка – в основу фільму покладена справжня історія командира штурмової групи батальйону «Донбас» Тараса Костанчука з позивним Бігшут, який у кінострічці зіграв сам себе. Загалом у фільмі розповідають про трагедію, що сталася в липні-серпні 2014 року, коли українська армія та добровольці потрапили в оточення під Іловайськом і були підло розстріляні росіянами під час виходу «зеленим коридором». А Бішут, поранений у бою за Іловайськ, дивом лишається живий в окупованому місті. Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого ця війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти.

Жанр: екшн, військова драма

Країна: Україна, Франція

Режисер: Іван Тимченко

Кінокарантин: ТОП-7 фільмів жахів про епідемії та віруси

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах