Кінокарантин: ТОП-7 фільмів жахів про епідемії та віруси

ТОП-7 фільмів жахів про епідемії та віруси. Фото: SM News

ТОП-7 фільмів жахів про епідемії та віруси. Фото: SM News

Дозвілля та їжа
20 березня 2020 16:37

У Львові до 3 квітня триватиме карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу, тож мешканців міста закликають перечекати цей період вдома, а якщо такої можливості немає, то максимально обмежити комунікацію з іншими людьми. Також на час карантину у Львові не працюватиме вся розважальна індустрія, включаючи кінотеатри та театри. Та це не біда, адже можна обрати цікавий фільм та подивитись його вдома.

VG Львів підготував добірку із семи найпопулярніших фільмів про епідемії та віруси, які полоскочуть вам нерви та не дозволять занудьгувати вдома під час карантину.

Зараза (2011 рік)

Очолить наш рейтинг фантастичний трилер «Зараза», який в соціальних мережах вже встигли охрестити пророчим, завдяки дивовижній схожості сюжету фільму десятирічної давнини з подіями, що тепер розвиваються в реальності. У фільмі жінка гине від загадкового смертельного вірусу, який вона підхопила в Китаї, і це спричиняє паніку в усьому світі. Героїня через рукостискання заражається вірусом MEV-1 у Гонконзі від шеф-кухаря, який приготував свинину, а свиня, своєю чергою, була інфікована кажаном. Дійсно, паралелі з реальним життям у «Заразі» вражають, проте нинішній спалах набагато менш смертельний, ніж екранний.

Жанр: фантастика, трилер

Країна: США, ОАЕ

Режисер: Стівен Содерберг

28 днів потому (2002 рік)

А тепер про постапокаліптичну стрічку, яку не рекомендують переглядати особам молодшим 16 років - "28 днів потому" . Щодо сюжету фільму, то історія розпочалась з благих намірів зооактивістів, які ввірвались у дослідницьку лабораторію, аби звільнити піддослідних тварин. Проте інфікований невідомим вірусом шимпанзе вкусив одну з активісток, тим самим перетворив її на зомбі-вбивцю. А через 28 днів головний герой Джим виходить з коми, опинившись в покинутій усіма лікарні. А дальше його чекає суцільне жахіття та спроби врятуватись.

Цей фільм виявився успішним, тож режисери прийняли рішення зняти продовження – стрічка "28 тижнів потому", яка побачила світ у 2007 році та відразу посіла 4-те місце в кінопрокаті тижня в Україні.

Жанр: фантастика, трилер, жахи

Країна: Велика Британія

Режисер: Денні Бойл

Я – легенда (2007 рік)

Культовий американський постапокаліптичний фільм жахів "Я – легенда" знятий за романом Річарда Метісона. Це, до речі, вже третя екранізація і цього разу в головній ролі улюбленець публіки – Вілл Сміт. Він зіграв роль Роберта Невілла, останньої людини на Землі, яка вижила після глобальної епідемії штучного вірусу завдяки своєму імунітету. Роберт – військовий медик, він працює над створенням антивірусу і пошуком джерела початку розповсюдження невиліковного захворювання, яке виникло внаслідок людської діяльності. Роберт самотній, його єдиним другом є собака Саманта, яка згодом також була інфікована. А ще за кожним кроком головного героя спостерігають жертви вірусу – інфіковані мутанти, які ховаються у тіні.

Фільм було номіновано на нагороду MTV Movie Awards (номінація — Найкращий фільм).

Жанр: постапокаліптичні жахи

Країна: США, Австралійський союз

Режисер: Френсіс Лоуренc

Епідемія (2013 рік)

Кінострічка "Епідемія"  відрізняється від інших нотками романтики та надією на наступне покоління. Отож, за сюжетом фільму, невідомий вірус блискавично охопив планету – у світі запанувала агорафобія, люди почали боятись відкритого простору. Усі, хто вижив, переховуються під землею або всередині будівель. Головного героя Марка епідемія застала на роботі, а вдома його чекає вагітна дружина, яка з дня на день має народити. Тож майбутній батько протягом фільму долає усі перепони, аби побачити свою дружину та первістка. Більше того, йому навіть довелось заглянути страшному вірусу у вічі.

Жанр: фантастика, трилер, пригоди

Країна: Іспанія

Режисер: Давид Пастор та Алекс Пастор

Мобільник (2016 рік)

А цей фільм обов’язково сподобається поціновувачам творінь генія жанру жахів Стівена Кінга, адже кінострічка "Мобільник" є екранізацією його роману "Зона покриття". Сюжет трилера розповідає глядачам про апокаліпсис, який розпочався з одного телефонного дзвінка. Після користування смартфонами люди ставали одержимими, нападали на перехожих, а деякі навіть накладали на себе руки. Головні герої намагались врятувати близьких людей та запобігти наступній хвилі мережевої епідемії, та не все так просто… Через події, які відбуваються в цьому фільмі, важко залишитись байдужим і стримати сльози.

Жанр: фантастика, трилер, жахи

Країна: США

Режисер: Тод Вільямс

Нова ера Z (2016 рік)

І ще один постапокаліптичний фільм жахів - "Нова ера Z", який є екранізацією роману Майка Кері. У кінострічці глядачам показали боротьбу землян проти таємничого вірусу, що перетворює людей на зомбі. Цікаво, що частково місцем зйомок була Україна, адже як міський краєвид Лондону були використані кадри зняті дроном в містах Прип'ять та Чорнобиль. А ще під час першого тижня показу фільму в кінотеатрах України, на стрічку було продано 14 593 квитки, що на той час дозволило йому зайняти 4 місце серед усіх прем'єр.

Жанр: жахи, трилер, драма

Країна: Велика Британія

Режисер: Колм Маккарті

Пташиний короб (2018)

А завершить наш список найновіший тут фільм – «Пташиний короб», сюжет якого заснований на однойменному романі 2014 року Джоша Малермана. У кінострічці глядачам розповідають історію про невідому епідемію самогубств, яка поширюється з Румунії по Європі. Жителі міст починають масово вбивати себе, щойно побачать загадкову сутність. Вцілілі люди намагаються врятуватись наосліп, заклеявши всі вікна та одягнувши пов’язки. Чи зможе головна героїня Мелорі врятувати своїх дітей і як їй допоможуть птахи?

«Пташиний короб» за перший тиждень переглянули 45 млн глядачів, що стало рекордом за всю історію Netflix. До речі, фільм став підставою для флешмобу, де люди намагаються виконувати повсякденні заняття з зав'язаними очима. В ході флешмобу сталася низка аварій, тож Netflix звернулися до глядачів з застереженням не повторювати побаченого в фільмі в реальному житті.

Жанр: фантастика, трилер, жахи, драма

Країна: США

Режисер: Сюзанна Бір

10 ідей: чим зайнятись вдома під час карантину

Нагадаємо, у зв’язку із закриттям піратських кінотеатрів, Vgorode  розповідав про ресурси, де можна легально та безкоштовно подивитись фільми.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах